Με αφορμή τους αγώνες πλέι οφ ανόδου, η εφημερίδα «ΑΓΩΝ» παρουσιάζει τα μεγάλα παιχνίδια «ζωής και θανάτου» που έδωσε ο ιστορικός ΠΑΣ Γιάννινα
Αν ξεκινήσουν οι αγώνες της Σούπερ Λιγκ 2, ο ΠΑΣ Γιάννινα θα διεκδικήσει την επιστροφή του στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω των αγώνων πλέι οφ, οι οποίοι μπορεί να μην είναι όπως τα νοκ άουτ μπαράζ που γνωρίσαμε στο παρελθόν, αλλά δεν παύει να είναι σημαντικοί αγώνες που κρίνουν πρωταθλήματα και κατηγορίες.
Ο γιαννιώτικος σύλλογος έχει μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των άλλων, καθώς έχει προβάδισμα 7 και 10 βαθμών από τις ομάδες που τον ακολουθούν, και θα συγκρουστεί μαζί τους στους αγώνες κατάταξης. Πλην αυτού, έχει και εμπειρία τόσο κρίσιμων αγώνων, δεδομένου ότι στο παρελθόν έλαβε μέρος σε αγώνες μπαράζ, όπου κέρδισε αλλά και έχασε κατηγορίες. Επιπλέον, έχει φέτος στο δυναμικό του και έμπειρους παίκτες, που μπορούν να διαχειριστούν κρίσιμες και δύσκολες καταστάσεις.
Στη μακρόχρονη ιστορία του, ο ΠΑΣ έδωσε πολλούς αγώνες κατάταξης (ανόδου και καθόδου) όπως και μπαράζ. Ενόψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος, αφού σήμερα είναι και το κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο στη Σούπερ Λιγκ 2, μας δίνεται η ευκαιρία να θυμηθούμε τα ματς που ξεσήκωναν χιλιάδες φιλάθλους.
Το πρώτο μπαράζ στην ιστορία του ΠΑΣ καταγράφεται στο γήπεδο του Πιερικού στην Κατερίνη, όπου ο ιστορικός σύλλογος της Ηπείρου αντιμετώπισε τη Δόξα Δράμας. Ήταν ημέρα Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου του 1968. Τότε, κάθε καλοκαίρι γίνονταν το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, όπου οι ομάδες είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ερασιτέχνες αλλά και αμειβόμενους παίκτες, χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Κυρίως προτιμούσαν νέους παίκτες, για να ξεκουραστούν οι βασικοί και να γεμίσουν μπαταρίες για να βγάλουν τη νέα σεζόν.
Ο ΟΠΑΠ επιβράβευε οικονομικά όχι μόνο τις πρωταθλήτριες ομάδες των ομίλων (το πρωτάθλημα διεξάγονταν σε δύο ομίλους) αλλά και όλες τις υπόλοιπες με χαμηλότερα ποσά. Οι ομάδες που καταλάμβαναν τις ίδιες θέσεις στους δύο ομίλους, έδιναν αγώνες μπαράζ σε ουδέτερα γήπεδα για να βγει ο τελικός νικητής κάθε θέσης που έπαιρνε και την αντίστοιχη οικονομική επιχορήγηση. ΠΑΣ και Δόξα τερμάτισαν στην 7η θέση των ομίλων νότου και βορά αντίστοιχα. Σε αγώνα μπαράζ στο γήπεδο Κατερίνης, ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2, αλλά στην παράταση κέρδισε ο ΠΑΣ με σκορ 4-2.
