Κρίσιμο τεστ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, η συμπεριφορά των πολιτών θα είναι καλύτερο διαβατήριο για την επανεκκίνηση εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα προσθέτοντας ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι «μεγάλο τεστ» και θα αποτελέσει «διαβατήριο για την έναρξη του τουρισμού».
Ερωτηθείς για τα δημοτικά σχολεία απάντησε ότι «έχουν προγραμματισεί να ανοίξουν την 1 Ιουνίου εφόσον η πορεία της πανδημίας παραμένει καθοδική. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις αλλά προτεραιότητα αυτή την ώρα έχουν οι μαθητές της Γ Λυκείου και οι μαθητές των Γυμνασίων.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε τα εξής:
Συνεχίζουμε με προσοχή και επαγρύπνηση την πορεία που μας πάει σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Ήδη, από την περασμένη Δευτέρα επαναλειτουργούν πολλά από τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή. Επέστρεψαν ταυτόχρονα στα θρανία τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και συνεχίζουν, κάτω από τις νέες συνθήκες, τα μαθήματα.
Από αυτό το Σάββατο, αξιολογώντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων, προχωρούμε στο άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους.
Από την Κυριακή ξεκινά η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις.
Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη. Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας. Είναι αυτονόητο -και δεν σταματάμε να το υπογραμμίζουμε- ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας. Ασυνέπεια και εφησυχασμός, μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα. Και αυτό θα κόστιζε ακριβά σε όλη την κοινωνία, σε ολόκληρη τη χώρα.
Για τη δημόσια υγεία.
Την στιγμή αυτή, καθώς η οικονομία βρίσκει σιγά σιγά το βηματισμό της, η Κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στην προστασία των εργαζομένων με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με κοινωνικούς εταίρους και στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του lock down, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει σε βάρος της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν στους χώρους της εργασίας κάτω από νέες, πιο δύσκολες, συνθήκες.
Με αυτό το γνώμονα, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ως γενική κατεύθυνση τη χρήση τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν, την παράταση της άδειας ειδικού σκοπού και την αναβάθμιση του ρόλου του γιατρού εργασίας.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ήδη, κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια τεστ σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνονται και γίνονται νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών από 12 νοσοκομεία αναφοράς, η κρίση του κορονοϊού έδωσε το έναυσμα για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα του Συστήματος. Ολοκληρώθηκαν συνολικά 4.150 προσλήψεις, εκ των οποίων 495 ιατροί, 2.085 νοσηλευτές και 1.570 λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Για την επανεκκίνηση των μεταφορών και του τουρισμού
Η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, άλλαξε την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που κινούμαστε, τον τρόπο που μετακινούμαστε. Αυτό αναπόφευκτα προκαλεί πλήγμα στον τουρισμό και τις μεταφορές. Η Κυβέρνηση καταρτίζει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό. Για να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες. Για να το πετύχουμε αυτό, από νωρίς, πρώτη η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατ’ επανάληψη, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε Συνόδους Κορυφής, ότι η Ενιαία Αγορά έχει ως πυλώνα την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, η οποία αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε.. Συνεργαστήκαμε, τόσο με άλλες χώρες όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να πετύχουμε ένα κοινό πλαίσιο -που δεν ήταν αυτονόητο- για τη σταδιακή εξομάλυνση των μεταφορών και του τουρισμού, με κοινούς κανόνες και κοινές προϋποθέσεις.
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, εντάσσοντας σ’ αυτό προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Συνεκτικός κρίκος του πλαισίου είναι η αρχή της μη-διάκρισης, που διευκολύνει τη μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση ή το μέσο μεταφοράς. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού.
Έχοντας τώρα στα χέρια της το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Σας ενημερώνω ότι, ενόψει της απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τη Δευτέρα, αύριο θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου θα γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων
Συγκροτήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα -και θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων μέσα στο Μάιο- το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Αποστολή του είναι η συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ενισχύοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Για το σκοπό αυτό θα χορηγεί δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα έχει -σε πρώτη φάση- ύψος 1 δισ. ευρώ έτσι ώστε να προκαλέσει συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δις. ευρώ. Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.
Στο μεταξύ ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, συνεχίζεται αύριο και θα ολοκληρωθεί της επόμενη εβδομάδα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που εγκρίνεται για κάθε επιχείρηση εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζόμενο. Ήδη μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός οριστικοποιημένων αιτήσεων ήταν 36.453. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο με επιπλέον 1 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι:
– Παρατείνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την καταβολή -από πληττόμενες επιχειρήσεις, από εκμισθωτές που λαμβάνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και από εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή- των οφειλών τους προς την εφορία που έληξαν ή λήγουν εντός Μαΐου, καθώς και των ρυθμισμένων δόσεων που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτή.
– Από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους.
Υπογραμμίζουμε, ότι υπογράφηκε, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «Άκτωρ» σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια έναντι τιμήματος 57,5 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι τα συνολικά οφέλη του Δημοσίου υπερβαίνουν τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας. Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή συνεισφέρει στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μετατρέποντας τη μαρίνα Αλίμου, σε ένα σύγχρονο κέντρο υποστήριξης του θαλάσσιου τουρισμού. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη παραχώρηση μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία ο επενδυτής αναδείχθηκε με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.