Ο Χρήστος Ρόβας αγωνίζεται στη Σλοβενία για λογαριασμό της Ταμπόρ. Στα 25 του χρόνια έφυγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μίλησε στο «Metrosport» για την πορεία του στην ομάδα της Σλοβενίας, το γεγονός πως είναι πρώτος σκόρερ, τους στόχους και τη ζωή του εκεί. Ο Ρόβας πέρασε μια διετία από τον Ηρακλή, αγάπησε και αγαπήθηκε στον Γηραιό, σχολίασε τα 31 γκολ που πέτυχε στη Γ Εθνική αλλά και το περιστατικό με τον Ρόκα.
Ο 26χρονος επιθετικός μίλησε για την παρουσία του Ηρακλή στο Γ τοπικό και εξέφρασε την πεποίθηση πως άλλη ομάδα μετά από αυτό θα είχε εξαφανιστεί. Τέλος, έστειλε το δικό του μήνυμα στον κόσμο του Ηρακλή.
Πως είναι τα πράγματα με την Ταμπόρ στη Σλοβενία;
«H ομάδα έχει στόχο στην Ευρώπη. Το σλοβενικό είναι ένα επιθετικό πρωτάθλημα, εξελίσσεται τα τελευταία 2-3 χρόνια, είναι στο ίδιο επίπεδο με της Κύπρου και σε σχέση με τις ελληνικές ομάδες πέρα από τις μεγάλες που έχουν διαφορά, οι άλλες είναι στο ίδιο επίπεδο. Δεν είναι σκληρό όπως το ελληνικό, είναι λίγο πιο χαμηλής δυναμικότητας από το ελληνικό. Εδώ στηρίζουν τους ντόπιους παίκτες, η ομάδα μου είναι εξαίρεση, έχει πολλούς ξένους επειδή δεν είναι το μεγάλο όνομα, δεν είναι σε μεγάλη περιοχή, δεν είναι Μάριμπορ για παράδειγμα. Πρέπει να εκτιμήσουν τους Ελληνες παίκτες στην Ελλάδα».
-Πως το πήρες απόφαση να μετακομίσεις εκεί;
«Όταν είχε τελειώσει η χρονιά με τη Δόξα, με πλησίασε ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας, με είχαν τσεκάρει μέσω του wyscout, μου είπε πως έχει εντυπωσιαστεί ο προπονητής μαζί μου και πως έψαχναν έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά μου. Με πήρε τηλέφωνο μαζί με τον Καμορανέζι, δεν μπορούσα να το πιστέψω και ζήτησα να μιλούσα με βιντεοκλήση. Οταν σε παίρνει τηλέφωνο ένας τέτοιος άνθρωπος είναι δύσκολο να αρνηθείς».
Ποιος είναι ο δικός σου προσωπικός στόχος;
«Προσωπικός στόχος είναι να βγω πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, αν και έχασα 6-7 παιχνίδια λόγω κορωνοϊού. Αν δεν είχα χάσει τόσα παιχνίδια, θα ήμουν πιο κοντά, τουλάχιστον θέλω να είμαι μέσα στους 2-3 πρώτους σκόρερ. Επίσης, θέλω να βγούμε με την Ταμπόρ στην Ευρώπη. Και αν βγω πρώτος σκόρερ θα ήθελα να διεκδικήσω μια θέση στην Εθνική, ίσως του χρόνου αν επαναλάβω μια καλή χρονιά».
Πως το πήρες απόφαση να μετακομίσεις εκεί;
«Όταν είχε τελειώσει η χρονιά με τη Δόξα, με πλησίασε ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας, με είχαν τσεκάρει μέσω του wyscout, μου είπε πως έχει εντυπωσιαστεί ο προπονητής μαζί μου και πως έψαχναν έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά μου. Με πήρε τηλέφωνο μαζί με τον Καμορανέζι, δεν μπορούσα να το πιστέψω και ζήτησα να μιλούσα με βιντεοκλήση. Οταν σε παίρνει τηλέφωνο ένας τέτοιος άνθρωπος είναι δύσκολο να αρνηθείς».