Τρία γκολ σημείωσε ο καταπληκτικός Θωμάς Τσουρλίδας και ένα ο Βασίλης Τσιούρης. Ο ΠΑΣ ως νικητής εισέπραξε 50.000 δραχμές και η Δόξα Δράμας 25.000 δραχμές. Τα ποσά αυτά μπορεί να φαντάζουν σήμερα μικρά, αλλά με τον τιμάριθμο της εποχής, μιλάμε για 1968, είχαν σημαντική αγοραστική αξία. Εκτός απ’ αυτό, κυριαρχούσαν στις πόλεις και στις ομάδες και οι λόγοι γοήτρου. Γι’ αυτό και ο ΠΑΣ έπαιξε με όλους τους βασικούς παίκτες που διέθετε. Επειδή ήταν το πρώτο μπαράζ της ιστορίας, να καταγράψουμε και τους πρωταγωνιστές αυτού του σημαντικού αγώνα που μας γυρίζει 52 χρόνια πίσω.
ΠΑΣ: Τσώλης, Γούκος, Αναστασίου, Παπακοσμάς, Βάσιος, Τζαμάκος, Οικονομίδης, Μάντζιος, Τσούρης, Τσόμπας, Τσουρλίδας.
ΔΟΞΑ: Διονυσιάδης, Γεωργιάδης, Παπαθεοδώρου, Χατζηκαπετάνης, Τσακίρης, Κουτσοδόντης, Παρίσης, Κόκκορης, Μπαλωτής, Κωνσταντινίδης, Φερφέρης.
Το μπαράζ με τον Πανιώνιο στη Λάρισα
Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» στη δεκαετία του ’70 έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία του. Το τέλος αυτής της μεγάλης εποχής γράφτηκε τον Μάιο του 1984, στο μπαράζ με τον Πανιώνιο στη Λάρισα. Ήταν μια περίεργη χρονιά για τη γιαννιώτικη ομάδα. Άλλαξε τρεις προέδρους (Γουργούλης, Νίκος Αναστασίου, Βαγγέλης Γκουργκούλης) και τρεις προπονητές (Αργύρωφ, Πρόκοπ, Σιόντης). Επιπλέον είχε κακή αντιμετώπιση καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, από το τότε αθλητικοπολιτικό κατεστημένο. Θα μπορούσε να αποφύγει το μπαράζ και να έμενε στην κατηγορία με την αξία των παικτών που διέθετε. Έχασε βαθμούς σε παιχνίδια που δεν έπρεπε να χάσει. Είχε κακή αντιμετώπιση και από τη διαιτησία, που δυστυχώς είναι διαχρονικό πρόβλημα και όχι μόνο της τωρινής εποχής. Ο ΠΑΣ ισοβάθμησε με τον Πανιώνιο πάνω στη γραμμή του υποβιβασμού. Τότε δε μετρούσαν τα αποτελέσματα στα παιχνίδια των ισοβαθμούντων ομάδων, όπως συμβαίνει τώρα, αλλά κάθε ισοβαθμία οδηγούσε τις ομάδες σε αγώνες μπαράζ. Οι κυανέρυθροι κέρδισαν 2-0 στην παράταση με γκολ των Σοφιανού και Σαραβάκου. Ο ΠΑΣ υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική μετά από δέκα χρόνια λαμπρής πορείας. Για το μπαράζ αυτό ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά, αλλά τίποτα δεν αποδείχθηκε.
Το καθοριστικό ματς με Εθνικό στην Πάτρα
Με το τέλος της σεζόν 1988-89, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των ομάδων στην Α’ Εθνική από 16 σε 18 και όρισε μέσα στο καλοκαίρι αγώνες μπαράζ μεταξύ των ομάδων που έπρεπε να υποβιβαστούν από την Α’ Εθνική (Καλαμαριά, Διαγόρας, Εθνικός) και των ομάδων που είχαν καταλάβει τις θέσεις 4 έως και 6 της Β’ Εθνικής (Βέροια, ΠΑΣ Γιάννινα, Κόρινθος). Τα ματς έγιναν σε ουδέτερα γήπεδα. Υποβιβάστηκε από τη μεγάλη κατηγορία μόνο ο Διαγόρας, ενώ παρέμειναν Απόλλων Καλαμαριάς και Εθνικός Πειραιώς. Ο ΠΑΣ έφτασε μια ανάσα πριν από την Α’ Εθνική.
