Επίκαιρη ανάλυση όλων των θεμάτων του «Άγιαξ της Ηπείρου» απαντώντας σε δώδεκα καίρια ερωτήματα.
Κοντεύουμε να ξεχάσουμε το ποδόσφαιρο, καθώς συμπληρώνονται δύο μήνες από τότε που έγινε η τελευταία αγωνιστική (20η) του πρωταθλήματος Σούπερ Λίγκ 2, πριν από τη βίαιη διακοπή της αγωνιστικής δράσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τόσο μεγάλη αποχή από τα γήπεδα δεν είχαμε ούτε στις διακοπές του καλοκαιριού. Αλλά είπαμε, συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο για την ανθρωπότητα και όχι μόνο για την Ελλάδα. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για το τι θα γίνει με τα ελληνικά επαγγελματικά πρωταθλήματα. Το βέβαιο είναι ότι πως αν συνεχιστούν τα πρωταθλήματα, θα είναι χωρίς την παρουσία φιλάθλων στο γήπεδο. Είναι ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση όλων των θεμάτων του ΠΑΣ Γιάννινα και να δώσουμε απαντήσεις περί αυτών, είτε αγωνιστικής φύσεως, είτε άλλης. Πάμε λοιπόν να παρουσιάσουμε τον «δωδεκάλογο» του ΠΑΣ.
1) Θα συνεχιστεί ή όχι το πρωτάθλημα και πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;
Δύσκολα μπορεί κάποιος να απαντήσει. Στις προθέσεις της ΟΥΕΦΑ είναι να ολοκληρωθούν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, αλλά δεν είναι απλό ζήτημα. Πολλές ομάδες μπορεί να θέλουν να συνεχιστεί η αγωνιστική δράση, έστω και μέσα στο καλοκαίρι, για να μη χάσουν έσοδα που είναι πολύτιμα εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά δεν είναι στο χέρι τους. Για να γίνουν πρωταθλήματα, πρέπει πρώτα να ανάψει το πράσινο φως από τους ειδικούς επιστήμονες και τα όργανα της πολιτείας.
2) Ο ΠΑΣ θέλει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2;
Επίσημα δεν έγινε καμία τοποθέτηση από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης, όταν ρωτήθηκε πριν από λίγες μέρες, τόνισε στη στήλη ότι καλό είναι να περιμένουμε τις εξελίξεις. Ασφαλώς θα θέλει ο ΠΑΣ να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την τέλεση των αγώνων με ασφάλεια και χωρίς να διακινδυνεύσει κανείς από τους εμπλεκομένους.
3) Πώς είναι η οικονομική κατάσταση του ΠΑΣ;
Είναι βέβαιο ότι το «κλείδωμα» της αγοράς (κλείσιμο καταστημάτων, επιχειρήσεων κ.λπ.) θα επιφέρει οικονομική κρίση. Και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει που θα φτάσει ο λογαριασμός. Διαβάζουμε ότι στο ποδόσφαιρο έχουν κλονιστεί μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Είναι δυνατόν να γλιτώσουν σωματεία όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα, με περιορισμένα τηλεοπτικά δικαιώματα (απομένουν ακόμη δύο δόσεις να πληρώσει η ΕΡΤ), χορηγίες, λίγα εισιτήρια και με αυξημένες υποχρεώσεις; Λίγο πολύ όλες οι ομάδες έχουν οικονομικά προβλήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στη Σούπερ Λιγκ 1.
4) Θα τα βγάλει πέρα στα οικονομικά ο Χριστοβασίλης;
Θα σφίξει το ζωνάρι και θα κάνει το κουμάντο του. Μεγάλα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά υπάρχει η εμπειρία στον ΠΑΣ να βρεθούν καλοί παίκτες στις θέσεις που θα ζητήσει ο προπονητής. Ο κ. Χριστοβασίλης είναι έμπειρος παράγοντας, καθώς είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΣ και από τους πιο πετυχημένους. Έχει την εμπειρία να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Απλώς να ξέρουν οι φίλαθλοι ότι από εδώ και πέρα- και μέχρι να κλείσουν οι πληγές- θα αλλάξουν πολλά πράγματα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μοιραία και στον ΠΑΣ.
