Πώς θα ξεπεραστεί η κρίση στις σχέσεις ΕΠΟ και Πολιτείας; Θα υπάρχουν και τη νέα σεζόν ξένοι διαιτητές; Τι θα γίνει με τους Έλληνες διαιτητές; Πώς θα διαχειριστεί Μαρινάκη, Σαββίδη, Μελισσανίδη; Πώς θα διαχειριστεί τη σχέση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΛ Αλέξη Κούγια με την ΕΠΟ; Πόσο ηλεκτρική είναι η καρέκλα του προέδρου; Πώς βλέπει την πολιτική κατάσταση στη χώρα;
Σε όλα αυτά τα «καυτά» ερωτήματα απάντησε στην «Ε» ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος (με τη στήριξη 44 ενώσεων) στις εκλογές της 1ης Ιουνίου στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, Τάκης Μπαλτάκος, που, όπως όλα δείχνουν, θα ηγηθεί του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Βρέθηκε στη Λάρισα ανήμερα της Πρωτομαγιάς και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Λάρισας Δημήτρη Μπουχλαριώτη, της ΕΠΣ Θεσσαλίας Μιλτιάδη Καλόγηρο, της ΕΠΣ Τρικάλων Θανάση Μπουτζιόλη και τον γραμματέα της ΕΠΣ Καρδίτσας Γιώργο Κρανή, δηλαδή με τους εκπρόσωπους του θεσσαλικού ποδοσφαίρου.
Και βέβαια, ξεκινώντας τη συζήτηση μαζί του, το πρώτο που τον ρωτήσαμε ήταν για την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΠΟ. Μας είπε: «Το είχα στο μυαλό μου με δεδομένο ότι τη δεκαετία του ‘90 ξεκίνησα την αθλητική μου ενασχόληση από το ποδόσφαιρο ως νομικός σύμβουλος στην ΕΠΑΕ, παρακολουθούσα τον χώρο και ενδιαφερόμουν για τα δρώμενα αυτού. Μίλησα με ανθρώπους που ασχολούνται με το επαγγελματικό, αλλά και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, και με ρώτησαν αν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ. Τους είπα ναι και από κει ξεκίνησαν όλα…».
Από το μπάσκετ στο ποδόσφαιρο και από τον αθλητισμό στην πολιτική…
«Από κει που ξεκίνησα, επιστρέφω στο ποδόσφαιρο. Μετά ήταν το μπάσκετ και μετά ήταν η πολιτική. Άρα επιστρέφω στη βάση μου, το ποδόσφαιρο, αφού ήμουν νομικός σύμβουλος στην ΕΠΑΕ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Αθλητικών Εταιρειών). Για την ακρίβεια ξεκίνησα ως εκπρόσωπος του Πανσερραϊκού υπό την προεδρία του Καραντινίδη το 1991».
Αναλαμβάνετε, όπως όλα δείχνουν, την ΕΠΟ σε μια δύσκολη περίοδο που υπάρχουν τεταμένες σχέσεις με την Πολιτεία. Μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση;
«Μπορεί να ξεπεραστεί με βάση την αντίληψη της μέσης απόστασης. Δηλαδή οι δύο πλευρές πρέπει να συναντηθούν στη μέση. Τι θέλω να πω με αυτό… Ούτε η μια πλευρά πρέπει να υποχωρήσει και να ηττηθεί 100%, αλλά ούτε η άλλη πλευρά, δηλαδή να υποχωρήσει και να ηττηθεί 100%. Για να μπορεί να συγχρονιστεί και να συντονιστεί ο χώρος του ποδοσφαίρου με την κυβέρνηση πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Αυτή είναι η αντίληψή μου και αυτό πιστεύω. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω. Δεν θέλω να είναι η ΕΠΟ υπό την κυβέρνηση στα ποδοσφαιρικά θέματα, ούτε η κυβέρνηση να είναι εκτός χώρου του ποδοσφαίρου γιατί το σύνταγμα λέει ότι πρέπει να έχει εποπτεία. Δηλαδή η κυβέρνηση να έχει εποπτεία στον χώρο του ποδοσφαίρου και η ΕΠΟ να ασκεί διοίκηση. Εποπτεία και διοίκηση πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά. Αυτό πιστεύω.
Νιώθετε ότι θα τα καταφέρετε;
«Πιστεύω πως ναι επειδή ξέρω και τους δύο χώρους, και την κυβέρνηση την ξέρω και τον χώρο του ποδοσφαίρου τον ξέρω».
Μαρινάκης, Σαββίδης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος. Πόσο εύκολο είναι να κρατηθούν ισορροπίες με επιχειρηματίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα του αθλητισμού και της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο;
«Αυτό αφορά τη Super League. Η ΕΠO, όπως έχω πει, πρέπει να ασχολείται πρώτα με τα του οίκου της. Και εννοώ το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που είναι λαϊκό άθλημα και πρέπει ο κάθε μέσος άνθρωπος να μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο στο χωριό του, στη γειτονιά του, στη συνοικία του. Πρέπει λοιπόν η ΕΠΟ να φροντίζει για την ακμή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, ένα αυτό, και δεύτερο η ΕΠΟ πρέπει να φροντίζει για τη δική της ομάδα που είναι η Εθνική.
