Ο πλέον αρμόδιος μετά τον νομικό σύμβουλο της ΠΑΕ Δόξα, Χάρη Γρηγορίου για το θέμα της αδειοδότησης, αναμφισβήτητα, είναι ο Ηλίας Πατσιούρας.
Ο εκλεκτός Δραμινός νομικός παρακολουθεί από κοντά το θέμα και δίνει την δική του οπτική κάνοντας μια αρκετά εμπεριστατωμένη ανάλυση:
“Επειδή από την τελευταία απόφαση της ΕΕΑ για μη χορήγηση άδειας συμμετοχής στο πρωτάθλημα της super league2 πέρασε ένας μήνας και ο κόσμος αγωνιά, παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας, ενώ η ενημέρωση του είναι μόνο από συγκεχυμένες πληροφορίες, έχουμε τα συγκεκριμένα δεδομένα που μπορούμε να αξιολογήσουμε:
Απόρριψη δύο φορές της χορήγησης συμμετοχής στο πρωτάθλημα και αποστολή της απόφασης στην ΕΠΟ για επιβολή ποινής. Λογικά την ίδια τύχη θα έχει και η Παναχαϊκή, όμως η ποινή που απειλείται στη δική της περίπτωση είναι πολύ ελαφρύτερη. Επίσης, από πληροφορίες γνωρίζουμε ότι κατατέθηκε αίτημα επανεξέτασης του φακέλου στην ΕΕΑ, λόγω συμπλήρωσης νέων στοιχείων που προέκυψαν μετά την 11η Νοεμβρίου.
Η ΕΕΑ ως διοικητική αρχή μπορεί να αποδεχτεί το αίτημα και να συνεδριάσει εκ νέου για τη εξέταση των στοιχείων και εφόσον είναι πειστικά, κατά τα μέλη της, να χορηγήσει άδεια συμμετοχής, όμως μπορεί και να αποφανθεί περί αναρμοδιότητας στο στάδιο αυτό και να απορρίψει το αίτημα, λόγω αποστολής του φακέλου στην ΕΠΟ, οπού η διαδικασία επιβολής ποινής είναι συγκεκριμένη.
Άρα λοιπόν θα αναμένουμε στωικά την ΕΕΑ, όταν ο διαθέσιμος χρόνος είναι συγκεκριμένος; Σε αυτές τις περιπτώσεις, με βάση την εμπειρία άλλων υποθέσεων, είναι πιθανή η προσφυγή της ΠΑΕ στο αρμόδιο διοικητικό εφετείο Αθηνών με αίτηση ακύρωσης των (αρνητικών) αποφάσεων της ΕΕΑ. Βάζω σε παρένθεση τη λέξη «αρνητικών», γιατί ίσως να είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του σκεπτικού μου. Μπαίνουμε λοιπόν σε διαδικασία ακυρωτικής διαφοράς (μακάρι να μην φτάσουμε μέχρι εδώ φυσικά).
Σε πιεστικές από το χρόνο περιπτώσεις, μαζί με την αίτηση ακύρωσης, κατατίθεται και αίτηση παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας, δηλαδή αίτηση αναστολής και προσωρινής διαταγής. Το κύριο δικόγραφο της αίτησης ακύρωσης θα συζητηθεί μετά από ένα χρόνο το νωρίτερο, συνεπώς μας ενδιαφέρει η αίτηση αναστολής της ισχύς των αποφάσεων της ΕΕΑ. Εδώ πλέον τίθενται άκρως νομικά ζητήματα του διοικητικού δικαίου. Για να προσβληθεί μια διοικητική πράξη και αυτά τα γνωρίζουμε οι δικηγόροι που έχουμε, έστω και λίγο ασχοληθεί με διοικητικές υποθέσεις, θα πρέπει να διέπεται από την αρχή της εκτελεστότητας. Δηλαδή να παράγει ευθέως έννομες (δυσμενείς) συνέπειες στο διοικούμενο – ΠΑΕ εν προκειμένω.
Άρα, θα πρέπει το Δικαστήριο να αποδεχθεί, καταρχάς, ότι η απόφαση της ΕΕΑ είναι εκτελεστή, για να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης. Εδώ θυμίζω ότι όταν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη προσέφυγαν στο ακυρωτικό διοικητικό Δικαστήριο, ο δικαστής απέρριψε το αίτημα αναστολής, με την αιτιολογία ότι οι αποφάσεις της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτικές, άρα δεν δημιουργούν άμεσες δυσμενείς συνέπειες στις ΠΑΕ, αφού στη συνέχεια επιλαμβάνεται η ΕΠΟ και οφείλει να μπει εκ νέου στην ουσία της υπόθεσης. Χαρακτηρίσθηκαν δηλαδή νομικές πράξεις μη δεσμευτικού χαρακτήρα. Εξέλιπε λοιπόν η βασική προϋπόθεση για να κριθεί η προσβαλλόμενη πράξη.
Στη δική μας περίπτωση, θα ήταν καθοριστικό να γνωρίζαμε, αν η ΕΠΟ δέχεται και απλώς επικυρώνει την απόφαση της ΕΕΑ ή θα καλέσει την ΠΑΕ σε απολογία και θα εξετάσει εκ νέου την υπόθεση. Από την απάντηση της πρώτης ή δεύτερης πιθανότητας, θα κριθεί και η τύχη μας στο διοικητικό δικαστήριο, τουλάχιστον της μιας τυπικής προϋπόθεσης εξέτασης της υπόθεσης.
Ένα ακόμα νομικό ζήτημα είναι αν μπορούν να προσβληθούν οι αρνητικές διοικητικές πράξεις – αποφάσεις, για παράδειγμα αυτές που δεν χορηγούν μια άδεια στον διοικούμενο. Αυτό που γνωρίζουμε από τη θεωρία του διοικητικού δικαίου είναι ότι δεν είναι δυνατή η προσβολή αρνητικών διοικητικών πράξεων, διότι στην περίπτωση αυτή ουσιαστικά η αναστολή εξαναγκάζει τη διοίκηση να ενεργήσει θετικά. Έτσι για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την αναστολή μιας αρνητικής απορριπτικής πράξης της διοίκησης, δηλαδή της άρνησης της να εκδώσει μια άδεια φαρμακείου. Συνεπώς τίθεται ένα ουσιώδες ζήτημα κατά πόσο μπορεί να ζητηθεί η αναστολή της ισχύς των αρνητικών αποφάσεων της ΕΕΑ και ποια νομική τεχνική θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.
Άρα σημαντικό στοιχείο της μετέπειτα πορείας της αδειοδότησης της ΠΑΕ είναι αφενός ο χαρακτηρισμός των αποφάσεων της ΕΕΑ ως δεσμευτικών ή μη και η ακολουθούμενη ενώπιον της ΕΠΟ διαδικασία. Το καλύτερο σενάριο φυσικά θα ήταν η αποδοχή της επανεξέτασης του φακέλου και η χορήγηση της άδειας αμέσως από την ΕΕΑ”.
Πηγή: Sportdrama
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διακοφώτης: Ελπίζουμε να έχει απολαβές από το στοίχημα και η Γ’ Εθνική
Πανιώνιος: Η συγκλονιστική ιστορία του Αλιά Καμαρά!(vid)
Λεουτσάκος: «Αίτημα για σέντρα στη Super League 2 σε 7-10 μέρες»