Σίγουρος πως το ποδόσφαιρο μετά τον κορωνοϊό δεν θα είναι το ίδιο, εμφανίστηκε ο Μάκης Ζαχαρόπουλος.
Ο τεχνικός της Αταλάντης και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Λαμίας και του Πανιωνίου, μίλησε στην εκπομπή «90 λεπτά χωρίς καθυστερήσεις» του «ΣΤΑΡ Κεντρικής Ελλάδας» και αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για την πανδημία του κορωνοϊού: «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν έχουμε ξαναβιώσει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς η πανδημία έχει φέρει σε δύσκολη θέση όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Μακάρι να ξεπεραστεί με τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και μετά να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει στη ζωή μας».
Για το αν έχει μπει στο… τρυπάκι να θυμηθεί τα παλιά όσο μένει σπίτι: «Από επιλογή επαγγελματικά έπαιξα μόνο στον Πανιώνιο και τη Λαμία. Πολλές φορές η αναδρομή στο παρελθόν μας δίνει δύναμη για το μέλλον. Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες που ασχολούνται με ρετρό ιστορίες και φωτογραφίες, ωστόσο έχω και το δικό μου αρχείο. Πρόσφατα με συγκίνησε μία φωτογραφία που δημοσίευσαν οι Πάνθηρες του Πανιωνίου. Δεν είναι και λίγο πράγμα να έχουν περάσει 35 χρόνια και να σε θυμούνται ακόμα».
Για το αν η πανδημία θα αλλάξει το ποδόσφαιρο: «Έχω την άποψη πως η εικόνα του ποδοσφαίρου, όπως και στην κοινωνική μας ζωή, θα αλλάξει δραματικά. Δεν ξέρουμε σε τι βαθμό θα επηρεαστεί το ποδόσφαιρο, αλλά νομίζω πως θα είναι αρκετά μεγάλη η επιρροή που θα έχει. Σίγουρα τα χρήματα θα είναι λιγότερα, αλλά θα είναι δύσκολο να στήσεις και μια ομάδα».
Για το αν πρέπει να ολοκληρωθεί η Γ’ Εθνική: «Παρότι είχαν μείνει τρεις αγωνιστικές, πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει εδώ. Δεν είναι εύκολο για ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, παράγοντες και προπονητές να μαζέψουν τις ομάδες τους και να τις φέρουν στα επίπεδα που ήταν. Ακόμα κι αν γίνουν οι τελευταίες αγωνιστικές, όλα θα κριθούν στην τύχη. Θα μας βάλουν να παίξουμε Κυριακή – Τετάρτη – Κυριακή, χωρίς ουσιαστικά οι ομάδες να είναι έτοιμες. Πιστεύω ότι πρέπει να διακοπεί εδώ και ότι είναι αναγκαία μια αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Ωστόσο, η Πολιτεία και η ΕΠΟ αποφασίζουν. Ότι μας πουν, θα το ακολουθήσουμε».
Για την Αταλάντη, το στόχο της παραμονής και τους ντόπιους παίκτες της: «Η φετινή προσπάθεια της Αταλάντης ήταν ένα στοίχημα για όλους μας. Θέλαμε να στηριχθούμε σε παιδιά από τη Φθιώτιδα. Έχω μείνει πάρα πολύ ικανοποιημένος από την προσπάθεια που έχουν καταβάλει αυτά τα παιδιά. Πέραν από κάποια πιο έμπειρα παιδιά που είχαμε στο ρόστερ, αλλά δεν μπόρεσαν να μας βοηθήσουν όσο μπορούσαν, λόγω σοβαρών τραυματισμών, στηριχθήκαμε σε παιδιά χωρίς εμπειρία στην κατηγορία. Οπότε στηριχθήκαμε στο πάθος τους και αυτά τα παιδιά συνέβαλλαν ώστε να μην έχουμε πέσει καθόλου κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού.
Αν η ομάδα μείνει στην κατηγορία, αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα και δεν τα καταφέρουμε, να ξέρουν όλοι ότι η προσπάθεια έχει γίνει. Θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμα πιο ψηλά, αλλά μας το στέρησαν η τύχη και οι τραυματισμοί. Κατά γενική ομολογία παίξαμε καλό ποδόσφαιρο. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ομάδας που ήταν δίπλα μας σε όλα, αλλά και τους δύο συνεργάτες μου που βοήθησαν πάρα πολύ προκειμένου η ομάδα να είναι εδώ που είναι μέχρι στιγμής».