Ποιος είναι ο δικός σου προσωπικός στόχος;
«Προσωπικός στόχος είναι να βγω πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, αν και έχασα 6-7 παιχνίδια λόγω κορωνοϊού. Αν δεν είχα χάσει τόσα παιχνίδια, θα ήμουν πιο κοντά, τουλάχιστον θέλω να είμαι μέσα στους 2-3 πρώτους σκόρερ. Επίσης, θέλω να βγούμε με την Ταμπόρ στην Ευρώπη. Και αν βγω πρώτος σκόρερ θα ήθελα να διεκδικήσω μια θέση στην Εθνική, ίσως του χρόνου αν επαναλάβω μια καλή χρονιά».
Στην αρχή της χρονιάς είχατε προπονητή έναν σπουδαίο πρώην ποδοσφαιριστή, τον Μάουρο Καμορανέζι. Τι πήρες από εκείνον; Πως ήταν ως προπονητής; Τι τον έκανε να έρθει στην ομάδα σου; Γιατί έφυγε τόσο νωρίς;
«Δύο μήνες τον είχα ως προπονητή, όταν βλέπεις τέτοιους ανθρώπους σε πιάνει ρίγος. Είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος, δεν το παίζει κάποιος. Με εντυπωσίασε ως προπονητής κυρίως με την συμπεριφορά του. Κάθε συμβουλή που σου δίνει είναι σαν ένα μικρό λιθαράκι για να χτίσεις την καριέρα σου. Του άρεσε το επιθετικό ποδόσφαιρο, θα κάνει μεγάλη καριέρα ως προπονητής. Ο Καμορανέζι ήθελε να ξεκινήσει από τα χαμηλά όπως έκανε ως ποδοσφαιριστής».
Έπαιξε ρόλο ο Καμορανέζι για να πεις στην Ταμπόρ;
«Oταν άκουσα ότι έχει προπονητή τον Καμορανέζι τότε θεώρησα σαν ευκαιρία να εξελιχθώ μέσα από αυτό, μετά το οικονομικό και τρίτον ο στόχος της ομάδας για καλή πορεία και Ευρώπη και κατευθείαν είπα το ναι. Κέρδισα την ευκαιρία, ήρθα ως τρίτος φορ της ομάδας και εξελίχθηκα σε πρώτο σκόρερ, με πίστεψαν εδώ».
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είναι Σλοβένος. Πιστεύεις πως έχει παίξει ρόλο στην αναβάθμιση του εγχώριου πρωταθλήματος;
«Είναι πολύ σημαντικό αυτό, το αναβαθμίζει σιγά σιγά. Ωστόσο βοηθάει πολύ το κράτος».
Μια μικρή χώρα όπως η Σλοβενία, στην προηγούμενη διακοπή των εθνικών ομάδων διοργάνωσε μαζί με την Ουγγαρία το Euro U21. Πως το κατάφερε αυτό; Εχει γήπεδα για να το κάνει; Μπορεί η Ελλάδα να πάρει παράδειγμα;
«O τρόπος ζωής και πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι δείχνουν καλά πράγματα προς τα έξω. Δεν είναι τόσο ζεστοί όσο οι Ελληνες, αλλά είναι επαγγελματίες και ό,τι αναλαμβάνουν το φέρνουν εις πέρας. Η Ελλάδα δεν δείχνει αυτή τη σοβαρότητα που δείχνουν οι Σλοβένοι. Ξέρουν ότι θα πάνε σε ένα καλό γήπεδο και θα είναι όλα μια χαρά. Στη Σλοβενία υπάρχει μια ασφάλεια. Βγάζει μια υγεία η χώρα.
