Το κείμενο που αναρτήθηκε στη σελίδα του Πανηλειακού στο Facebook:
Επειδή το “μένουμε σπίτι”, εκτός από το να σώζει ζωές σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε, εγκυμονεί και ορισμένους … διατροφικούς και σωματικούς κινδύνους για τους αθλητές (και όχι μόνο), η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος της ομάδας μας, Βίκυ Παπαχριστοπούλου, δίνει σε όλους μας συμβουλές και πρακτικές για να ακολουθήσουμε όσο διάστημα μένουμε σπίτι.
Αναλυτικά οι διατροφικές συμβουλές της κ. Παπαχριστοπούλου για αθλητές (και όχι μόνο) ενόψει καραντίνας:
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους τους αθλητές. Ιδιαίτερα γι’ αυτούς που συστηματικά προπονούνταν είτε επειδή είναι επαγγελματίες και ζούνε από αυτό, είτε επειδή έχουν στόχους να ασχοληθούν πολύ σοβαρά.
Ένας αθλητής, ο οποίος γυμναζόταν σε καθημερινή βάση και κάτω από συγκεκριμένους ρυθμούς, είναι σαν να τον «σκοτώνεις» στα μέσα της χρονιάς και πάνω στο φόρτε του, «κόβοντας» του βίαια το πρόγραμμα των προπονήσεών του. Φυσικά είναι κάτι που δεν εξαρτάται από τους ίδιους, αλλά από τους ειδικούς και αυτούς που έχουν το γενικό πρόσταγμα για το τι θα πρέπει να κάνουμε όλοι σε μια τέτοια κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, είναι αναγκαίο κακό όλοι αυτοί οι αθλητές, αλλά και όσοι από τους υπόλοιπους δεν είναι επαγγελματίες αλλά σέβονται το σώμα τους και αυτό που κάνουν, να μπορέσουν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά κατά την διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης καραντίνας. Και μέσα στο σπίτι λοιπόν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι. Μπορεί να ακολουθήσει ένα «ειδικό πρόγραμμα» και να κάνει τη γυμναστική του, προσέχοντας πάντα συνδυαστικά και τη διατροφή του!
Διατροφικές συμβουλές ενόψει καραντίνας:
– Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, έτσι η κατανάλωση του είναι απαραίτητη. Μπορεί να αποτελείται από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, όπως γάλα ή γιαούρτι τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και λιποδιαλυτές βιταμίνες και προστατεύουν το πεπτικό από λοιμώξεις, σε συνδυασμό με δημητριακά χωρίς ζάχαρη τα οποία παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα (καλύτερα να καταναλώνονται προϊόντα ολικής αλέσεως).
– Η κατανάλωση φρούτων βοηθά ιδιαίτερα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και καροτενοειδή. Φρούτα όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και ακτινίδιο περιέχουν μεγάλη ποσότητα από βιταμίνη C που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού.
– Η κατανάλωση λαχανικών και ιδιαίτερα των πράσινων λαχανικών παρέχουν στον οργανισμό φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο, έτσι η κατανάλωση τους είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
– Το μεσημεριανό θα πρέπει να αποτελείται από 1 μερίδα κρέας, ψάρι ή όσπρια, τα οποία είναι βασικές πηγές πρωτεϊνών και εμπλέκονται στην δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση οσπρίων μαζί με αμυλούχες τροφές όπως ρύζι ή πατάτα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης. Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή αιμικού σιδήρου, αλλά η κατανάλωση θα πρέπει να περιορίζεται στις 1 ή 2 φορές την εβδομάδα λόγω κορεσμένου λίπους.
– Τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα αυγά είναι πολύ καλές πηγές αυτών των λιπαρών οξέων και δε θα πρέπει να παραλείπονται από τα αθλητικά διαιατολόγια!
– Βάση πρέπει να δίνεται και στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην κατανάλωση τουλάχιστον 1,5L υγρών ημερησίως!
– Προσοχή πρέπει να δίνεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφίμων, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, όπως γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες κ.λπ. καθώς δεν προσφέρουν απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό και πολλές φορές μπορεί να τα αντικαθιστάς με σημαντικές τροφές όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη στόχων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τους αθλητές και αυτό μπορεί να δημιουργεί αποδιοργάνωση.
