Οι εμφανίσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων αποτελούν πάντα ένα από τα βασικά θέματα συζήτηση κάθε ποδοσφαιρόφιλου το καλοκαίρι, είτε πρόκειται για συλλόγους, είτε για εθνικές ομάδες που μετέχουν σε διοργανώσεις όπως το Euro και το παγκόσμιο κύπελλο.
Κατά καιρούς έχουμε δει εμφανίσεις που έχουν μείνει στη μνήμη των φιλάθλων και οι οποίες ξεχώρισαν για τα ιδιαίτερα χρώματα και το σχέδιό τους.
Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον εμπορικό χαρακτήρα του Euro εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι φανέλες αυτές κοστίζουν αρκετές δεκάδες ευρώ και αποτελούν εκτός από απαραίτητο των φιλάθλων στο γήπεδο και το αντικείμενο του πόθου παράλληλα πολλών συλλεκτών σε όλο τον κόσμο.
Πολύπλοκα και πιο μινιμαλιστικά σχέδια
Μία βασική ταξινόμηση των εμφανίσεων των ομάδων του Euro έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα του σχεδίου τους. Κατά καιρούς έχουμε δει πολύ απλές εμφανίσεις και αντίστοιχα πάρα πολύ πολύπλοκες που κάποιες χρονιές έχουν αφήσει το στίγμα τους στις διοργανώσεις τις οποίες έκαναν την εμφάνισή τους.
Κατά κανόνα όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο πολύπλοκα σχέδια κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε διοργάνωση. Σε αυτό το infographic μπορείτε να δείτε τις εμφανίσεις κάποιων από τις πιο εμβληματικές ομάδες του Euro και την εξέλιξή τους μέσα στα τελευταία 20 χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες έκαναν επίσης πιο αισθητή την παρουσία τους τα λογότυπα των εταιρειών που σχεδιάζουν και προμηθεύουν τις φανέλες στις εθνικές ομάδες και στους συλλόγους. Πριν κάποιες δεκαετίες δεν υπήρχαν καν στις φανέλες των ομάδων, ενώ πλέον αποτελούν και αυτά μέρος της όλης εικόνας.
Αποτυπώσεις επάνω στις φανέλες
Παράλληλα τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει πολλές φορές από την UEFA εκτός των άλλων και ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν στην τελική φάση του Euro. Το αποτέλεσμα είναι κάποιες χρονιές να βλέπουμε περισσότερες για κάποιες άλλες λιγότερες νέες φανέλες στις διάφορες φάσεις της διοργάνωσης (προκριματικά και τελική φάση). Η τάση ωστόσο είναι για εμφανώς για περισσότερες ομάδες, πράγμα που ουσιαστικά μεταφράζεται αναπόφευκτα και σε περισσότερες νέες φανέλες. Οι περισσότερες μάλιστα Εθνικές ομάδες έχουν έως και 3 διαφορετικές εμφανίσεις στη διοργάνωση.
Τα εθνικά σύμβολα που απεικονίζονται στις φανέλες των ομάδων άρχισαν από το 2000 και μετά να αποκτούν μεγαλύτερη σημασία και να δίνεται σε αυτά σχεδιαστική και εικαστική έμφαση. Δεν μιλάμε μόνο για το μικρό εθνόσημο της χώρας ή της αντίστοιχης εθνικής ομοσπονδίας το οποίο είναι ενδεχομένως γραμμένο ή τυπωμένο πάνω στη φανέλα, αλλά και για ολόκληρες φανέλες που απεικονίζουν τα εθνικά σύμβολα με κάποιον ιδιαίτερο, καλλιτεχνικό τρόπο.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της αποτύπωσης της σημαίας σε ομάδες όπως είναι η Πολωνία ή η Ρωσία στο Euro του 2008. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησε και η Αγγλία το 2012 με έμπνευση από το εθνικό σύμβολο του σταυρού του Αγίου Γεωργίου. Κάτι αντίστοιχο έκανε στη συνέχεια, στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου το 2018 και η δική μας εθνική ομάδα με την εμφάνιση με τη σημεία, παρότι δεν κατάφερε τελικά να προκριθεί στην τελική φάση.
Αφηρημένα μοτίβα και νέα χρώματα
Το 2016 πραγματοποιήθηκε το τουρνουά με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ομάδων στην τελική φάση, με 24 διαφορετικές εθνικές ομάδες. Μιλάμε ουσιαστικά για οκταπλάσιες ομάδες σε αριθμό συγκριτικά με την πρώτη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε το 1960. Τα σχέδια των εμφανίσεων ήταν αυτή τη φορά ίσως τα πιο πολύπλοκα που έχουμε δει από πλευράς σχεδιασμού σε σχέση με το παρελθόν.
Αίσθηση έκανε δίχως αμφιβολία η δεύτερη εμφάνιση της Γαλλίας με τα πολύχρωμα μανίκια. Επίσης ιδιαίτερο χαρακτήρα είχε η δεύτερη εμφάνιση της Ελβετίας με το Ριγέ σχέδιο, η πολύχρονη δεύτερη εμφάνιση της Αγγλίας, η δεύτερη εμφάνιση της Ρωσίας με τον αετό στη φανέλα και πολλές ακόμη.
Κάποιες ομάδες επίσης χρησιμοποιούν πλέον τα τελευταία αυτά χρόνια χρώματα τα οποία δεν έχουν κάποια σχέση με εθνικά τους σύμβολα και χρώματα. Τέτοιο παράδειγμα ήταν πχ. το 2016 η γαλάζιες και γαλαζοπράσινες φανέλες της Τουρκίας, του Βελγίου και της Πορτογαλίας.
Τι θα δούμε λοιπόν στις επόμενες διοργανώσεις;
Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη μεγάλη διοργάνωση του Euro 2020, που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου το επόμενο πλέον καλοκαίρι λόγω του κορονοϊού (το καλοκαίρι του 2021). Οι εμφανίσεις των εθνικών ομάδων που θα λάβουν μέρος στην τελική φάση αναμένεται να «κλέψουν» και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας και να προκαλέσουν ποικίλες αντιδράσεις στους φιλάθλους και τους υποστηρικτές της κάθε εθνικής ομάδας, θετικές και αρνητικές.
Ούτως ή άλλως πρέπει τέλος να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά και τις προηγούμενες δεκαετίες, είδαμε ουκ ολίγα καλλιτεχνικά «εγκλήματα» όσον αφορά το σχεδιασμό κάποιων από τις εμφανίσεις, που σίγουρα απογοήτευσαν πολλούς. Πολύ αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε για παράδειγμα η φανέλα της Ισπανίας το 2016 με το αφηρημένο μοτίβο.