Η Ελλάδα για να πάρει παράδειγμα πρέπει να είναι ανοιχτός ο κόσμος να ακούσει νέες απόψεις και γνώμες. Στην Ελλάδα υπάρχει φανατισμός στο ποδόσφαιρο. Σκέψου πως στην ομάδα που είμαι όλοι μιλάνε αγγλικά, αυτό πρέπει να συμβαίνει για να πάρεις μια διοργάνωση. Όταν ήμουν στη Δόξα, μόνο 2-3 Ελληνες μιλούσαν αγγλικά και μπορούσαν να βοηθήσουν τους ξένους. Εδώ στην περιοχή που μένω μιλάνε σχεδόν όλοι αγγλικά και ιταλικά, είναι και στα σύνορα με την Ιταλία. Αρα για να πάρεις μια τέτοια διοργάνωση θα πρέπει να μπορείς να την υποστηρίξεις».
Η ζωή στη Σλοβενία, η προσαρμογή και ο Ματίας Πογκμπά
Πως είναι η ζωή στη Σλοβενία; Που μένεις εκεί;
«Η ζωή δεν είναι όπως στην Ελλάδα, δεν είναι τόσο ζεστοί όπως οι Ελληνες. Πάντως η ζωή είναι ωραία, κυλάει ήρεμα, όλοι έχουν το πρόγραμμά τους. Είμαι στα σύνορα με την Ιταλία, οπότε πετάγομαι αρκετές φορές εκεί».
Προτιμάς να ζεις σε μια μικρή πόλη όπως η Σεζάνα ή σου αρέσουν μεγαλύτερες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη;
«Είμαι συγκεντρωμένος στον στόχο μου και δεν με επηρεάζει».
Δυσκολεύτηκες να προσαρμοστείς; Είναι πρόβλημα που δεν ξέρεις την γλώσσα;
«Δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Λίγο στην οδήγηση μόνο».
Η Ταμπόρ είναι μια μικρή ομάδα στη Σλοβενία με αρκετούς ξένους. Σε βοήθησε αυτό να προσαρμοστείς πιο εύκολα;
«Σίγουρα όταν δεν είναι μόνο ντόπιοι είναι καλύτερο, ίσως έπαιξε το ρόλο του. Είμαι περήφανος ως Ελληνας και δεν με επηρεάζει κάτι στην προσαρμογή μου».
Ένας από τους συμπαίκτες σου είναι ο αδερφός του Πολ Πογκμπά, ο Ματίας. Πως είναι στην ομάδα και ως χαρακτήρας;
«Δεν ήταν και η πιο χαρούμενη είδηση όταν ήρθε (σ.σ. γέλια) γιατί παίζουμε στην ίδια θέση. Εχει τη δυναμική του ονόματος, έχει καλό βιογραφικό. Παρόλα αυτά είναι ένα απλό παιδί, έχει τύχη να κάνουμε κουβέντα και με τον Πολ και μου είπε να συνεχίσω έτσι. Είναι και αυτός απλός άνθρωπος. Μένουμε στο διπλανό δωμάτιο στο ξενοδοχείο με τον Ματίας. Δεν μου λείπει κάτι για να πάω σε σπίτι, μου αρέσει το ξενοδοχείο».
Θεωρείς πως το πρωτάθλημα της Σλοβενίας επειδή είναι δίπλα στην Ιταλία μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις μεταγραφή σε κάποια ιταλική ομάδα;
«Σίγουρα ότι είναι κοντά στην Ιταλία είναι καλό, αλλά πλέον στο ποδόσφαιρο μπορεί να προκύψει από παντού μια πρόταση. Εδώ έπαιζα στην Ελλάδα και με βρήκαν από τη Σλοβενία».
«Δεύτερο σπίτι μου ο Ηρακλής, ο Θεοδωρίδης είπε στον Ρόκα ξύπνα και κάνε αλλαγές»
Στην πορεία σου στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχεις περάσει από 8 ομάδες αν και είσαι 26 ετών. Εχει ξεχωρίσει το πέρασμά σου για δύο χρόνια από τον Ηρακλή. Τι κρατάς από εκείνη τη διετία; Τι νιώθεις για τον Γηραιό;
«Ο Ηρακλής για μένα είναι ευαίσθητο κομμάτι, αυτό που κρατάω είναι η αγάπη, η δυναμική, ο κόσμος αγαπάει την ομάδα ό,τι και να γίνει. Νιώθω σαν δεύτερο σπίτι μου τον Ηρακλή, εύχομαι να βρεθεί ξανά στη θέση του στην Σούπερ Λιγκ. Αγαπάω πολύ τον Ηρακλή, όλη η οικογένειά μου είναι Ηρακλής. Πήρα πολλή αγάπη από την ομάδα, μικρά παιδάκια με έβλεπαν στον δρόμο μου και με αγκάλιαζαν».