Είναι όμως αυτή η πιο σημαντική στιγμή που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι και να παραμείνουν υψηλά τα κίνητρα για τους αθλητές και υπάρχουν λύσεις και τρόποι γι’ αυτό!
Σημαντικό είναι να έχουν στο μυαλό τους ότι αυτή είναι η στιγμή όπου η προσωπικότητα και οι ψυχικές αντοχές δοκιμάζονται, η ελπίδα πρέπει να ενισχυθεί και η κατάσταση να εκλογικευτεί.
Οι πρακτικές που οφείλουν να ακολουθήσουν οι αθλητές προκειμένου να διατηρήσουν υψηλό το κίνητρο τους για προπόνηση αλλά και να ενισχύσουν τα ψυχικά αποθέματα τους είναι:
– Να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τις αθλητικές τους ρουτίνες. Την καθιερωμένη ώρα της προπόνησης τους να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εκγύμνασης-ενδυνάμωσης ακόμη και στο σπίτι. Έστω και αν δεν υπάρχει αρκετός εξοπλισμός, είναι βέβαιο ότι ο προπονητής τους μπορεί να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής που θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν όσο το δυνατόν σε υψηλότερο βαθμό τη φυσική και μυϊκή τους κατάσταση.
– Να χρησιμοποιούν την τεχνολογία προς όφελος τους. Η αξιοποίηση του βίντεο δεν είναι μια εντελώς νέα ιδέα, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται στον αθλητισμό. Έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για την τροποποίηση της συμπεριφοράς, την απόκτηση δεξιοτήτων και την κατάρτιση για κινητικές και αντιληπτικές δεξιότητες.
– Διατήρηση των συνηθειών διατροφής και ύπνου. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν οι ίδιες διατροφικές συνήθειες (ποιοτικό φαγητό) προσαρμοσμένο πάντα ποσοτικά στις ενεργειακές ανάγκες αυτής της εποχής, όπως προαναφέρθηκε. Η μείωση των αγωνιστικών στόχων μπορεί να επιφέρει χαλαρότητα και αλλαγή προς το χειρότερο των διατροφικών συνηθειών και της ενυδάτωσης, γεγονός που θα επιδράσει επιβαρυντικά στην ψυχολογία των αθλητών σαν φαύλος κύκλος.
– Λογική χρήση της πληροφορίας. Προκειμένου για την ενημέρωση και πληροφόρηση αναφορικά τόσο με τον κορονοϊό όσο και με τις εξελίξεις στην αγωνιστική και προπονητική δραστηριότητα φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε μόνο από τις επίσημες και έγκυρες πηγές του διαδικτύου (επίσημο site ομοσπονδίας, διεθνείς και αναγνωρισμένοι αθλητικοί οργανισμοί) και όχι από οποιαδήποτε πηγή που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή με ειδήσεις οι οποίες δεν είναι διασταυρωμένες και αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους και της ανησυχίας.
– Έκφραση ανησυχιών και φόβων. Η ανησυχία και ο φόβος είναι συναισθήματα τα οποία είναι λογικά και κατανοητά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το να εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ανησυχίες και τους φόβους μας στους κατάλληλους ανθρώπους (προπονητές, ειδικούς αθλητικούς ψυχολόγους) ώστε να παίρνουμε τις απαντήσεις που θα μας δώσουν τη σωστή διάσταση των πραγμάτων και την τοποθέτηση προτεραιοτήτων είναι σημαντικό.
– Γεμίζουμε το χρόνο με διάβασμα. Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι νεαροί αθλητές είναι πολλές φορές η διαχείριση του χρόνου. Πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω κούρασης ή ελάχιστου χρόνου, ειδικά αν είναι και μαθητές, να διαβάσουν ή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τον χρόνο τους με δραστηριότητες που μπορούν να τους προσφέρουν πνευματική προσωπική ανάπτυξη. Είναι λοιπόν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασχοληθούμε και να διαβάσουμε βιβλία, είτε λογοτεχνικά με μηνύματα ενθαρρυντικά, ή ακόμη και βιογραφίες αθλητών που θαυμάζουμε και αποτελούν παραδείγματα για τον αθλητισμό.
Ας βοηθήσουμε όλοι, ο καθένας από την πλευρά του αλλά και οι ίδιοι οι αθλητές τον εαυτό τους, προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες, η ψυχραιμία, τα κίνητρα και οι στόχοι υψηλά.»
Πηγή: Paniliakos FC (facebook)