Όσοι κάνετε σκέψεις και σχέδια για έξοδο το Πάσχα σε χωριά και εξοχικά, καλύτερα θα ήταν να τα ξεχάσετε. Η απόφαση της κυβέρνησης κάθετη.
Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ρισκάρει και να «κλωτσήσει» όλη αυτή την μεγάλη προσπάθεια περιορισμού της νόσου του κορονοϊού – Ο covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα μας, με τα κρούσματα και, δυστυχώς, τους θανάτους να αυξάνονται.
Αυτό που φοβάται περισσότερο από όλα η κυβέρνηση είναι η δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι επειδή συγκρατήσαμε σε μεγάλο βαθμό την εκθετική αύξηση του ιού δεν τρέχει απολύτως τίποτα
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τινάξει τα πάντα στον αέρα.
«Το Πάσχα δεν θα φύγει κανένας για επαρχία. Εν ανάγκη θα κλείσουμε τα διόδια…». Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα», κυβερνητικό στέλεχος που έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των μέτρων για την εξάπλωση του κοροναϊού σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα που αποτελεί τη νέα μεγάλη «απειλή» στις προσπάθειες μείωσης της διασποράς του φονικού ιού.
Και είναι αλήθεια ότι αυτές είναι οι σκέψεις και οι αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου.
Δεν πρόκειται να φύγει κανείς. Αν χρειαστεί θα κλείσουν διόδια, θα δέσουν τα πλοία στα λιμάνια και θα καθηλωθούν στα αεροδρόμια όλα τα αεροσκάφη.
Καμία μετακίνηση εκτός Αττικής την Μεγάλη Εβδομάδα
Ο μεγάλος φόβος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ είναι τυχόν προσπάθεια μαζικής απόδρασης των Αθηναίων και άλλων κατοίκων αστικών κέντρων προς την επαρχία για το Πάσχα που θα σημαίνει τεράστιο «ρήγμα» στην ασπίδα της πανδημίας.
Τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο κίνδυνος αυτός μεγαλώνει γιατί είναι εκτός εργασίας εκατομμύρια πολίτες κι έχει δημιουργεί η ψευδαίσθηση ότι «δεν υπάρχει πλέον σημαντικός κίνδυνος από τον φονικό ιό στην χώρα μας».
Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει σκέψη και για περιορισμό των μετακινήσεων των ηλικιωμένων μέχρι τις 12 ή μία το μεσημέρι, αφού έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός εξ αυτών μετακινείται άσκοπα.
Μετρήθηκαν μετακινήσεις, καθημερινά, σε πολλαπλές δηλώσεις, σε φαρμακεία, ιατρούς κλ.π., χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Και ενώ θεωρούνται η πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα στην πανδημία του κοροναϊού, είναι αυτή που παρουσιάζει σε ένα σημαντικό τμήμα της «αναίτια κινητικότητα».
Η Αθήνα το επίκεντρο
Παρά το ότι το πρώτο μεγάλο κύμα ασθενών και κρουσμάτων είχε εντοπιστεί σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο, μετά την επιστροφή 53 κατοίκων των περιοχών αυτών από εκδρομή στους Αγίους Τόπους, πλέον η Αθήνα αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα μισά κρούσματα της χώρας βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα αναφέρονται 366 κρούσματα ενώ μικρές εστίες με μερικές δεκάδες κρούσματα εντοπίζονται σε Ανατολική Αττική και Πειραιά.
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη όπου είχε ανιχνευτεί η πρώτη ασθενής του κορονοϊού στην Ελλάδα (και άλλα περίπου 10 κρούσματα επαφές της), υπάρχει τώρα μια μικρή εστία, η οποία δεν σχετίζεται με το πρώτο περιστατικό. Τριάντα ένα κρούσματα αναφέρονται πλέον συνολικά μέχρι τις 24 Μαρτίου.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, στην Ηλεία και την Αχαΐα, η εστία παραμένει ενεργή. Τα κρούσματα που κατέγραφε ο ΕΟΔΥ στην έκθεσή του στις 24/03, ήταν 43 στην Ηλεία, 11 σε Αχαΐα και Ζάκυνθο. Τέσσερις ημέρες πριν, στις 20 Μαρτίου, ο αριθμός των περιστατικών ήταν αντίστοιχα 41, 9 και 4, γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού και η μετάδοσή του στον πληθυσμό.
Οι ειδικοί προβληματίζονται με την εμφάνιση και την εξέλιξη του κορονοϊού σε Καστοριά και Κοζάνη. Στην Καστοριά το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε ήταν ο 53χρονος εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς, ο οποίος και έχασε τη ζωή του. Έως τώρα στην περιοχή της Καστοριάς έχουν καταγραφεί συνολικά 19 κρούσματα, με μεγάλο αριθμό αυτών να εντοπίζεται στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά που έχουν μπει σε καραντίνα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (25/03), μετά τη διαπίστωση πολύ υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού, μπήκε σε καραντίνα και η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπου για τις επόμενες δύο εβδομάδες απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από το σπίτι. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί 9 κρούσματα, αγνώστου προέλευσης.
Τέλος, μικρός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται στις εξής περιοχές: Σερρών, Λάρισας, Μεσσηνίας, Έβρου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Πιερίας, Μυτιλήνης, Εύβοιας, και Κιλκίς. Μέχρι τις 24 Μαρτίου, είχε καταγραφεί από ένα κρούσμα σε άλλες 12 περιφερειακές ενότητες.
Πηγή: newsbomb