Στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Metropolis 95,5 μίλησε ο τεχνικός της Παναχαϊκής Γιάννης Τάτσης.
Ο προπονητής της Παναχαϊκής μίλησε μεταξύ άλλων και για τους στόχους των Πατρινών που είναι το βήμα παραπάνω και η άνοδος, ενώ αναφέρθηκε και στη δύσκολη χρονιά που πέρασε.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τάτση:
Για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Παναχαϊκής και την παραμονή στην κατηγορία:
«Ήταν δύσκολο το έργο. Η ομάδα τότε είχε έναν βαθμό και πολύ κακή εικόνα. Τελικά καταφέραμε, πήραμε 40 βαθμούς και η ομάδα σώθηκε. Είναι τόσο μεγάλη η δυναμική που έχει αυτή η ομάδα και το παρελθόν της, που πραγματικά εγώ δεν ήθελα αυτή η ομάδα να υποβιβαστεί στα χέρια μου. Ξέρω ότι στο τέλος οι περισσότεροι θα έλεγαν “μπράβο Γιάννη, δεν πειράζει, προσπάθησες”. Όμως, επειδή το αποτέλεσμα μετράει, αυτό το αποτέλεσμα δεν το ήθελα. Ήταν πολύ μεγάλη η ευθύνη στις πλάτες μου για μια ομάδα με έναν τεράστιο λαό και μια τεράστια πόλη της Ελλάδος».
Τι ήταν πιο δύσκολο για να πετύχει τον στόχο:
«Ο χρόνος ήταν το πιο δύσκολο. Δεν είχα χρόνο καθόλου. 1 Νοεμβρίου ανέλαβα και κατευθείαν παίζαμε. Έπρεπε πολύ γρήγορα να αντιληφθώ ποιος είναι ο ικανός και ποιος δεν ήταν για εκείνη την εποχή που μιλούσαμε. Έπρεπε να βρω τους πιο ικανούς για το πρωτάθλημα της Super League 2 και με βάση αυτό που ήθελε η Παναχαϊκή τότε. Μετά στην πορεία ήταν τα κομμάτια της νοοτροπίας. Κακά τα ψέματα, οι παίκτες είναι πρωταγωνιστές. Οι παίκτες μας ανεβάζουν, μας κατεβάζουν. Εμείς πρέπει να τους πείθουμε.
Έπρεπε να δω και τα θέματα νοοτροπίας. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο. Το δύσκολο ήταν ο χρόνος που πίεζε αφόρητα κι εμείς έπρεπε να πάρουμε αποτελέσματα. Βρήκα αυτούς που πίστευα τότε ικανούς, τους έκανα ανταγωνιστές μεταξύ τους στην προπόνηση, γιατί υπήρχε μεγάλο θέμα ποσότητας με ποιότητα. Είχαμε 37 παίκτες, αλλά τότε δεν μπορούσαν όλοι να βοηθήσουν. Μετά τους έκανα μία ομάδα. Προσπάθησα βήμα βήμα χωρίς να τους μπερδέψω. Δεν πήγα σε πολύ γενικές φιλοσοφίες. Πήγα σε συγκεκριμένα πράγματα που απαιτούσε τότε η κατάσταση. Λίγο την άμυνα, μετά λίγο την επίθεση, στατικά, ρεαλισμό.
Ήταν μεγάλη διαφορά μεταξύ ποιότητας και ποσότητας. Άλλο παιδί μπορεί να ήταν 16 ετών, άλλο 18, άλλο από τοπικό. Δεν ήταν κι εύκολο να ανταπεξέλθουν. Άλλοι παίκτες ήταν σε φάση ότι έχουμε έρθει να παίξουμε στην Παναχαϊκή, αλλά τελικά μας έχουν στείλει εδώ να παίξουμε μόνο για την πάρτη μας. Δεν ξέρουμε με ποιον παίζουμε την επόμενη Κυριακή. Ξένοι οι πιο πολλοί. Μέρα με τη μέρα προσπάθησα να τους δώσω να καταλάβουν ότι παίζουμε την Κυριακή αγώνα και πρέπει να πάρουμε αποτέλεσμα. Τέλος».
Για την επόμενη σεζόν του ίδιου:
«Έχω υπογράψει ένα προσύμφωνο με ρήτρες εκατέρωθεν. Τώρα σε λίγες ημέρες θα υπογράψω και το συμβόλαιο. Έχω δεχτεί την πρόταση που μου έκαναν οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες και ο άνθρωπός τους στην Ελλάδα».
Τι άνθρωποι είναι οι ιδιοκτήτες και πόσο κοντά είναι στην ομάδα:
«Μιλάμε μέσω Skype. Αρκετές φορές είναι και οι επτά, άλλες είναι οι δύο πιο ενεργοί. Βρίσκονται στην Αμερική. Ο ένας έχει έρθει φέτος δύο φορές, μία στα μέσα της περιόδου και μία στο τέλος, όταν σωθήκαμε και μαθηματικά. Είναι άλλη κουλτούρα, δεν μοιάζουν με μας. Πιστεύουν πολύ στο μοντέλο ότι ο καθένας έχει τους ρόλους του. Έκαναν πολλή δουλειά μαζί με τους συνεργάτες τους και μετά όσον αφορά στην πληρωμή των προσφυγών. Αυτό με έκανε να πάω εκεί. Δεν θα έβρισκα αυτές τις προσφυγές μπροστά μου. Δεν θα πληρώνονταν οι παίκτες, δεν θα κάναμε δουλειά εμείς.
Τώρα είναι στη στιγμή που λένε να πάμε για κάτι παραπάνω, όμως είμαστε σε ένα στάδιο που δεν ξέρουμε την προκήρυξη του πρωταθλήματος, δεν έχουν βγει οι αδειοδοτήσεις. Κοιτάμε τη δική μας ομάδα, αλλά και δεξιά αριστερά. Έρευνα αγοράς, τι κάνουν οι άλλες ομάδες, ποιοι είναι οι κατάλληλοι παίκτες, οι κατάλληλοι άνθρωποι να στελεχώσουν την ομάδα».
Τι προϋπολογισμό θα έχετε του χρόνου;
«Ακόμα θα το δούμε, δεν το ξέρουμε, αλλά θα είναι αρκετά σοβαρός».
Άρα θα μπει δυναμικά η Παναχαϊκή;
«Μέχρι στιγμής η επιθυμία είναι για κάτι παραπάνω. Θα πρέπει να δούμε το κομμάτι της αδειοδότησης, να είναι σίγουρο, να δούμε αν θα είναι ένας ή δύο όμιλοι και να δούμε τελικά πώς μπορούμε να πάμε στο παραπάνω που επιθυμούμε».