Η Καβάλα έχει παράδοση στο να βγάζει καλούς τερματοφύλακες που έχουν παίξει σε ομάδες Α` Εθνικής μετά τον ΑΟΚ αλλά και σε πιο κάτω κατηγορίες.
Η αρχή έγινε το 1970 με τον Σάββα Χατζηιωάννου που είχε πάρει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ από ομάδα της Αμερικής ενώ πριν ήταν στον ΑΟΚ. Απλά δεν πρόλαβε να παίξει με τον ΑΟΚ στην Α` Εθνική.
Ο Χατζηιωάννου είχε πανηγυρίσει και Κύπελλο Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ το 1972. Απεβίωσε το 2009 μετά από μάχη που έδωσε με ανίατη ασθένεια. Ο Παναγιώτης Μασμανίδης φεύγει από τον ΑΟΚ το 1977(δεύτερη φορά μετά το 1972, όπου είχε επιστρέψει το 1976) για τον Εθνικό Πειραιώς. Στην ομάδα του Πειραιά ήταν δίδυμο με τον Αρβανίτη ενώ είχε συμπαίκτες μεταξύ των άλλων τον Φυλακούρη, τον Τάσο Μητρόπουλο, τον Κοτίδη, τον Μουτάφη, τον Διαμαντόπουλο, τον Παππά, τον Παπαδόπουλο, τον Ρόρμπαχ αλλά και τον Καλκατέρα. Ο Μασμανίδης γύρισε στο νομό Καβάλας και έπαιξε αργότερα στον Ορφέα Ελευθερούπολης. Βασικός μαζί με τον Παντελάκο στον περίφημο ΑΟΚ τη δεκαετία του `70. Επίσης μαζί με τον Νίκο Τοπούζη ήταν οι δυο τερματοφύλακες της πρώτης ανόδου του ΑΟΚ στην Α` Εθνική.
Στη συνέχεια το 1981 , ο Παναγιώτης Κοϊβέρογλου παίρνει μεταγραφή από τον ΑΟΚ στον ΟΦΗ και έχει την πρώτη χρονιά στο Ηράκλειο 11 συμμετοχές ενώ είναι μαζί με τον Λαφτσή από τον Παναθηναϊκό το δίδυμο. Στον ΑΟΚ ο Παναγιώτης είχε την πρώτη σπουδαία χρονιά το 1977-1978 με 28 αγώνες σαν διάδοχος του Παναγιώτη Μασμανίδη. Πρωτοεμφανίστηκε στον ΑΟΚ την περίοδο 1973-1974 όπου είχε 3 συμμετοχές τότε ως αναπληρωματικός του Παντελάκου. Η συνέχεια έχει να κάνει με τον Κώστα Τσανάκαλη που την περίοδο 1987-1988 φόρεσε τη φανέλα του Λεβαδειακού για 10 παιχνίδια στην Α` Εθνική ενώ είχε συμπαίκτη κάτω από τα δοκάρια τον Αρβανίτη(Εθνικός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ). Ο Τσανάκαλης φόρεσε και μια φορά τη φανέλα με το Εθνόσημο. Μετά τον Λεβαδειακό ο Κώστας που τώρα βρίσκεται στη Γαλλία επέστρεψε στον ΑΟΚ και έπαιξε στη δύση της καριέρας του στον Μ. Α Ορφανίου και στο Παγγαίο 90. Διετέλεσε και προπονητής τερματοφυλάκων στον ΑΟΚ.
Ο Μωυσής Σπανίδης και ο Ανδρέας Λαφτσής δυο τερματοφύλακες από την περιοχή του πρώην Δήμου Φιλίππων, άφησαν τον ΑΟΚ και μεταγράφηκαν στην Κόρινθο. Ο Σπανίδης επέστρεψε στον ΑΟΚ και έπαιξε στην Α` Εθνική την περίοδο 1994-1995 σε 3 αγώνες πρωταθλήματος. Ο Νίκος Καραμπετάκης από τον Ηρακλή Καβάλας πήγε στον ΑΟΚ και έπαιξε αρχικά στην Α` Εθνική την περίοδο 1994-1995 σε 9 αγώνες. Το καλοκαίρι του 1998 μετακόμισε στον Ακράτητο για να φτάσει μέχρι την Α` Εθνική. Γύρισε από τον Ακράτητο και έπαιξε στον Νέστο, στον Ορφέα Ελευθερούπολης και στην ΑΕ Πιερέων(Δ` Εθνική).
Περνάμε στον Νίκο Σουμουλίδη(νυν προπονητή τερματοφυλάκων στον ΑΟΚ), όπου μετά τα Αμισιανά και τον Ορφέα, ήρθε στον ΑΟΚ για να πάρει μεταγραφή στον Εργοτέλη τον Αύγουστο του 2006. Στη συνέχεια πριν επιστρέψει στο νομό μας για το Παγγαίο, το Βυζάντιο και το Νέστο έπαιξε σε πολλές ομάδες όπως η ΠΑΕ Θράκη, η Παναχαϊκή, η Λαμία, η Ρόδος, ο Πυρσός Γρεβενών.
Ο Ακης Καραβελίδης τερματοφύλακας του ΑΟΚ στη Γ` Εθνική τη δεκαετία του 2000, έφυγε για την Αλεξανδρούπολη αλλά και τον ΠΑΣ Γιάννινα όταν ήταν πρόεδρος ο Αλέξης Κούγιας. Επίσης αγωνίστηκε και στη Δόξα Δράμας πριν γυρίσει πίσω για τον Ορφέα και το Νέστο Χρυσούπολης. Το τελευταίο χρόνο βοήθησε τον Ατρόμητο Χαλκερού στην Α` κατηγορία της ΕΠΣΚ.
Πολύ καλή παρουσία από τον Μάνο Αποστολίδη που πήρε πρωτάθλημα Γ` Εθνικής με τον ΑΟΚ(εποχή Ψωμιάδη) και στη συνέχεια πήγε στον Πανθρακικό. Επέστρεψε στον ΑΟΚ το 2012(Περιφερειακό) και ακολούθησαν η Νίκη Βόλου, η Λάρισα, ο Απόλλων Σμύρνης, ο Αγροτικός Αστέρας και τα Τρίκαλα.
Ο Μάκης Γιαννίκογλου αγωνίστηκε στον ΑΟΚ την περίοδο 2013-2014 στη Β` Εθνική, προερχόμενος από την Ομόνοια Λευκωσίας. Πήγε στη συνέχεια στον Φωκικό για να συνεχίσει και να αναδειχθεί στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και στον ΠΑΣ Γιάννινα πριν φτάσει στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ.
Πηγή: proininews