Την ώρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται ήδη υπό την επιτήρηση των υπερομοσπονδιών που αποχωρούν στο τέλος της σεζόν, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μνημόνιο με τις FIFA-UEFA κατά την ομιλία του στην Βουλή με αφορμή το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημέρων.
Η εισήγηση της ΕΕΑ για την υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης πυροδότησε αντιδράσεις που συνεχίστηκαν και με την ψήφιση τροπολογίας που αντικαθιστά τον υποβιβασμό με αφαίρεση βαθμών για ζητήματα πολυϊδιοκτησίας. Κι ενώ η εύλογη απορία ήταν με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί η νομοθετική ρύθμιση σε αθλητικό επίπεδο με δεδομένο πως δεν έχει αλλάξει ο πειθαρχικός κώδικας -κάτι μπορεί να γίνει μόνο μέσω της καλοκαιρινής ΓΣ- αλλά ούτε και εναρμονίστηκε (ακόμα) με το νέο νόμο, προέκυψαν νέα θέματα.
Επί της τροπολογίας τα πράγματα είναι απλά. Μόνο με παρέμβαση των υπερκείμενων ομοσπονδιών, και παραχώρηση στο περιβόητο αυτοδιοίκητο, η ρύθμιση μπορεί να περάσει τώρα στον ΠΚ της ΕΠΟ ώστε η αθλητική δικαιοσύνη να δικάσει με βάση τη νομοθεσία. Είναι παράδοξο, αλλά το θέμα αποτελεί κομβικό ζήτημα η θέση των FIFA/UEFA για το εάν δεχόνται να αντικατασταθεί η ποινή υποβιβασμού για υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας για τις οποίες παραδοσιακά βγάζουν «σπυριά» όταν τις βλέπουν.
Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής για το θέμα ήταν ξεκάθαρες. Αφού αρχικά χαρακτήρισε την εισήγηση που αναψε τη «φωτιά», ως πόρισμα που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα -άρα όχι δεσμευτικό για τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου- εξήγγειλε συνάντηση με τις FIFA και UEFA, προκειμένου να συνταχθεί «μνημόνιο ανάταξης και ανασύνταξης του ελληνικού ποδοσφαίρου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται μάλιστα για διπλό ραντεβού. Κλιμάκιο της ελληνικής πλευράς, στο οποίο δε θα περιλαμβάνεται ο υφ. Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης που είναι στον «πάγο», θα μεταβεί στη Νιόν προκειμένου να ανοίξει τα χαρτιά της στην UEFA αλλά και να προετοιμάσει την έλευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αλεξάντερ Τσέφεριν στην Αθήνα.
Το τελικό ραντεβού για το «μνημόνιο» θα πραγματοποιηθεί στην χώρα μας, πιθανότατα παρουσία και του προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Θα έχει ενδιαφέρον αυτό το ραντεβού, εάν και εφόσον γίνει, με δεδομένο πως το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως γράψαμε παραπάνω, είναι ήδη σε επιτήρηση από τις υπερομοσπονδίες. Κι αυτή αυτή ακριβώς φέρεται να είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Να συνεχίσουν αλλά παράλληλα να αναλάβουν ολοκληρωτικά τον έλεγχο του ποδοσφαίρου οι FIFA-UEFA σε συνεργασία με την πολιτεία, με τις υπερομοσπονδίες να παίρνουν τις απόφασεις που εκείνες θεωρούν απαραίτητες.
Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες από την ερχόμενη εβδομάδα και προκύπτουν αρκετά ερωτηματικά. Όπως για παράδειγμα η στάση των FIFA-UEFA για την τροπολογία, η πρόθεση τους για το ελληνικό ποδόσφαιρο που θα αποτελέσει έκπληξη εάν δεν τους έχει.. κουράσει και αν η λύση θα είναι μια ακόμα Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με χρονικό ορίζοντα 3-4 χρόνων ή το ακραίο σενάριο του ευρωπαϊκού ban.
Πηγή: Onsports