5) Θα τα βγάλει πέρα στα οικονομικά ο Χριστοβασίλης;
Θα σφίξει το ζωνάρι και θα κάνει το κουμάντο του. Μεγάλα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά υπάρχει η εμπειρία στον ΠΑΣ να βρεθούν καλοί παίκτες στις θέσεις που θα ζητήσει ο προπονητής. Ο κ. Χριστοβασίλης είναι έμπειρος παράγοντας, καθώς είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΣ και από τους πιο πετυχημένους. Έχει την εμπειρία να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Απλώς να ξέρουν οι φίλαθλοι, ότι από εδώ και πέρα και μέχρι να κλείσουν οι πληγές, θα αλλάξουν πολλά πράγματα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μοιραία και στον ΠΑΣ.
6) Δεν ανησυχούν οι ποδοσφαιριστές για το μέλλον τους;
Είναι δυνατόν να μη ανησυχούν για το τι θα προκύψει στη συνέχεια; Από τη στιγμή που θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα των ομάδων, θα υπάρξει βαθιά ύφεση στην οικονομία κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, μοιραία και ο δικός του κλάδος θα έχει κάποιες συνέπειες. Το εύρος θα φανεί στη συνέχεια.
7) Οι παίκτες θέλουν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα;
Ποιος παίκτης δε θέλει να κλοτσήσει μπάλα και να παίξει ποδόσφαιρο; Αλλά ο καθοριστικός παράγοντας των περαιτέρω εξελίξεων δεν είναι οι επιθυμίες των παικτών, αλλά οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού, η ασφάλεια των αγώνων και οι εισηγήσεις που θα κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες.
8) Αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα, τι θα κάνει ο ΠΑΣ;
Όπως γράψαμε και άλλες φορές, ο ΠΑΣ νιώθει ότι είναι καβάλα στο άλογο με τη διαφορά των 7 βαθμών που έχει από τον Απόλλωνα που είναι στη 2η θέση. Είναι βέβαιο ότι η διακοπή του πρωταθλήματος θα φέρει πίσω αγωνιστικά τις ομάδες και δε θα δούμε ποιοτικό ποδόσφαιρο, αν γίνουν αγώνες. Αλλά το πρόβλημα αυτό θα είναι για όλους. Εκτίμησή μας είναι ότι ο ΠΑΣ θα κόψει πρώτος το νήμα του τερματισμού και θα επιστρέψει στη Σούπερ Λιγκ 1. Αλλά ας μη προτρέχουμε των γεγονότων. Να περιμένουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνέχεια, πρώτα αν συνεχιστούν οι αγώνες και δεύτερον πως θα συνεχιστούν. Θα γίνουν σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη ή για σύντμηση χρόνου θα υπάρξουν τροποποιήσεις;
9) Για να σταθεί του χρόνου στη Σούπερ Λιγκ 1 ο ΠΑΣ, θέλει μεταγραφές;
Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, θα χρειαστεί 4-5 μεταγραφές ποιοτικών ποδοσφαιριστών για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικός και στη νέα κατηγορία. Ναι μεν στη Β’ Εθνική ήταν η καλύτερη ομάδα και κάποιες φορές έκανε επίδειξη ισχύος, αλλά οι υποχρεώσεις στην Α’ Εθνική είναι μεγαλύτερες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά των δύο πρωταθλημάτων. Μην τους ξεγελάσει η καλή πορεία στη Β’ Εθνική, δίνοντας την εντύπωση ότι με την ίδια ομάδα μπορούν να σταθούν στην Α’ Εθνική. Θα χρειαστεί κάποιους παίκτες, για να ισχυροποιηθεί περισσότερο.
