Στον «Βόλος 98.6 FM» φιλοξενήθηκε ο Στάικος Βεργέτης, μιλώντας για όλους και για όλα.
Ο τεχνικός της Νίκης Βόλου που κατά γενική ομολογία έχει αλλάξει την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και την έχει ξαναβάλει στον δρόμο των επιτυχιών, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επέλεξε τον βολιώτικο σύλλογο ως επόμενο σταθμό της καριέρας του, για τα πράγματα που έχει αλλάξει στην ομάδα, για τους στόχους αλλά και για τα παιδιά των ακαδημιών.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Στάικου Βεργέτη στον «Βόλος 98.6 FM»:
Αρχικά ο Στάικος Βεργέτης ρωτήθηκε για τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο και την προπονητική αναφέροντας πως ένας σοβαρός τραυματισμός του άλλαξε τα σχέδια και τον οδήγησε στην προπονητική. Επιστήμη την οποία ο Αρκάς προπονητής σπούδασε και στη συνέχεια απέκτησε και το UEFA PRO. «Μία ρήξη χιαστών σε παιχνίδι της ομάδας μου, ΑΕΚ Τρίπολης με τον Αστέρα μου άλλαξε τα σχέδια και με οδήγησε στην προπονητική από μικρή ηλικία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεργέτης.
«Μάθε ισπανικά, τη γλώσσα του ποδοσφαίρου»
«Οκτώ χρόνια ήμουν στις υποδομές του Αστέρα μ’ ένα τεχνικό επιτελείο 11 προπονητών. Με τον Πάουλο Κάμπος αναρριχήθηκα στην πρώτη ομάδα, ο οποίος πριν αποχωρήσει από τον Αστέρα, μου είπε: μάθε ισπανικά, τη γλώσσα του ποδοσφαίρου. Πράγμα το οποίο και έπραξα και εκτός των αγγλικών είμαι και ομιλών της ισπανικής γλώσσας κι αυτό μ’ έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Ακόμη και τώρα που επικοινωνώ απ’ ευθείας με τους παίκτες μου»
Η πρώτη εμπειρία ως πρώτος τεχνικός στον Αστέρα
«Τη χρονιά που ήταν ο Φερνάντες στον πάγκο, είχαμε κάνει ένα άσχημο ξεκίνημα με οκτώ αγώνες χωρίς νίκη και ακολουθούσε το εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Την Τρίτη με κάλεσαν και μου είπαν πως θα προετοιμάσω την ομάδα για τον αγώνα. Θυμάμαι πως κερδίσαμε με γκολ του Περόνε. Ήταν ένας αγώνες που μου άφησε πολλές μνήμες. Ακολούθησε η καλή πορεία με τον κ. Τσιώλη στον πάγκο, που φτάσαμε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου και τον Οκτώβρη του 2013 με προτάθηκε να αναλάβω εγώ την ομάδα. Αυτή η κοινή πορεία κράτησε 3,5 χρόνια».
Η αντικειμενική δυσκολία να αλλάξει ομάδα μετά από 11 χρόνια στον Αστέρα Τρίπολης
«Από τις τέσσερις δεκαετίες της ζωής μου, η μία ήταν στον Αστέρα. Αυτό δημιούργησε ένα ιδιαίτερο δέσιμο και ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξω προπονητικό περιβάλλον. Όμως όταν είσαι συνειδητοποιημένος και επαγγελματίας προπονητής και ξέρεις ότι από τα χρήματα αυτά θα ζήσεις την οικογένειά σου, τότε ισχύει το “όπου γη και πατρίς”».
Η προσφυγική Νέα Σαλαμίνα
«Η Νέα Σαλαμίνα στην Κύπρο είναι κι αυτή μία προσφυγική ομάδα. Ένας σύλλογος με πολύ έντονες εικόνες προσφυγιάς. Ένας λαός που ξεριζώθηκε από την Αμμόχωστο και είχε διασκορπιστεί στην Κύπρο και κάθε Κυριακή μαζεύονται στο γήπεδο “Αμμόχωστος” να δουν την ομάδα τους γιατί η ομάδα είναι μία έκφραση της προσφυγιάς, της όλης κατάστασης που έχουν βιώσει οι πρόσφυγες»
«Αισθάνομαι ευλογημένος ως προπονητής»
«Αισθάνομαι ευλογημένος ως προπονητής γιατί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόλαβα να ζήσω πράγματα και καταστάσεις που άλλοι κάνουν 20 και 30 χρόνια για να ζήσουν. Εννοώ τις ευρωπαϊκές πορείες και το επίπεδο που σου δίνεται η ευκαιρία να ζήσεις και να δουλέψεις. Όμως όταν είσαι συνειδητοποιημένος πρέπει να είσαι και ευπροσάρμοστος σε όλες τις καταστάσεις. Δυστυχώς, έχω ένα παράπονο η Ελλάδα δεν μ’ έχει προτιμήσει βάσει προτάσεων, ανάλογων του βιογραφικού μου. Η δουλειά και η καθημερινότητα είναι η ίδια σε όλα τα επίπεδα. Παρακολούθησα από κοντά προπονήσεις της Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε. Η δουλειά που γίνεται είναι η ίδια, τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν».