Είναι η καλύτερη στιγμή σου με τον Ηρακλή όταν βγήκες πρώτος σκόρερ στη Γ Εθνική με 31 γκολ σε 25 ματς (26 με σουτ, 3 κεφαλιά, 2 με πέναλτι, σκόραρε ένα γκολ κάθε 76 λεπτά συμμετοχής του);
«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν είναι. Υπάρχουν τρεις καλύτερες στιγμές. Η πρώτη είναι όταν παίζαμε στα Τρίκαλα Ημαθίας και κάναμε ζέσταμα, ακούγονταν βοές από μακριά και ήρθαν 1000-1500 άτομα, δεν πίστευα στα μάτια μου. Η δεύτερη ήταν η άνοδος, ήταν ένας άθλος, τα καταφέραμε χωρίς προετοιμασία. Η τρίτη όταν παίξαμε κόντρα στον Εθνικό στο Κύπελλο και είχα βάλει το γκολ και έστειλα το ματς στα πέναλτι. Θα άλλαζα τα γκολ που πέτυχα με μια ακόμη άνοδο. Επίσης, θα ήθελα κάποια στιγμή να φορέσω πάλι τη φανέλα του Ηρακλή, να αγαπάνε την ομάδα οι άνθρωποι που είναι, η διοίκηση να είναι ειλικρινής, αξίζουν καλύτερες μέρες σε αυτόν τον κόσμο».
Είσαι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη Γ Εθνική αλλά και στον Γηραιό ως παίκτη με τα περισσότερα γκολ σε μια χρονιά. Πως νιώθεις γι΄αυτά τα επιτεύγματα;
«Μου προκαλούν ένα ρίγος αυτά που πέτυχα, προφανώς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης γιατί υπερτερεί πως είμαι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε μια χρονιά με τη φανέλα του Ηρακλή. Κλείνω τα μάτια μου και σκέφτομαι τα 31 γκολ με τη φανέλα του Ηρακλή, θα είμαι εκεί όποτε μου ζητηθεί να βοηθήσω. Ο κόσμος του Ηρακλή είναι κάτι ιδιαίτερο».
Ήταν Φεβρουάριος του 2019 στο ματς με την Κέρκυρα. Κάνεις προθέρμανση αλλά τελικά ο Ρόκα δεν σε βάζει στο γήπεδο. Στη συνέχεια κατεβαίνει ο Ηλίας Θεοδωρίδης στον πάγκο και μαλώνει με τον προπονητή σας. Τελικά τι έγινε εκείνη την ημέρα; Αληθεύει πως μάλωσες και εσύ με τον Ρόκα στα αποδυτήρια επειδή δεν έπαιξες;
«Εκείνο το διάστημα ο Ηρακλής είχε μεγάλο θέμα, οικονομικά και αγωνιστικά. Μέσα από τις προπονήσεις είχα αποδείξει πως έπρεπε να είμαι στο γήπεδο. Στο περιστατικό με τον Θεοδωρίδη δεν ήμουν μπροστά γιατί έκανα ζέσταμα. Οταν μου είπε ο Ρόκα ότι δεν θα με χρησιμοποιήσει κλώτσησα ένα μπουκάλι, δεν αλλάζω άποψη για ό,τι έκανα. Ηξερα ότι εκείνη τη στιγμή ότι η ομάδα με χρειάζεται. Δεν μου έδινε ευκαιρίες ο συγκεκριμένος προπονητής, δεν πήρε η ομάδα τα αποτελέσματα και φάνηκε ότι έκανε λάθος. Εδωσα το χέρι μου στον Γιάννη Παπαδόπουλο και κλώτσησα ένα μπουκάλι. Αυτό έγινε. Χρειαζόταν γκολ η ομάδα και αντί να βάλει επιθετικό, έβαλε ένα εξάρι. Για να φτάσω στο σημείο να έχω αυτή την αντίδραση, κάτι είχε προηγηθεί. Δεν γίνεται να με βάζει ο Βοσνιάδης που έχει τέτοια καριέρα και μετά να μην παίζω. Το μόνο που θυμάμαι από το περιστατικό με τον κ.Θεοδωρίδη είναι ότι είπε στον Ρόκα «ξύπνα κάνε αλλαγές, χάνουμε».
