Κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία το 48ωρο που διανύουμε -και το οποίο εκπνέει αύριο Παρασκευή, οπότε και θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι- κρίνουν τα μέτρα που ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση για να προλάβει το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Η κατάσταση είναι δύσκολη και τα δεδομένα που θα συλλέξουν οι λοιμωξιολόγοι σήμερα Πέμπτη κι αύριο Παρασκευή θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις. Με τα τωρινά δεδομένα, φαίνεται πως αποφεύγουμε ένα οριζόντιο lockdown, ωστόσο, σειρά από άλλα μέτρα βρίσκεται στο τραπέζι.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η αύξηση κρουσμάτων είναι υπαρκτή, αλλά δεν είναι εκθετική, γεγονός που αναβάλλει με τα τωρινά δεδομένα ένα ολικό lockdown στη χώρα. Βέβαια, αυτά τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, καθώς είναι ένα δυναμικό φαινόμενο ο κορονοϊός, που αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα. «Το στοιχείο που θα κρίνει αν θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα, είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε. Να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε έγκαιρα σ’ αυτά τα δεδομένα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για λήψη πιο αυστηρών μέτρων.
Σαββατοκύριακο στο σπίτι από τις 18:00
Στο τραπέζι της επιτροπής των «32 ειδικών», το επικρατέστερο μέτρο που υπάρχει προς εισήγηση, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο από τις 18:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί, ενώ δεν φαίνεται να προκρίνεται και η εισήγηση για απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο το Σαββατοκύριακο. Εξάλλου, η σκέψη του να κλείσει μερικώς το λιανεμπόριο παραμένει ορατή, αλλά πιθανότατα μόνο για τις κόκκινες περιοχές κι όχι γι αυτές που έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, παρότι υπάρχουν αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες για τον διαχωρισμό που επιχειρείται.
Να επιστρέψουμε δηλαδή σε προ click inside εποχή, όταν ήταν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, και τα καταστήματα που λειτουργούσαν με το καθεστώς του click away. Στόχος των λοιμωξιολόγων είναι με τον περιορισμό του λιανεμπορίου να μειωθεί η μετακίνηση των πολιτών, ώστε να διακοπεί και η διασπορά που φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις και πάλι κυρίως στην Αττική αλλά και σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Ο κίνδυνος για να διασπαρεί ο ιός σε όλη τη χώρα, έχει ελαχιστοποιηθεί λόγω και της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό κι όσο είναι ενεργό το μέτρο, δεν υπάρχει λόγος για πανελλαδικό λουκέτο. Αν τελικά ληφθούν κι ανακοινωθούν αύριο νέα μέτρα, θα έχουν άμεση ισχύ, πιθανότατα από τα ξημερώματα του Σαββάτου, 6 Φεβρουαρίου.
Εισήγηση και για κλειστά Γυμνάσια
Επίσης οι λοιμωξιολόγοι επαναφέρουν στο τραπέζι το «λουκέτο» στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δηλαδή να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία του δημοτικού και τα νηπιαγωγεία και να κλείσουν εκ νέου τα Γυμνάσια και να συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Ερωτηματικό παραμένει η λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.
Εκκληση για εμβολιασμό των υγειονομικών
Εξάλλου, μεγάλο βάρος, ρίχνει η κυβέρνηση στον εμβολιασμό των υγειονομικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε έκκληση να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, καθώς ναι μεν δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο καθώς συναναστρέφονται με εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα.
Πηγή: ethnos