Είναι ένας άνθρωπος που κάθε φορά που πατάει το πόδι του στο χορτάρι, ζει την κάθε στιγμή με πάθος. Και όταν δεν είναι στο γήπεδο, ενημερώνεται, διαβάζει και εξελίσσεται, όσον αφορά τη φυσική κατάσταση των αθλητών, και πιο συγκεκριμένα των ποδοσφαιριστών.
Θα μπορούσαμε να πούμε πώς είναι “γκουρού” στον κλάδο του, καθώς οι γνώσεις του ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Ο λόγος για τον Χρήστο Παπαϊωάννου, ο οποίος πέρσι ήταν στο πλευρό του Βαγγέλη Χαντέ στη Θύελλα Καμαρίου, σε μια άκρως απαιτητική χρονιά, που περιελάμβανε πρωταθλητισμό.
Φέτος, παρά το γεγονός πώς είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα βρίσκεται στη Σαντορίνη, επέστρεψε προκειμένου να προσφέρει ξανά τις υπηρεσίες του, αυτή τη φορά στον ΑΣ Σαντορίνης 2020.
Το βιογραφικό του, όχι απλώς πλούσιο. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και έχει περάσει από πολλές ομάδες της Κορίνθου, η οποία είναι η γενέτειρά του. Στη συνέχεια άνοιξε τα φτερά του και εκτός Κορίνθου.
Εργάστηκε σε μεγάλες ομάδες, όπως η Νίκη Βόλου, ο Ολυμπιακός Βόλου, ο ΠΑΣ Γιάννινα, η Δόξα Δράμας.
Ο ίδιος, μίλησε στη MikriLiga για όλα όσα απασχολούν στις μέρες μας έναν προπονητή και τους παίκτες του.
Για την αποχή, τους τραυματισμούς αλλά και για το πώς φαντάζεται τη φετινή -άγνωστη- χρονιά.
Η περίοδος που οι ποδοσφαιριστές έμειναν χωρίς προπονήσεις, είναι αρκετά μεγάλη. Τι θεωρείς θα έπρεπε να περιλαμβάνει η προετοιμασία, με τα φετινά δεδομένα;
«Πραγματικά φέτος οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες για όλους και αυτό δεν θα μπορούσε παρά να έχει αντίκτυπο και στον αθλητισμό οπότε και στο ποδόσφαιρο… Eνδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε πως σε περιόδους χωρίς προπόνηση όλες οι φυσικές παράμετροι μειώνονται με τη μοναδική παράμετρο που αυξάνεται να είναι αυτή του βάρους και του λιπώδους ιστού. Έχουμε και μείωση της ευλυγισίας.
Μείωση λοιπόν παρουσιάζει η καρδιοαναπνευστική ικανότητα με όλες τις παραμέτρους που εμπεριέχει η έννοια, μείωση της vo2max 3.5-5% ανά εβδομάδα.
Άρα μιλάμε για μείωση της τάξης του 30% σε περίοδο 9 εβδομάδων όπως και μείωση 12% στο αναερόβιο στο ίδιο διάστημα…
Μείωση παρουσιάζεται στην οστική πυκνότητα, καθώς και στη μυϊκή δύναμη όπου στο διάστημα 9 βδομάδων χάνεται το 47% στον ορθό μηριαίο και το 50% στους οπίσθιους.
Έρευνες έχουν δείξει δε πώς έχουμε και μείωση των ινών ταχείας συστολής περίπου στο 3.5% ανά εβδομάδα.
Άλλη μια παράμετρος που θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ είναι η νευρομυϊκή συναρμογή μας η οποία επίσης παρουσιάζει μείωση. Για όλα τα παραπάνω ο γυμναστής/προπονητής φυσικής κατάστασης θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός στο πλάνο του και ιδιαίτερα στον όγκο και τις επιβαρύνσεις κάθε προπονητικής μονάδας.
Το πρώτο και κυριότερο είναι ο εργομετρικός έλεγχος όπου θα φανούν τα ποσοστά απώλειας των φυσικών παραμέτρων καθώς και οι ανισορροπίες.
Πάνω σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί και να δουλέψει κάποιος. Η σωστή ανάγνωση ενός αποτελέσματος έχει ως αποτέλεσμα τη σωστή επιβάρυνση σε κάθε ασκούμενο με αποτέλεσμα αυτό να σημαίνει ελαχιστοποίηση των τραυματισμών το οποίο σε περίοδο μακράς απραξίας είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα.
Ενδεικτικά θα πρότεινα ένα πρόγραμμα 1-2 βδομάδων γενικής αερόβιας και γενικής δύναμης που θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα 3-4 εβδομάδων ειδικής φυσικής κατάστασης και ειδικής δύναμης πριν μπούμε στις αγωνιστικές εβδομάδες.»
«Όλα είναι θέμα της εργομετρικής αξιολόγησης…»
Κάποιες ομάδες, κυρίως από Football League και Super League 2, ίσως να μην έχουν τόσο χρόνο μπροστά τους ως τις επίσημες υποχρεώσεις, τι θα πρότεινες σε αυτήν την περίπτωση;
«Στις κατηγορίες που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει πιστεύω πως θα υπάρξει η μέριμνα από πλευράς EΠΟ, ούτως ώστε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στις ομάδες να προετοιμαστούν κατάλληλα για την έναρξη του πρωταθλήματος.
Βέβαια μιας και μιλάμε για επαγγελματικές κατηγορίες όλοι οι παίκτες θα πρέπει να έχουν δουλέψει ατομικά έτσι ώστε να έχουν κάποιο προπονητικό υπόβαθρο για να ξεκινήσουν.
Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα της εργομετρικής αξιολόγησης. Κάθε γυμναστής θα πρέπει να δουλέψει βάση αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει, αρκετή δουλειά παραπάνω, ώρες, πολλά γκρουπ, μεγάλη συγκέντρωση στους αριθμούς και τους χρόνους και κυρίως πολύ δουλειά στο σπίτι.
Έλεγχος όγκου και επιβαρύνσεων για την μέρα και τις επόμενες. Συνεργασία με τον προπονητή και το ιατρικό επιτελείο όσον αφορά την αποφόρτιση των αθλητών.
Πολύ μεγάλη προσοχή στη διατροφή και στα συμπληρώματα διατροφής επίσης!
Θα μπορούσαμε εδώ να αναφερθούμε και σε ψυχολογικά στοιχεία καθώς και στο στόχο κάθε ομάδας αλλά θα μακρηγορήσουμε…»
«Η υπερπροπόνηση αυξάνει τον κίνδυνο…»
Πιστεύεις ότι οι τραυματισμοί που έχουν εμφανιστεί σε διάφορες ομάδες, οφείλονται κατά ένα μέρος στη μεγάλη αποχή;
«Οι μυϊκοί τραυματισμοί σε ομάδες οφείλονται σε πάρα πολλούς παράγοντες. Η αποχή σίγουρα είναι ένας βασικός παράγοντας της εμφάνισης τους μιας και εκτός από τη προαναφερθείσα μείωση της δύναμης άρα και της ικανότητας των μυών να ανταπεξέλθουν σε εξωτερικές επιβαρύνσεις χωρίς προβλήματα έρχεται πιθανότατα και η ανισορροπία μεταξύ ποδιών και μεταξύ ανταγωνιστών μυϊκών ομάδων σε κάθε σκέλος.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Φανταστείτε ένα δυνατό τετρακέφαλο σε ένα λάκτισμα. Αν δεν έχει έναν αναλογικά δυνατό δικέφαλο να αντισταθμίσει τη δύναμη του τότε οι πιθανότητες μυϊκού τραυματισμού στον μηριαίο είναι πολύ αυξημένες.
Ένα άλλο στοιχείο αύξησης του κινδύνου είναι η υπερπροπόνηση.
Είναι πολύ σημαντικό ένας γυμναστής να ξέρει πού να σταματήσει την προπόνηση…
Η ξεκούραση πολλές φορές είναι σημαντικότερη από μια προπόνηση. Ένας μυς που δεν ξεκουράζεται, παρουσιάζει πολύ αυξημένα ποσοστά κινδύνου για τραυματισμούς
Από την άλλη, τόσο η υπό-προπόνηση όσο και η αμέλεια των προπονήσεων δύναμης μας οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.»
Έχει ακουστεί πολλάκις το ενδεχόμενο, να έχουμε νέο lockdown το Φθινόπωρο. Αν συμβεί, θα πάει χαμένη η προετοιμασία των ομάδων στην ουσία, έτσι;
«Αυτό είναι ένας αστάθμητος παράγοντας… Προφανώς θα ισχύσει ότι σας είπα παραπάνω περί μείωσης τον παραγόντων που επηρεάζουν τη φυσική ικανότητα των ποδοσφαιριστών.
Όμως με τη βοήθεια της τεχνολογίας πιστεύω πως όλες οι ομάδες θα εφαρμόσουν πρόγραμμα τηλεπροπόνησης το οποίο θα ελαττώσει τις απώλειες όσο αυτό είναι δυνατόν… Δυστυχώς είναι η νέα πραγματικότητα και θα πρέπει να προσαρμοστούμε ελπίζοντας για το καλύτερο!
Ενδεχόμενο lockdown ίσως επηρεάσει και τη μορφή της προετοιμασίας των ομάδων. Για παράδειγμα άλλοι θα θέλουν να είναι “φρέσκοι” στην αρχή πιστεύοντας στο lockdown. Οι άλλοι, μη πιστεύοντας πως θα οδηγηθούμε εκεί, ίσως να θέλουν να είναι “φρέσκοι” στο τέλος της σεζόν…»
«Φέτος θα ισχύσει το «βλέποντας και κάνοντας…»
Έχεις μεγάλη εμπειρία όμως φέτος κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Πώς φαντάζεσαι τη φετινή ποδοσφαιρική χρονιά ;
«Ιδιαίτερη από όλες τις απόψεις. Θα ισχύσει το «βλέποντας και κάνοντας…» όμως και αυτός ο αόριστος όρος θα πρέπει να είναι οργανωμένος. Θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι και να δουλεύουν με πλάνο για όλα τα ενδεχόμενα.
Άρα ξεκινάμε, δουλεύουμε και προσπαθούμε να μειώσουμε τις απώλειες στο ελάχιστο σε κάθε περίπτωση. Το σημαντικό είναι να έχουμε στόχο και να δουλεύουμε προσπαθώντας για την επίτευξη του.
Το σημαντικό για μένα είναι να εκμεταλλευόμαστε τη κάθε μέρα προσπαθώντας να βελτιώσουμε τους αθλητές μας και κατ’ επέκταση την ομάδα μας.»
Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους συναδέλφους σου;
«Θα ήθελα να τους ευχηθώ να έχουν μια καλή χρονιά και να τους πω πόσο σημαντική είναι πλέον η δουλειά τους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με ότι συνεπάγεται αυτό.
Ευθύνες και υποχρεώσεις αλλά και στον αντίποδα παραπάνω σεβασμός, καλύτερες απολαβές και αναγνώριση. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η φυσική κατάσταση από μόνη της δεν εξασφαλίζει τη νίκη όμως η έλλειψή της την κάνει πολύ δύσκολη έως απίθανη.»
Ρεπορτάζ: Χρύσα Ζερβού