Για την ανάδειξη παιδιών από τη Φθιώτιδα: «Τα παιδιά που τους έδωσα φέτος τη δυνατότητα να αγωνιστούν για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, στο βαθμό που μπορούσαν με έχουν δικαιώσει. Και πιστεύω πως αν η ομάδα μείνει στην κατηγορία θα πρέπει να στηριχθεί σε αυτά τα παιδιά. Μέσα από την καρδιά μου θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά για την προσπάθεια που έκαναν. Πάνω από όλα είναι καλά παιδιά, καλοί χαρακτήρες και πάρα πολύ συνεργάσιμοι».
Για τη στήριξη της Λαμίας στην Αταλάντη: «Από ότι ξέρω, ο κ. Παπαπαϊωάννου ήθελε να βοηθήσει την Αταλάντη ως μια ομάδα του Νομού που αγωνίζεται σε εθνική κατηγορία και θεωρώ πως το έκανε σε μέγιστο βαθμό. Πόσο μάλλον με τον δανεισμό του Βασίλη Κωστίκα. Είναι ένα παιδί που έχει ποιότητα σαν ποδοσφαιριστής και του εύχομαι να έχει την εξέλιξη που μπορεί να έχει. Είναι όμως και ένας πάρα πολύ καλός χαρακτήρας. Δέθηκε αμέσως με τα παιδιά της ομάδας και δίνει τον καλύτερο ευατό του για να μπορέσει η ομάδα να μείνει στην κατηγορία».
Για το αν αντέχει η Λοκρίδα και δεύτερη ομάδα της στη Γ’ Εθνική (δεδομένου πως ο Οπούντιος ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την άνοδο): «Πιστεύω ότι αντέχει, διότι η Λοκρίδα είναι μεγάλος Δήμος. Η άνοδος του Μαρτίνου είναι σίγουρη. Αν κρατηθεί και η Αταλάντη στην κατηγορία, εγώ το βλέπω ως κάτι πολύ θετικό και για τον δήμο Λοκρών, αλλά και για την Φθιώτιδα. Αυτό που θέλω να σταθώ όμως, είναι πως για να μπορέσουν και οι δύο ομάδες να σταθούν σε αυτό το επίπεδο, πιστεύω πως είναι μονόδρομος να στραφούν σε παιδιά από την Φθιώτιδα. Τα οικονομικά θα δυσκολέψουν ιδιαίτερα από εδώ και πέρα και δεν θα είναι δυνατόν ομάδες σε αυτό το επίπεδο να ανταπεξέλθουν σε ακριβές και δαπανηρές μεταγραφές».
Για τους ποδοσφαιριστές που θαύμαζε ως παίκτης: «Είχα την τύχη στον Πανιώνιο να είμαι συμπαίκτης με πολλούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Σίγουρα κάποιον θα αδικήσω κάποιους, αλλά θα πω μερικούς. Τον Νίκο Αναστόπουλο, τον Δημήτρη Σαραβάκο, τον Γιάννη Γραβάνη και αρκετούς ακόμα που τους τρέφω μεγάλο σεβασμό και αγάπη, γιατί ζήσαμε καταστάσεις που ο χρόνος δεν μπορεί να τις σβήσει. Από εκεί και πέρα, από το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν περάσει τεράστιες μορφές, όπως ο Μαύρος, ο Παπαϊωάννου, ο Σιδέρης και αρκετοί ακόμα. Για εμένα ο μεγαλύτερος όλων ήταν ο Χατζηπαναγής και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έπαιξα ως αντίπαλος του. Αδικήθηκε που έμεινε και έπαιξε στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν είχε την καριέρα που του αναλογούσε».
Για τον προπονητή που θεωρεί ιδανικό: «Συνεργάστηκα ως ποδοσφαιριστής με καλούς προπονητές. Δύο όμως ήταν οι κορυφαίοι. Ο Λάκης Πετρόπουλος και ο Πάνος Μάρκοβιτς, με τους οποίους είχα την τύχη να συνυπάρξω. Γιατί για εμάς που μετέπειτα ασχοληθήκαμε ως προπονητές, όλα αυτά δημιούργησαν μια προίκα.
Από εκεί και πέρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν προπονητές πάρα πολύ ικανοί. Αν μιλάμε για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, θεωρώ τον Κλοπ και τον Γκουαρντιόλα τεράστιες μορφές. Δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε και την αξία του Μουρίνιο. Και οι τρεις τους ωστόσο, στηρίχθηκαν στη λογική που ήταν μέντορες. Δεν είχαν πολλούς τίτλους».
Πηγή: Lamiaole