Το καθοριστικό μπαράζ με τον Εθνικό ορίστηκε στις 30/6/1989 στο γήπεδο της Παναχαϊκής στην Πάτρα. Αγώνας ζωής και θανάτου για τους δύο μονομάχους. Όποιος κέρδιζε καταλάμβανε θέση στην Α’ Εθνική. Καίτοι τις ομάδες χώριζε μια κατηγορία, ο ΠΑΣ πάλεψε πολύ δυνατά το παιχνίδι. Στο διάστημα που το αποτέλεσμα ήταν 0-0, έχασε πέναλτι που εκτέλεσε ο Λάκης Παπαϊωάννου άουτ. Η εσχάτη των ποινών καταλογίστηκε σε ανατροπή του Παπανικολάου από τον Γεροθόδωρο. Επίσης λίγο μετά, ο ΠΑΣ είχε δοκάρι με τον Παπανικολάου και από το 78’ έπαιζε με 10 παίκτες λόγω τραυματισμού του Ζώη και ενώ είχαν γίνει οι δύο αλλαγές που επιτρεπόταν τότε. Προς το τέλος, με κεφαλιά του Μπατίστα κέρδισε 1-0 ο Εθνικός και κλείδωσε την παραμονή του στην Α’ Εθνική. Και στο ματς αυτό πάρα πολλοί φίλαθλοι από τα Γιάννινα βρέθηκαν στην Πάτρα, καίτοι το κλίμα στα Γιάννινα είχε χαλάσει πολύ μετά το μπαράζ με τον Πανιώνιο στη Λάρισα.
Το… έπος της Νέας Φιλαδέλφειας
Μαγικές ήταν οι βραδιές που έζησαν στην Αθήνα οι φίλοι του ΠΑΣ, στα μπαράζ με Πανσερραϊκό και Αιγάλεω για την άνοδο στην Α’ Εθνική, τον Ιούνιο του 2000. Στις 11 Ιουνίου 2000, Πανσερραϊκός και Αιγάλεω αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 στο γήπεδο του Ιωνικού στη Νίκαια. Την Τετάρτη 14 Ιουνίου ο ΠΑΣ έδωσε το πρώτο μπαράζ κόντρα στον Πανσερραϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον κέρδισε με σκορ 3-1. Τα γκολ του ΠΑΣ οι Γ. Τάτσης, Κορμαρής, Φουτσίνι και του Πανσερραϊκού ο Γιαλαμάς. Διαιτητής ο Φινοκαλιώτης. Καίτοι το ματς έγινε ημέρα Τετάρτη που είναι εργάσιμη, ο ΠΑΣ είχε στο πλευρό του πάνω από 10.000 φιλάθλους, οι περισσότεροι εκδρομείς από τα Γιάννινα. Με τη νίκη επί των Σερρών (3-1) στις 14 Ιουνίου, σε συνδυασμό με την ισοπαλία του Αιγάλεω με τον Πανσερραϊκό, ο ΠΑΣ πήγε στο καθοριστικό μπαράζ με το «Σίτι» στις 18 Ιουνίου για δύο αποτελέσματα, νίκη ή ισοπαλία. Τελικά πήρε την ισοπαλία 1-1 και ανέβηκε στην Α’ Εθνική μετά από δέκα χρόνια στην άγονη γραμμή.
Στα Γιάννινα ο κόσμος βγήκε στους δρόμους ξεσπώντας σε πανηγυρισμούς. Τα δέκα χρόνια στις μικρές κατηγορίες φάνταζαν σαν… αιώνας για τους φιλάθλους. Όσον αφορά το φιλμ του αγώνα, προηγήθηκε το Αιγάλεω 0-1 στο 70′ με τον Πέτρου και ισοφάρισε ο ΠΑΣ στο 90′ με τον Κορμαρή. Επαναλαμβάνουμε ότι ήταν μεγάλος ο ξεσηκωμός του κόσμου. Λεωφορεία και ΙΧ από τα Γιάννινα σχημάτισαν κομβόι για την Αθήνα. Μετά το ματς, που σφράγισε την επιστροφή του «Άγιαξ» στην Α’ Εθνική, οι πανηγυρισμοί των φιλάθλων έφτασαν μέχρι την Ομόνοια, σε σημείο που να διακοπεί για λίγο η συγκοινωνία. Τα μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας μοιάζουν με έπος για όσα έκαναν οι φίλαθλοι. Τα δέκα χρόνια στην άγονη γραμμή, στην απαξίωση, ήταν πάρα πολλά για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Στη Νέα Φιλαδέλφεια βρέθηκαν πάνω από 10.000 φίλαθλοι του ΠΑΣ.