Για το αν ρίσκαρε που ανέλαβε τη Νίκη σε μία δύσκολη περίοδο
«Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε πει: αν έχεις φόβο γι’ αυτό που πας να κάνεις, μην το κάνεις ποτέ. Ρίσκο έχει οποιαδήποτε απόφαση στη ζωή μας. Πολλές φορές όταν θεωρούμε πως αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε έχει πολύ μικρό ρίσκο τότε μπορεί και να εκπλησσόμαστε δυσάρεστα».
Ο καθοριστικός παράγοντας που τον έπεισε να πει το «ναι» στη Νίκη Βόλου
«Θεωρώ πως είμαι πολύ ανθρωπιστής και ο τρόπος που θα με προσεγγίσει ένας άνθρωπος παίζει σημαντικό ρόλο. Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Άλεξ Παπακωνσταντίνου ήταν καταλυτική στο να είμαι θετικός να έρθω στη Νίκη.
Ένας προπονητής το πρώτο που κοιτάζει είναι το ρόστερ μίας ομάδας. Αν το υλικό θεωρήσει πως είναι καλό, συνήθως είναι θετικός, αν το υλικό δεν είναι αυτό που θα ήθελε τότε αποθαρρύνεται και κάνει πίσω. Εγώ έχω πολλή εμπιστοσύνη στη δουλειά μου και νομίζω πως το έμψυχο υλικό που υπάρχει σε μία ομάδα είσαι υποχρεωμένος να το βελτιώσεις και να το φτάσεις στο ταβάνι του. Σ’ αυτή τη διαδικασία είμαι αυτή τη στιγμή.
Πάνω απ’ όλα, όμως, μέτρησε ο τρόπος που με προσέγγισε ο Άλεξ Παπακωνσταντίνου, έναν άνθρωπο που συνάντησα μία μέρα πριν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου, δηλαδή αφού είχα συμφωνήσει να αναλάβω την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί που αγαπάει την ομάδα, είναι ανοιχτόμυαλος άνθρωπος και βλέπω πολλά κοινά σημεία ανάμεσα σ’ αυτόν και μ’ εμένα. Θα μπορούσα να κάνω παρέα μ’ αυτόν τον άνθρωπο όπως και με τον Βασίλη Βενέτη που επικοινωνούμε καθημερινά από εκείνη τη μέρα και μετά».
Για την πρόθεση μεταγραφικής ενίσχυσης της ομάδας και αν τέθηκε επί τάπητος στις συζητήσεις με τη διοίκηση πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία
«Δεν τέθηκε όρος από μένα για να ενισχυθεί μεταγραφικά η ομάδα. Μετά τη σωστή προσέγγιση που είχα, το πρώτο που έκανα ήταν να μάθω τους παίκτες που αποτελούν το ρόστερ της ομάδας. Η απόλυτη προτεραιότητα μου ήταν να μάθω καλά τον κάθε παίκτη της ομάδας και στη συνέχεια να μπορέσεις να τον αξιολογήσεις ώστε να καταλήξεις αν χρειάζεται σε κάποια θέση ενίσχυση. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση. Έχω τέσσερα παιχνίδια στην ομάδα και ακόμη αξιολογώ τους παίκτες που ήδη υπάρχουν και να δω αν μπορώ να τους εξελίξω ώστε να μην ζητάμε νέες μεταγραφές που την περίοδο του Ιανουαρίου αποτελούν κι ένα μεγάλο ρίσκο. Είναι προτιμότερο να επενδύσεις στα παιδιά που ήδη υπάρχουν και να μπορέσεις να τα βελτιώσεις. Αυτή είναι η δουλειά και η μαγεία της δουλειάς του προπονητή. Το πιο εύκολο για έναν προπονητή είναι να ζητήσει έτοιμους παίκτες και να πεις “ok” είμαι προπονηταράς. Πιο δύσκολο είναι τα παιδιά να τα βελτιώσεις και να τα εξελίξεις».
