Η σχέση μεταξύ άνοιας και ποδοσφαίρου έχει γίνει αντικείμενο έρευνας τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με μελέτες τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι σχετίζονται με πρώιμη νευροφλεγμονή, παράγοντας που ενδέχεται να οδηγήσει σε νευροεκφυλισμό και χειρότερες επιδόσεις σε νοητικές δοκιμασίες.
Σε πιλοτική μελέτη του Alzheimer Hellas στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νόσου Alzheimer και του 6ου Μεσογειακού Συνεφριου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα σύγκρισης 14 ασθενών, 7 πρώην ποδοσφαιριστών με AD και 7 ασθενών με AD χωρίς προηγούμενη ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.
Από τη μελέτη δεν προέκυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ ποδοσφαιριστών και μη ποδοσφαιριστών ασθενών ως προς τη νοητική τους λειτουργία την καθημερινή τους λειτουργικότητα και την κατάθλιψη.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την νευροψυχολογική εκτίμηση, την μαγνητική απεικόνιση και την ανάλυση βιοδεικτών εντοπίζουν την απουσία στατιστικώς σημαντικών διαφορών ως προς την νοητική λειτουργία, την λειτουργικότητα σε καθημερινές δραστηριότητες και την κατάθλιψη. Οι ασθενείς που απευθύνονται στα Κέντρα Ημέρας βρίσκονται στην ίδια νοητική και ψυχική κατάσταση.
Ποδοσφαιριστές και μη ποδοσφαιριστές ασθενείς με AD παρουσιάζουν τον ίδιο βαθμό νευροεκφύλισης, ενώ συνολικά το ποδόσφαιρο δεν επιταχύνει την εξέλιξη της άνοιας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μικρό δείγμα με ανομοιομορφία ως προς τις νευροψυχολογικές κλίμακες και τον αριθμό εξετάσεων ενώ στόχος είναι η μακροχρόνια παρακολούθηση και αξιολόγηση των συμμετεχόντων.