Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και η επιβολή τσουχτερών και λοιπών διοικητικών προστίμων. Την ίδια ώρα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα Μέσα Μεταφοράς.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στους επιστήμονες.
Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.
Πέτσας: Απαράδεκτα τα φαινόμενα συναθροίσεων
Νωρίτερα, ο κ. Πέτσας τόνισε «η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα φαινόμενα των συναθροίσεων».
«Λέμε όχι στον συνωστισμό, δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι αν αποφύγουμε τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμα τον πόλεμο».
Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων έρχεται σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, καθώς τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση «μπαίνουν» σε ρυθμούς Δεκαπενταύγουστου λαμβάνοντας από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει έξαρση και συνωστισμός σε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας.
Εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες, όπου η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική και σε άλλους εσωτερικούς χώρους εκτός των σούπερ μάρκετ, οι ειδικοί δεν σταματούν να τονίζουν πως ο κίνδυνος δεν έχει φύγει ακόμη και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.
Ανησυχία στους επιστήμονες για την διασπορά
Ο διψήφιος αριθμός ασθενών σε σχεδόν καθημερινή βάση στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με την αδυναμία λήψης οριζόντιων μέτρων (όπως αυτά της περασμένης Άνοιξης) μετατοπίζουν τις προσπάθειες των ειδικών αφενός στην επιλογή νέου «μίγματος» μέτρων προστασίας και αφετέρου στην επένδυση στην ακρίβεια της ιχνηλάτησης, δίπτυχο που χαρακτηρίζει τη δεύτερη, καλοκαιρινή, μεγάλη μάχη της χώρας με τον κορονοϊό.
Το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε εκ νέου άνοδος κρουσμάτων στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, ενώ και μία νέα εστία στην Καβάλα, έρχεται να προστεθεί στην λίστα με τις περιοχές που μπαίνουν στο στόχαστρο των επιδημιολόγων.
Χθες εντοπίστηκαν επτά νέα κρούσματα στην Καβάλα, που αποτέλεσαν συνέχεια των τεσσάρων της προηγούμενης ημέρας, με την πόλη της βόρειας Ελλάδας να ακολουθεί σε αριθμό κρουσμάτων την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αν προστεθεί μάλιστα το γεγονός πως στην πόλη της Καβάλας πριν μία εβδομάδα εντοπίστηκαν και κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου, η περιοχή χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Για το κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, ο «εχθρός είναι ο εφησυχασμός, είναι η χαλάρωση, που τρέφουν τον κορωνοϊό. Το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό κυρίως, δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα όπου υπήρχε μια ανησυχία όταν ανοίξαμε τις πύλες στον κόσμο» εξήγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δείχνοντας την ίδια ώρα με νόημα τις ρίζες του κακού.
«Στο εσωτερικό όμως, φαινόμενα όπως τα πάρτι, δείχνουν ότι δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, που τόσο πολύ τους ακούσαμε στην αρχή της πανδημίας. Φαίνεται σαν να το έχουμε ξεχάσει» τόνισε ο κ.Πέτσας και προειδοποίησε πως «για αυτό παίρνουμε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Είναι ένα μέτρο που μας θυμίζει συνεχώς ότι ο αόρατος εχθρός, ο κορωνοϊός είναι εδώ», πρόσθεσε.
Δημόπουλος: Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων
Στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα αστικά κέντρα αναφέρθηκε ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
«Γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από την πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, αναφερόμενος στα πάρτι και τους συνωστισμούς εξήγησε πως «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει τον ιό. Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορονοϊος είναι ακόμα πιο έντονη».
Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις ενώ επισημαίνει ότι για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος και μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια “μεγάλη λανθάνουσα περίοδο” δηλαδή από την στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες».
Αναφορικά με τα πανηγύρια και το τι αποφάσεις θα παρθούν από εδώ και πέρα ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς και η απόφαση που θα παρθεί βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων μερών και βδομάδων καθώς επίσης και σε μαθηματικά μοντέλα τα οποία μελετώνται από ειδικούς επιστήμονες που με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μπορούν να κάνουν μία πρόβλεψη για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας και την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων.
Πηγή: newsbomb