Για το τι πρόλαβε να αλλάξει στο ματς με τον Διαγόρα και η Νίκη παρουσίασε διαφορετικό πρόσωπο
«Όταν έρχεσαι Τετάρτη στον Βόλο και την Πέμπτη το πρωί πρέπει να τελειώσεις κάποια διαδικαστικά θέματα για να υπογράψεις και στη συνέχεια να προπονήσεις την ομάδα, κάποιος άλλος προπονητής θα έλεγε να πάει στη Ρόδο να παρακολουθήσει τον αγώνα από την κερκίδα και μετά από Δευτέρα να αναλάβει. Θεωρώ μαγκιά ενός προπονητή είναι να μπορέσει να μεταδώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται κάποια πράγματα και να τους εμπνεύσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η όλη επιρροή μεταξύ προπονητή και παικτών περικλύεται στη λέξη “εμπνέω”. Πρέπει δηλαδή να εμπνεύσεις τους παίκτες. Εγώ την Πέμπτη το πρωί κάνω μία ομιλία στους παίκτες, στα αποδυτήρια, την οποία κουβαλάνε στο μυαλό τους ακόμη και τώρα και θα την κουβαλάνε και στη συνέχεια, ακόμη κι αν έρθουν οι ήττες. Μένω όμως πιστός σ’ αυτό που τους είπα και καλώ κι αυτούς να είναι πιστοί. Εκεί ξεκινάς και δίνεις το στίγμα σου. Μετά απ’ αυτό δίνεις το αγωνιστικό στίγμα. Πρέπει οι παίκτες να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, τόσο σε φάση επίθεσης, όσο και σε φάση άμυνας. Αστάθμητος παράγοντας σ’ αυτόν τον αγώνα ήταν μία ίωση που αντιμετώπιζαν κάποιοι παίκτες και δεν ήξερα αν θα τους έχω. Αυτό ήταν αυτό που με προβλημάτισε σ’ εκείνον τον αγώνα».
Για τους συνεργάτες του στο προπονητικό τιμ κι ότι δεν έφερε επιτελείο δικό του
«Τόσο στην Κύπρο, όσο και στη Δράμα είχα πολύ καλούς συνεργάτες τους οποίους γνώρισα εκεί. Όταν πας μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου σε μία ομάδα θεωρώ ανήθικο να απαιτήσεις την απόλυση ανθρώπων που έχουν κανονίσει τη ζωή τους. Ξεκινάω με αυτό… Όταν επί οκτώ χρόνια ήμουν βοηθός στον Αστέρα και με αποδεχόταν ο κάθε προπονητής, πως εγώ να μην αποδεχτώ τους άλλους; Εδώ σχεδιάζουμε την προπόνηση με τον γυμναστή μας, τον Νίκο Αθανασιάδη, με τον οποίο έχω πολύ καλή συνεργασία, ενώ το ίδιο ισχύει και με τον προπονητή τερματοφυλάκων μας, τον Κώστα Γρηγοριάδη».
Για την αγωνιστική φιλοσοφία που του αρέσει
«Ένας προπονητής πρέπει να δουλεύει τόσο στην επιθετική λειτουργία, όσο και στην αμυντική, όπως και τις μεταβάσεις της ομάδας από την άμυνα στην επίθεση και το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση ο παίκτης πρέπει να ξέρει τι πρέπει να κάνει. Έχω επιρροές από το ισπανικό ποδόσφαιρο, αλλά ασφαλώς οφείλω να προσαρμόζομαι στα ελληνικά δεδομένα».
Για τον στόχο που έχει θέσει για την ομάδα στο φετινό πρωτάθλημα
«Στη μέχρι τώρα προπονητική μου καριέρα ποτέ δεν έκανα υπολογισμούς. Δεν λειτουργώ έτσι. Θέλω να είμαι ρεαλιστής. Όταν ήρθα έθεσα ως πρώτο στόχο να βάλουμε από κάτω μας όσες περισσότερες ομάδες γίνεται. Σε πρώτη φάση αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή όλη μου η ενέργεια δίνεται στον αγώνα της Κυριακής».