Παράλληλα, 2000 φίλαθλοι είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων και πανηγύριζαν μέχρι το πρωί. Το ίδιο και στα παραλιακά θέρετρα του Ιονίου Πελάγους, αφού ήταν τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και πολύς κόσμος είχε φύγει από την πόλη. Στην Πάργα, στη Λευκάδα, στα Σύβοτα, στα παράλια της Πρέβεζας είχαν στηθεί πάρτι από Γιαννιώτες. Πρόεδρος ήταν ο Μάνθος Κολέμπας και προπονητής ο Γιώργος Φοιρός.
Αντί να τιμωρήσουν τον ΟΦΗ, τιμώρησαν τον ΠΑΣ
Την επόμενη σεζόν 2000-01, ο ΠΑΣ έμπλεξε σε τριπλούς αγώνες κατάταξης για την παραμονή στην Α’ Εθνική με τον ΟΦΗ. Επειδή είχε τιμωρηθεί η έδρα του ΟΦΗ, δηλώθηκε ως έδρα της το γήπεδο της Ρόδου! Αν είναι δυνατόν! Κι όμως έγινε. Αντί να τιμωρηθεί ο ΟΦΗ που έκανε τα επεισόδια με την Παναχαϊκή, τελικά τιμωρήθηκε ο ΠΑΣ, που τον έβαλαν να παίξει δύο φορές στη Ρόδο. Οι Κρητικοί πήγαν με μεγάλο ναυλωμένο καράβι, ενώ το ταξίδι των Γιαννιωτών για Ρόδο ήταν πολύ δύσκολο. Και να ήταν μόνο αυτό… Το πρώτο ματς στο «νησί των ιπποτών» έληξε με σκορ 1-0 υπέρ την Κρητικών. Στη ρεβάνς στα Γιάννινα κέρδισε ο ΠΑΣ με σκορ 3-0 μετά από μεγάλη εμφάνιση. Στο τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι στη Ρόδο, που σημαδεύτηκε και από επεισόδια, κέρδισε ο ΟΦΗ και «κλείδωσε» την παραμονή, ενώ ο «Άγιαξ» υποβιβάστηκε. Είναι η χρονιά για την οποία μπορεί να γραφεί ολόκληρο βιβλίο για τα όσα έγιναν εις βάρος του ΠΑΣ. Τραγελαφικά πράγματα, όταν τον έστελναν να παίξει στην Πάτρα, επειδή το στάδιο «Ζωσιμάδες» δεν είχε προβολείς! Ήταν τα μαύρα χρόνια της «παράγκας».
Το «χειρουργείο» στον Πύργο από τη διαιτησία
Το 2003, σε μια εποχή που οι περισσότερες ομάδες χρωστούσαν δεκάδες εκατομμύρια, το εξιλαστήριο θύμα ήταν ο ΠΑΣ, που τον υποβίβασαν στη Β’ Εθνική λόγω εκπρόθεσμης καταβολής χρημάτων σε παίκτες που είχαν κάνει προσφυγή! Άλλο μεγάλο σκάνδαλο που θα μείνει στην ιστορία. Αυτή η απόφαση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στα Γιάννινα, με κλείσιμο δρόμων και συλλαλητήρια. Το μοιραίο δεν αποφεύχθηκε. Η σεζόν 2003-04 βγήκε με πολλές δυσκολίες στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής. Ο ΠΑΣ, με τη θέση που κατέλαβε στο πρωτάθλημα, οδηγήθηκε σε αγώνα μπαράζ με τον Ηλυσιακό στο γήπεδο του Πύργου.
