Αρκετές αλλαγές υπάρχουν από φέτος σε περιπτώσεις ισοβαθμιών ομάδων σε όλες τις Κατηγορίες, εφόσον από την ισοβαθμία αυτή κρίνεται κάποια σημαντική θέση (π.χ., ή κορυφής, ή παραμονής – υποβιβασμού, ή εισόδου σε πλέι οφ, κ.τ.λ.).
Η βασική αλλαγή στη φιλοσοφία του σχετικού κανονισμού – που ισχύει από φέτος – είναι να μην γίνονται μπαράζ σε ισοβαθμίες. Γι’ αυτό και θεσπίστηκαν κι άλλα κριτήρια (ΜΕΤΑ τα δυο πρώτα βασικά, των βαθμών και των γκολ μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων).
Πιο συγκεκριμένα:
Κ.Α.Π. Άρθρο 20 “Βαθμολογική κατάταξη ομάδων” (για ΟΛΕΣτις κατηγορίες, και Επαγγελματικές, και Ερασιτεχνικές)
παράγρ. 5. Σε περίπτωση που από τον πίνακα προκύπτει ισοβαθμία ομάδων τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο το σύνολο των ΒΑΘΜΩΝ που συγκέντρωσε η καθεμιά στους ΜΕΤΑΞΥ τους αγώνες.
6. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΡΜΑΤΩΝ που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους ΜΕΤΑΞΥ τους αγώνες.
Αυτά δηλαδή, που ίσχυαν και όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Όμως πλέον, δεν έχουμε μπαράζ αν υπάρχει πλήρης ισορροπία σε αυτά. Αφού συνεχίζονται τώρα τα κριτήρια, κατά σειρά μέχρι να υπερισχύσει κάποια ομάδα, ως εξής:
παράγρ 7. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη ΕΠΙΘΕΣΗ στους ΜΕΤΑΞΥ τους αγώνες που έχει η κάθε ομάδα.
8. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων στο ΣΥΝΟΛΟ των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
9. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη ΕΠΙΘΕΣΗ στο ΣΥΝΟΛΟ των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
10. Εάν και τότε προκύψει νέα ισοβαθμία ομάδων τότε συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη ΑΜΥΝΑ στο ΣΥΝΟΛΟ των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
11. Η σειρά που παίρνει η κάθε ομάδα στους παραπάνω ειδικούς βοηθητικούς πίνακες, μεταφέρεται στον αρχικό βαθμολογικό πίνακα, για την – κατά σειρά – κατάληψη των θέσεων των ομάδων που είχαν ισοβαθμήσει.
12. Αν ΚΑΙ ΜΕΤΑ από ΟΛΕΣ τις παραπάνω διαδικασίες προκύψει ΝΕΑ ισοβάθμηση ομάδων, η σειρά κατάταξή τους γίνεται ως εξής: α) Εφ’ όσον ισοβαθμούν δύο (2) ομάδες, διεξάγεται απλός αγώνας κατάταξης που διαρκεί 90΄ λεπτά, σε ουδέτερο γήπεδο και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος ακολουθείται η διαδικασία της επόμενης παραγράφου (13) του παρόντος άρθρου. β) Εφ’ όσον ισοβαθμούν τρεις (3) ή περισσότερες ομάδες, τότε η σειρά κατάταξής τους καθορίζεται μετά από τη διεξαγωγή απλών αγώνων κατάταξης σε ουδέτερα γήπεδα, με διάρκεια κάθε αγώνα 90΄ κατάταξης σε ουδέτερα γήπεδα, με διάρκεια κάθε αγώνα 90΄ (χωρίς παράταση). Στην περίπτωση κατά την οποία και μετά τους παραπάνω αγώνες κατάταξης ισοβαθμήσουν δύο (2) ή περισσότερες ομάδες, η σειρά κατάταξής τους καθορίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία των παρ. 5 έως 10 του παρόντος άρθρου. Στην περίπτωση που και πάλι προκύψει ισοβαθμία, η σειρά κατάταξης των ομάδων που ισοβάθμησαν καθορίζεται με δημόσια κλήρωση από τη Διοργανώτρια Αρχή.
* * * Στις ισοβαθμίες δηλαδή τα κριτήρια κατάταξης κατά σειρά είναι τα εξής:
– Πρώτο κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες (παράδειγμα, 3 η Α ομάδα, 3 η Β).
– Αν, προκύπτει νέα ισοβάθμηση, τότε δεύτερο κριτήριο η διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες (π.χ, 3-2 νίκη η Α ομάδα στο ένα ματς και νίκη 3-1 η Β ομάδα στο άλλο ματς, υπεριχύει η Β).
– Αν, προκύπτει νέα ισοβάθμηση (π.χ. 2-2 τα δυο ματς), τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη ΕΠΙΘΕΣΗ στους ΜΕΤΑΞΥ τους αγώνες που έχει η κάθε ομάδα (π.χ. εδώ δεν γίνεται κάτι αν είναι δυο ομάδες μόνο, οπότε για να ισοβαθμούν πάλι, θα έχουν ίσο αριθμό γκολ βάλει – αν ήταν τρεις ομάδες, μπορεί να ήταν αλλιώς)
– Αν, προκύπτει νέα ισοβάθμηση, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη ΔΙΑΦΟΡΑ τερμάτων στο ΣΥΝΟΛΟ των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα (π.χ. Α ομάδα 40-22 θα έχει +18 και Β ομάδα 43 – 24 θα έχει +19 και υπερισχύει αυτή)
– Αν, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη ΕΠΙΘΕΣΗ στο ΣΥΝΟΛΟ των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα (π.χ. Α ομάδα 40-22 και Β ομάδα 42 – 24 θα υπερισχύει αυτή)
– Εάν και τότε προκύψει νέα ισοβαθμία ομάδων τότε συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη ΑΜΥΝΑ στο ΣΥΝΟΛΟ των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
Τέλος, σε ότι αφορά ΕΙΔΙΚΕΣ περιπτώσεις όπως π.χ., τα μπαράζ ανόδου που θα γίνουν ανάμεσα στους πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής για άνοδο στη Β’, τυχόν διαφοροποίηση που κάνει εκεί σε κάποιο σημείο η διοργανώτρια, αυτή βέβαια ισχύει μόνο για την ειδική περίπτωση (κι όχι για τις υπόλοιπες, που υπάγονται κανονικά στον προαναφερόμενο ΚΑΠ).
Πηγή: iliaoikonomia