Για τον τελευταίο αγώνα με την Καβάλα και την απόδοση του Λούκας Γκαρσία
«Είναι σημαντικό σε κάθε ομάδα να υπάρχει ένας παίκτης με ηγετικές ικανότητες. Όμως είναι και σημαντικό για την ομάδα να μην «κρέμεται» από έναν μόνο παίκτη. Ο Λούκας Γκαρσία είναι πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής. Μπορεί να προσφέρει περισσότερα από όσα έχει δώσει. Θέλω να τον αξιοποιήσουμε περισσότερο».
Για το επόμενο παιχνίδι με τον Ασπρόπυργο
«Είναι ένα παιχνίδι που έχει δυσκολίες. Όμως η δουλειά μας είναι ίδια. Τώρα αναλύουμε τον αντίπαλο. Θα κάνουμε τη σχετική παρουσίαση στους παίκτες, ώστε να γνωρίζουν τα δυνατά στοιχεία που έχει, αλλά και τις αδυναμίες του. Όταν έχει τη μπάλα ο αντίπαλος πρέπει να προσαρμοστούμε και όταν την έχουμε εμείς να κάνουμε το παιχνίδι μας».
Για το πώς ένιωσε μετά τον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου όπου αποθεώθηκε από τον κόσμος
«Ήταν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι για τους οπαδούς. Σίγουρα υπάρχει αυτή η αντιπαλότητα και εγώ δεν την είχα ξαναζήσει γιατί δεν είμαι Βολιώτης. Ένα αντίστοιχο ματς είχα ξαναζήσει στην Κύπρο με το Νέα Σαλαμίνα-Ανόρθωση, αν και εκεί οι αντιπαλότητα προέρχεται από την πολιτική. Πρώτη φορά ήμουν παρών στη… μάχη της πόλης.
Νομίζω πως ήταν ένα ξέσπασμα χαράς για τους οπαδούς μας στο τέλος λόγω της παρατεταμένης στεναχώριας από προηγούμενα παιχνίδια. Όταν πήγαινα στη φυσούνα όντως με χειροκρότησαν, αλλά ως συνειδητοποιημένος προπονητής ξέρω πως αυτά τα συναισθήματα αλλάζουν ανάλογα το αποτέλεσμα.
Προσωπικά θα χαρώ στον β’ γύρο να έχω στην πλάτη μου τους φίλους του Ολυμπιακού και να δίνουν παλμό στο ντέρμπι. Να είναι μια ωραία ατμόσφαιρα. Θα ήταν προτιμότερο βέβαια να έδιναν το παρών στα ντέρμπι οπαδοί και τον δύο ομάδων. Παρακολούθησα στην Κύπρο το ντέρμπι ΑΕ Λεμεσού-Απόλλων Λεμεσού. Το μισό γήπεδο ήταν κίτρινο και το άλλο μισό μπλε και όλοι μαζί οι φίλαθλοι τραγουδούσαν τον Εθνικό ύμνο. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό…».
Για το πως σκοπεύει να αξιοποιήσει τα παιδιά της Ακαδημίας
«Η Ακαδημία είναι ο σπόρος που θα σου δώσει ένα πολύ ωραίο… δέντρο. Επειδή τον τελευταίο μήνα ήμουν… πνιγμένος, από χθες ξεκινήσαμε μία διαδικασία. Εκ περιτροπής θα έρχονται κάποια παιδιά της Κ17 ή του Αθλητικού Κολεγίου και θα παίρνουν μέρος στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Από την Κ17 αυτό δεν θα γίνεται σε μεγάλο βαθμό για να μην κάνουν απουσίες από το σχολείο τα παιδιά. Ωστόσο, θα πηγαίνω και θα παρακολουθώ τις προπονήσεις τους και ορισμένες φορές θα τα προπονώ εγώ. Έτσι, θα συνδεθώ καλύτερα μαζί τους. Θέλω κάποια στιγμή η Νίκη να μπορεί να έχει στο ρόστερ της παιδιά από τα σπλάχνα της. Το δοκίμασα και στη Δόξα, αλλά η προσπάθεια έμεινε στη μέση. Και ένας λόγος που στεναχωρήθηκα που έφυγα από εκεί είναι και αυτός. Πάντως και στη Νέα Σαλαμίνα κατάφερα να προωθήσω έξι παιδιά στην επαγγελματική ομάδα και ένας από αυτούς είναι ο Ιωάννης Κωστή για τον οποίο ενδιαφέρεται ο Ολυμπιακός».
Πηγή: Goalpost