10) Τι εντυπώσεις άφησε ο Γιαννίκης στα Γιάννινα;
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο Χριστοβασίλης διαλέγει καλούς προπονητές που του βγαίνουν. Το όνομα του Γιαννίκη δεν υπήρχε στην προπονητολογία του περασμένου καλοκαιριού. Στα Γιάννινα ακούστηκε πρώτη φορά το όνομά του όταν εκδόθηκε η ανακοίνωση πρόσληψής του στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ! Έκανε καλή δουλειά στην ομάδα και αυτό φαίνεται από την καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Μεγάλωσε στη Γερμανία και γαλουχήθηκε με τους κανόνες του εκεί ποδοσφαίρου. Δεν είχε εύκολο έργο, καθώς δεν γνώριζε στην αρχή καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο, τις συνήθειες που υπάρχουν εδώ, τη νοοτροπία των παικτών. Όμως έδειξε φοβερά αντανακλαστικά. Μπήκε στο πνεύμα της ομάδας πολύ γρήγορα και με τη βοήθεια των συνεργατών του κατάφερε να οδηγήσει τον ΠΑΣ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Είναι ένας ιδιαίτερα ευγενής και ήρεμος άνθρωπος, με πολλές γνώσεις, καλός στη δουλειά του, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στα Γιάννινα. Γι’ αυτό και η παραμονή του και τη νέα σεζόν είχε πολύ καλό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.
11) Τι ήταν αυτό που έκανε τον ΠΑΣ να ξεχωρίζει από τις άλλες ομάδες;
Μπορεί η ομάδα να υποβιβάστηκε πέρσι από τη Σούπερ Λιγκ 1 λόγω της αναδιάρθρωσης που έγινε, αλλά στάθηκε στα πόδια της. Ένας υποβιβασμός πάντα είναι επώδυνος και αφήνει πληγές. Όμως οι «κυανόλευκοι» αντιμετώπισαν ψύχραιμα την κατάσταση. Δεν έψαξαν για ενόχους ούτε έπλασαν σενάρια συνωμοσίας, καίτοι η ομάδα αδικήθηκε από τη διαιτησία. Όπως σωστά είπε πρόσφατα ο τέως κόουτς της ομάδας Γιάννης Πετράκης, αν υπήρχε πέρσι VAR δεν θα υποβιβάζονταν. Έτσι στην ομάδα κράτησαν τον ίδιο κορμό, έδειξαν εμπιστοσύνη στους παίκτες, έγινε πάλι καλή επιλογή προπονητή, ενώ βοήθησαν και ορισμένες καλές μεταγραφές που έγιναν. Με όπλο την ομοιογένεια και τη συνοχή, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» παρουσίασε στο πρωτάθλημα ανταγωνιστικό σύνολο που έκανε τη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες, όπως αποτυπώνεται στον βαθμολογικό πίνακα.
12) Γιατί δεν πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο όπως προηγούμενα χρόνια;
Το γεμάτο γήπεδο, ο κόσμος που γέμιζε το στάδιο «Ζωσιμάδες» και τον ακολουθούσε στα εκτός έδρας παιχνίδια, είναι εικόνες από το παρελθόν, σαν προβολές ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Αρκετό κόσμο είχε το γήπεδο και πριν από μερικά χρόνια. Όχι βέβαια όπως παλιά, που γέμιζε η μεγάλη κερκίδα ακόμη και στις προπονήσεις, αλλά υπήρχε κόσμος στο γήπεδο που έδινε έναν ξεχωριστό παλμό. Αλλά ο κόσμος κάθε χρόνο και λιγοστεύει. Κατά μέσον όρο στα παιχνίδια του ΠΑΣ φέτος ήταν 1800 με 2000 φίλαθλοι. Ίσως μετά από την 8ετή παρουσία στη Σούπερ Λίγκα, που είχε αποκορύφωμα την έξοδο στην Ευρώπη (2016), ο κόσμος να μη συμβιβάστηκε με τα νέα δεδομένα της Β’ Εθνικής. Δεν υπάρχει όμως η δίψα που υπήρχε κάποτε. Φαινόμενο που βλέπουμε και σε άλλες πόλεις και σε άλλα γήπεδα. Έχουν αλλάξει οι εποχές και πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν είναι όπως παλιά που ο κόσμος στα Γιάννινα δεν είχε που να πάει και περίμενε τον κυριακάτικο αγώνα ως μια διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Επίσης δεν υπήρχαν τηλεοπτικές μεταδόσεις ούτε διαδίκτυο που βλέπεις τα πάντα. Τα τελευταία χρόνια η τηλεόραση δημιούργησε και φιλάθλους του καναπέ. Δυστυχώς δεν πηγαίνει κόσμος ούτε στους αγώνες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Έστω να δει κάποιος την ομάδα του χωριού του. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια κούραση στην κοινωνία που δε συγκινείται τόσο πολύ από το ποδόσφαιρο.
Πηγή: Agon.gr