Μαύρη μέρα για τον πατραϊκό αθλητισμό και όχι μόνο ήταν η 23η Μαΐου του 1992, όταν ο ποδοσφαιρικός αρτίστας του ποδοσφαίρου Κώστας Δαβουρλής έφυγε από την ζωή.
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε ποτέ η Πάτρα και τον οποίο αποκαλούσαν «μαύρο πρίγκιπα» και «Έλληνα Πελέ».
Ήταν αριστεροπόδαρος, είχε καλή και γρήγορη πάσα και έπαιζε στο κέντρο του γηπέδου. Πέτυχε συνολικά 98 γκολ στην Α’ Εθνική κατηγορία και θεωρείται παίκτης-σύμβολο για την Παναχαϊκή.
Για τους νεότερους θυμίζουμε πως ο Κώστας Δαβουρλής έπαιξε τον πρώτο του αγώνα σε ηλικία 16 ετών στην Παναχαϊκή. Γεννήθηκε το 1948 στην Αγυιά και ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας. Μεγάλωσε φτωχικά στις γειτονιές της Πάτρας, όπου συνήθιζε να παίζει ποδόσφαιρο στις αλάνες με τα παιδιά της γειτονιάς.
Κάποια στιγμή τον παρακολούθησε να παίζει μπάλα ο δάσκαλος των πάγκων, Σπύρος Βουλγαράκης, και τον πήγε στον Πανιώνιο Πατρών που αγωνιζόταν στη Γ’ κατηγορία. Οι φίλαθλοι της ομάδας τον φώναζαν «Πελέ» λόγω των εξαιρετικών του επιδόσεων και ξεχώρισε για το ταλέντο του. Σε ηλικία 16 ετών έπαιξε τον πρώτο του αγώνα με τη φανέλα της Παναχαϊκής. Προπονητής ήταν ο Γιουγκοσλάβος Λιούμπισα Σπάιτς, ο οποίος τον έχρισε ηγέτη της ομάδας. Ο αγώνας που τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο ήταν εναντίον της ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδας στις 11 Ιουνίου 1969. Ο 21χρονος τότε παίκτης έβαλε τρία γκολ και νίκησε τη μεγάλη ομάδα της ΑΕΚ που απαρτιζόταν από έμπειρους ποδοσφαιριστές.
Η ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αυτή η εμφάνιση ήταν η αφορμή για να κληθεί από την Εθνική Ανδρών. Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έπαιξε με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας και δεν είχε παίξει στην Α’ κατηγορία. Επί δέκα σεζόν έπαιξε με τη φανέλα της Παναχαϊκής και βοήθησε την ομάδα να ανέβει στην Α’ κατηγορία και να συμμετάσχει το 1974 στο Κύπελλο UEFA.
Εκείνη την εποχή, η Παναχαϊκή είχε πολύ σπουδαίους παίκτες (Θ. Ρήγας, Α. Μιχαλόπουλος, Β. Στραβοπόδης, Π. Λεβεντάκος, Δ. Σπεντζόπουλος, Κ. Ανδρούτσος, Μ. Παππάς, Σ. Αυγερινόπουλος, Α. Καλφίν, Γ. Σίδερης, Γ. Ιωακειμίδης, Α. Τζανετουλάκος κ.λπ.), που άφησαν εποχή σε όλη την Ελλάδα.
Η επιτυχία ήταν τεράστια, καθώς ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Παναχαϊκής ήταν εναντίον του ΠΑΟΚ, πετυχαίνοντας τρία γκολ μέσα στην Τούμπα.
Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ-ΡΕΚΟΡ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Το καλοκαίρι του 1974 πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής, έδωσε το ποσό των 9.250.000 δραχμών για να τον φέρει στον Πειραιά. Η πώλησή του στον Ολυμπιακό κατακρίθηκε από τους οπαδούς της Παναχαϊκής, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση της διοίκησης. Αντέδρασαν όμως και πολλοί Πειραιώτες που θεωρούσαν αστρονομικό το ποσό. Όταν τον ρώτησαν γιατί αποφάσισε να πάει στον Ολυμπιακό, είπε γιατί το σωματείο του είχε ανάγκη από χρήματα και επειδή ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσε να κάνει. Από τα 9.250.000 δραχμές ο Δαβουρλής πήρε το ποσό των 750.000 δραχμών. Ήταν μόλις 26 χρόνων. Έπαιξε τρία χρόνια ως βασικός, αλλά το 1977 αποφάσισε να αποχωρήσει γιατί ήθελε να γυρίσει στην Πάτρα, όπου ζούσε η γυναίκα με την κόρη του. Είχε κερδίσει πρωτάθλημα και Κύπελλο με την ομάδα του Ολυμπιακού και επέστρεψε στην Παναχαϊκή, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 1981.
Τα επόμενα χρόνια έπαιξε μπάλα στην ομάδα της Κορίνθου και στον Παναιγιάλειο, στον οποίο κρέμασε τα παπούτσια του τη σεζόν 1986-87. Κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων που έπαιξε ποδόσφαιρο πέτυχε 223 γκολ σε Α’ και Β΄ Εθνική κατηγορία. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να εργάζεται στην Παναχαΐκή από διαφορετικά πόστα. Πέθανε ξαφνικά στις 23 Μαΐου 1992 σε ηλικία μόλις 44 ετών από ανακοπή καρδιάς. Εκείνη την ημέρα θα πήγαινε με την Παναχαϊκή στη Λάρισα. Το πρωί πήγε στο καφενείο της γειτονιάς του και συναντήθηκε με τους φίλους του, αλλά δεν αισθανόταν καλά. Όταν γύρισε σπίτι του, η καρδιά του τον πρόδωσε. Ο θάνατός του συγκλόνισε την Πάτρα και τον ποδοσφαιρικό κόσμο και στην κηδεία του έδωσε το “παρών” χιλιάδες κόσμος.
Πηγή: gnomip