Όπως ο Μαρινάκης, ο Σαββίδης, ο Μελισσανίδης, ο Αλαφούζος, ο Καρυπίδης, όποιον θέλεις βάλε, φροντίζουν για τις δικές τους ομάδες, και καλά κάνουν, έτσι πρέπει και η ΕΠΟ να φροντίζει για τη δική της ομάδα που είναι η Εθνική Ελλάδας. Υπάρχει λίγκα που ονομάζεται Super League η οποία πρέπει να ασχολείται με τα θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η ΕΠΟ έχει εποπτεία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο αυτό πιστεύω».
Το θέμα της διαιτησίας πώς θα λυθεί; Θα παραμείνει ο Κλάτενμπεργκ αρχιδιαιτητής; Θα συνεχίζουν να παίζουν ξένοι διαιτητές και να «ματώνουν» οικονομικά οι ομάδες; Τι θα γίνει με τους Έλληνες διαιτητές;
«Καταρχάς για έναν ακόμα χρόνο αυτό είναι απαραίτητο, αλλά με μια απαράβατη προϋπόθεση. Είτε είναι ο κύριος Κλάτενμπεργκ, είτε είναι κάποιος άλλος, δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με το ντέρμπι της επόμενης Κυριακής ποιος θα είναι ο διαιτητής και αν θα πρέπει να δώσει κίτρινη κάρτα ή κόκκινη. Πρέπει να ασχοληθεί και με την παραγωγή της διαιτησίας. Πρέπει να φροντίζει ο αρχιδιαιτητής να βγούνε νέοι Έλληνες διαιτητές γιατί, αν δεν γίνει αυτό, σε λίγο δεν θα υπάρχουν Έλληνες διαιτητές ούτε για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε κάθε νομό. Ναι για έναν ακόμα χρόνο στους ξένους διαιτητές, αλλά με την προϋπόθεση να ασχολούνται και με την παραγωγικότητα της ελληνικής διαιτησίας και όχι με τον αγώνα της επόμενης Κυριακής».
Ποια θα είναι τα πρώτα σας μέτρα την 1η Ιουνίου;
«(σ.σ. γέλια) Να πάει καλά η Εθνική στο Μπέλφαστ στις 2 Ιουνίου. Το πρώτο πράγμα είναι αυτό…».
Τι θα αλλάξει στην ΕΠΟ διοικητικά και οργανωτικά;
«Θα σας πω όταν έχω ενημέρωση. Δεν έχω ακόμη. Ακούω διάφορα πράγματα. Για να μπορέσω να απαντήσω στην ερώτηση αυτήν θα πρέπει να φτάσουμε στις 5 ή 6 Ιουνίου, αφού θα έχω δει ορισμένα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να απαντήσω. Τώρα δεν μπορώ…».
Η καρέκλα του προέδρου είναι ηλεκτρική και ήδη «έκαψε» τον Ζαγοράκη. Εσείς θα τα καταφέρετε;
«Η ΕΠΟ ήταν πάντοτε τρικυμισμένη θάλασσα, σπανίως είχε νηνεμία και η ΕΠΟ και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν μου κάνει εντύπωση, το έχω ζήσει, το έχω συνηθίσει … Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα εκλεγώ. Μπορεί να έχω στήριξη από 44 ενώσεις, αλλά δεν μπορώ να προδικάσω την ψήφο τους. Μιλάω ως υποψήφιος και όχι σαν πρόεδρος».
Είμαστε στη Λάρισα και επιβάλλεται ο σχολιασμός των σχέσεων του μεγαλομέτοχου της ΠΑΕ ΑΕΛ Αλέξη Κούγια με την ΕΠΟ…
«Δεν μπορώ να πω κάτι σε αυτό. Ο κ. Κούγιας είναι δικηγόρος και σαν δικηγόρος έχει μια συγκεκριμένη δικηγορική γραμμή, μιλάω για την ΕΠΟ, την οποία προσπαθεί να την υπηρετήσει. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η γραμμή του και αυτό προσπαθεί. Δεν έχω να πω κάτι, δεν κρίνω εγώ ποτέ δικηγόρους. Δεν μπορώ να πω αν είναι λάθος ή σωστός, εγώ δεν κρίνω δικηγόρους, κάνει ό,τι μπορεί για τα συμφέροντα της ομάδας του ή τα προσωπικά του, αν υποθέσουμε ότι και αυτός έχει κάποια προσωπικά συμφέροντα στο ποδόσφαιρο, ως μέτοχος της ομάδος».
Την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ως πρώην γραμματέας της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμάρα, πώς τη σχολιάζετε;
«Την πολιτική κατάσταση τη βλέπω προεκλογική. Βλέπω ότι από 1η Μαΐου η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. Είτε οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβριο, είτε γίνουν τον Μάιο του χρόνου, είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με ακρίβεια και πόλεμο στην Ουκρανία, εγώ δεν θα ήθελα να είμαι σε αυτήν τη θέση που βρίσκεται η σημερινή κυβέρνηση λόγω αυτών των δύο σημαντικών προβλημάτων».
Πηγή: Ελευθερία
Ειδήσεις σήμερα για την Super League 2, τη Γ’ Εθνική και την ΕΠΟ στη Mikriliga.com
Διαβάστε επίσης:
Super League 2: Αυλαία με… μπάρμπεκιου και συγχαρητήρια Παντελίδη στον Αλμωπό Αριδαίας
Γ’ Εθνική: Βελούδινο «διαζύγιο» Σεροπιάν-Πανελευσινιακού
Super League 2: «Έχουν μείνει λεπτομέρειες να συμφωνήσουμε με Ηρακλή» είπε ο Γεωργιάδης