«Αλλη ομάδα στη θέση του Ηρακλή θα είχε εξαφανιστεί»
Στη δεύτερη χρονιά σου στον Ηρακλή, αλλάξατε 5 προπονητές. Θεωρείς πως αυτό ήταν που έφταιγε που δεν ανέβηκε ξανά κατηγορία;
«Όταν αλλάζεις πέντε προπονητές σε μια χρονιά δεν μπορείς να περιμένεις ότι η ομάδα θα μείνει ανεπηρέαστη. Αν συνεχίζαμε με τον Βοσνιάδη θα πετυχαίναμε τον στόχο μας. Τουλάχιστον αν ήθελαν να αλλάξουν προπονητή, ας τον κρατούσαν μέχρι το τέλος».
Με τον Τομ Παπαδόπουλο είχατε επαφή; Όταν ερχόταν στην Ελλάδα σας μιλούσε;
«Οσο μπορούσε ήταν κοντά στην ομάδα, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, υπήρχε μια αναστάτωση από την αρχή της χρονιάς, δεν υπήρχε μια ηρεμία. Δεν ήξερες την επόμενη μέρα στην ομάδα, δεν υπάρχει ένα πλάνο. Οι άνθρωποι της διοίκησης έκαναν μια προσπάθεια αλλά φάνηκαν όλα εκ του αποτελέσματος. Την επόμενη χρονιά βρέθηκε στο Γ τοπικό από τη Σούπερ Λιγκ 2, ποιος ο Ηρακλής που έβγαλε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, πέρασαν μύθοι από αυτή την ομάδα και βρέθηκε στο Γ τοπικό. Δεν γίνεται να συμπεριφέρονται στον Ηρακλή με αυτόν τον τρόπο, είναι το πιο ιστορικό σωματείο της Θεσσαλονίκης. Χορτάσαμε από τον καθένα που θέλει να κάνει τα δικά του συμφέροντα. Ήμουν στο γήπεδο στο Γ τοπικό για να δω την ομάδα, ένιωθα πως ήταν ένας εφιάλτης. Ο Ηρακλής είχε 2000 κόσμο στο πρώτο ματς στο Γ ΕΠΣΜ. Άλλη ομάδα αν είχε φτάσει σε αυτό το σημείο, θα είχε εξαφανιστεί. Οι οπαδοί του Ηρακλή αγαπάνε την ομάδα και πονάνε γι΄αυτήν».
Μαθαίνεις τι γίνεται αυτή την περίοδο στον Ηρακλή;
«Παίρνω τηλέφωνα, μιλάω και μαθαίνω τι γίνεται. Είναι καλός άνθρωπος και καλός προπονητής ο Μπαξεβάνος μπορεί να οδηγήσει στην άνοδο την ομάδα».
Τι έχεις να πεις στον κόσμο του Ηρακλή;
«Οσο πονάει ο κόσμος του Ηρακλή πονάω και εγώ. Είμαι και εγώ Ηρακλής, έχω ζήσει τις στεναχώριες του. Ο Ηρακλής θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του, στον κόσμο έχω να πω να κάνει κουράγιο».
Για την πρώην ομάδα σου τη Δόξα;
«Για την Δόξα Δράμας θα ήθελα να πω πως είναι μια ιστορική ομάδα και πως αξίζει να βρεθεί ψηλά».