Ήταν Ιούνιος του 2004, λίγο πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Πρόεδρος στην αθηναϊκή ομάδα ο Κωστής Πηλαδάκης και προπονητής ο Γιώργος Δώνης. Τα οικονομικά προβλήματα στην τοπική ομάδα ήταν τεράστια. Τα έξοδα της ομάδας για να πάει στον Πύργο κάλυψαν με έρανο οι φίλαθλοι! Η ΠΑΕ ήταν σε πλήρη διάλυση. Ο Ηλυσιακός κέρδισε με σκορ 3-1, αλλά η διαιτησία του Δούρου ήταν σφαγιαστική για τα Γιάννινα. Το ματς δεν είχε τηλεοπτική κάλυψη για να δει και η υπόλοιπη Ελλάδα το «χειρουργείο». Ο ΠΑΣ πάλεψε το παιχνίδι και μπορούσε να το κερδίσει, αν είχε καλύτερη διαιτησία. Πάλι ο κόσμος ήταν συγκλονιστικός. Έγινε «κατάληψη» του Πύργου από τους «κυανόλευκους». Δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο. Τα φέρι μποτ μετέφεραν συνεχώς λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα με Γιαννιώτες φιλάθλους.
Συγκινητικό ήταν ένα μήνυμα που έστειλε Γιαννιώτης μετανάστης από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου σημείωνε μεταξύ άλλων: «Παρότι μένω εδώ και κάποια χρόνια 10000 χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα μου, τα Γιάννινα, στέλνω την αγάπη μου και τη σιγουριά ότι την Κυριακή το βράδυ η ομάδα, που για μένα δεν συμβολίζει μόνο τον τόπο καταγωγής μου αλλά είναι μια φιλοσοφία, ένα πάθος, μια μόνιμη αγάπη, θα περάσει αλώβητη αυτήν τη δοκιμασία και του χρόνου τέτοιον καιρό θα τη δούμε εκεί όπου της αρμόζει, εκεί που πρέπει να είναι, φυσικά στην Α’ Εθνική». Άλλος φίλαθλος του ΠΑΣ από τον Καναδά έστειλε στον σύνδεσμο φιλάθλων «ΟΙ ΤΑΥΡΟΙ» 5.000 ευρώ για να πληρωθούν τα λεωφορεία που μετέφεραν τον κόσμο στον Πύργο.
ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ: Χριστόπουλος, Γκίκας, Μένταν, Κάμπας (70’ Παργιανός), Μπανιάς, Βάλβης (81’ Πανέτας), Κατερίνης, Φέρστερ, Στουρνάρας, Τσιάτσιος, Κατσαρός (89’ Παπαδημητρίου).
ΠΑΣ: Κωτσόπουλος, Μπλέτσος (33’ Χατζηπαντελίδης), Γκαρόζης, Θάνος (85’ Κάκαβος), Κάκος, Αθανασίου (46’ Βαρτζιώτης), Σπυρόπουλος, Μπιλιλής, Μητσιόπουλος, Ντάσιος, Τριάντος.
Και τώρα πλέι οφ χωρίς φιλάθλους
Αυτή είναι η αλυσίδα των μπαράζ και των μεγάλων αγώνων του ΠΑΣ. Ξεκίνησε το 1968 από την Κατερίνη, πέρασε από τη Λάρισα, την Αθήνα, τη Ρόδο, την Πάτρα και σταμάτησε στον Πύργο, όπου και έγινε το τελευταίο μπαράζ. Φέτος ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω. Αν τελικά γίνουν τα πλέι οφ, η φετινή άνοδος θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Γιατί δε θα είναι ο κόσμος στο ματς που θα σφραγιστεί η άνοδος και δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις και φιέστες. Ας είναι κι έτσι, αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος, λένε οι Γιαννιώτες. Θα είναι μια άνοδος που θα τη θυμούνται για άλλους λόγους.