Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, είχε συνάντηση την Τετάρτη με τους προέδρους των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα πορευτεί το ελληνικό ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια, ώστε να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.
Στη συνάντηση αυτή, όπου έδωσε το παρών και ο νέος πρόεδρος του συνεταιρισμού, Βαγγέλης Μπαταγιάννης, κατέθεσε τις προτάσεις του για τη δημιουργία ενός οικονομικά βιώσιμου οικοδομήματος, με σκοπό τη σταθερή χρηματοδοτική ροή, την εξέλιξη των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και την παραγωγή θεάματος.
Συγκεκριμένα, με τον υφυπουργό συναντήθηκαν οι κ.κ Μπαταγιάννης – Σουλούκου (Ολυμπιακός), Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός), Αλεξίου (ΑΕΚ), Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ), Στράτος (Ξάνθη), Χριστοβασίλης (ΠΑΣ Γιάννινα), Τσικνής (Λαμία), Ζαμάνης (Πανιώνιος), Καρυπίδης (Άρης), Μονεμβασιώτης (Απόλλων Σμύρνης), Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Κούγιας (ΑΕΛ), Σπανός (Ατρόμητος) και Κωστούλας (Παναιτωλικός).
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Για να μπορέσει να εξασφαλιστεί μια σταθερή χρηματοδοτική ροή, θα πρέπει η ηγεσία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου να συμφωνήσει σε βασικούς κανόνες, οι οποίοι αναλύονται ως εξής:
1) Ο αριθμός των επαγγελματικών αθλητικών ομάδων είναι υπερβολικός για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και της ποδοσφαιρικής μας οικονομίας, όπως αυτό καταδεικνύεται και από την κακή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων ΠΑΕ. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένη από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2019-2020 η δημιουργία δύο επαγγελματικών και μιας ημιεπαγγελματικής κατηγορίας των 12 ομάδων.
2) Θέσπιση επιβραβεύσεων για τα ορθά αθλητικά και επιχειρηματικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα επιβράβευση για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας.
3) Θέσπιση ρητρών για τα αρνητικά φαινόμενα. Με έλεγχο ανά τρίμηνο από ελεγκτική εταιρία της οικονομικής υγείας κάθε ΠΑΕ και με ρήτρα για την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης. Με υποχρέωση έγκαιρης εξόφλησης των οφειλών προς Δημόσιο, παίκτες και προπονητές και με ρήτρα αντίστοιχη του ποσού των χρεών. Με ρήτρες για επεισόδια, για δυσφήμιση του αθλήματος και για τη χειραγώγηση αγώνων.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ
Όπως τονίζεται από την πλευρά του υφυπουργού αθλητισμού, η φετινή χρονιά θα είναι έτσι κι αλλιώς καινοτόμα, καθώς με την αρωγή των διεθνών συνομοσπονδιών “σπάει” μια και καλή ο δεσμός ΕΠΟ και ΚΕΔ, ενώ με την υποστήριξη της κυβέρνησης αρχίζει η εφαρμογή του VAR.
Εφόσον το συνολικό αυτό πλαίσιο γίνει αποδεκτό, τότε και με την αρωγή της Πολιτείας θα διασφαλιστεί η δημιουργία ενός νέου οικονομικά βιώσιμου μοντέλου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε, όπως τονίζεται, από ένα υγιές ποδοσφαιρικό προϊόν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Οι ΠΑΕ για επιχειρηματικούς λόγους, το κοινό για αθλητικούς και η Πολιτεία για οικονομικούς, καθώς δημιουργείται μια νέα ισχυρή αγορά.
Η όλη προσέγγιση γίνεται με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του αυτοδιοίκητου, αλλά και με απόλυτη συναίσθηση των αρχών της χρηστής οικονομικής διαχείρισης.
Οι παραπάνω προτάσεις αναλύθηκαν κατά τη συνάντηση με τους φορείς του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και στο υφυπουργείο ευελπιστούν ότι έστω και την ύστατη στιγμή η ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια θα πάρει τις ορθές και ορθολογικές αποφάσεις.
Πηγή: Sport24