Σε επτά χρόνια κάθειρξη, για την ακρίβεια 84 μήνες στην φυλακή και μάλιστα χωρίς αναστολή, καταδικάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Μπιλ Πάπας από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης επειδή ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη είχε αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ομάδας.
Είναι η πρώτη μεγάλη δικαστική καμπάνα σε ποινικό επίπεδο που υπάρχει από ελληνικό ποινικό δικαστηριο για τον ελληνοαυστραλό επιχειρηματία που είχε έρθει πριν 4,5 χρόνια ως σωτήρας της Ξάνθης αλλά ήταν εκείνος που εν τέλει την οδήγησε στην διάλυση. Συνολικά στο δικαστικο μέγαρο Ξάνθης εκδικάστηκαν τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις για δεδουλευμένα συνολικά σε 20 διαφορετικούς εργαζομένους (για απλήρωτους μισθούς αλλα και δώρα Χριστουγέννων, δώρα Πάσχα και επιδόματα αδείας, που πήγαιναν ως ξεχωριστές υποθέσεις).
Ο ίδιος ο Μπιλ Πάπας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, εκπροσωπήθηκε ωστόσο από βοηθό δικηγόρο που ηρθε από την Θεσσαλονικη, ο οποίος μάλιστα δήλωσε προς… έκπληξη όλων ότι εκπροσωπούσε τον Πάπας μόνο στη μια υπόθεση από τις τέσσερις που εκδικάστηκαν, καθώς τα χρήματα που είχε να διαθέσει ο εντολέας του δεν έφταναν για να τον εκπροσωπήσει και στις τέσσερις υποθέσεις (!!!).
Στην πολύωρη διαδικασία, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά τις 3.00 το μεσημέρι, κατέθεσαν ως μάρτυρες οι περισσότεροι σχεδόν από τους εργαζομένους που είχαν μείνει απλήρωτοι. Ανάμεσά τους ο προπονητής Νικος Κεχαγιάς, ο προπονητής τερματοφυλάκων Αλέκος Μαλαδένης και ο φροντιστης Χουσεΐν Τσιτάκ, ο πιο παλιος εργαζόμενος στην ομάδα της Ξάνθης (υπήρχε στον σύλλογο πριν ακομα έρθει σε αυτον ο Χρηστος Πανόπουλος).
Αρνητική αίσθηση προκάλεσε σε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους και κυρίως στους απλήρωτους εργαζομένους της ΠΑΕ Ξάνθη ότι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης ουσιαστικά του Πάπας ο πρώην τιμ μάνατζερ της ομάδας Κώστας Τσαλίκης, η διοικητική υπάλληλος Μαρία Αλεξοπούλου και ο κηπουρός Μεμέτ Τσεταχ, οι οποίοι και δηλωσαν ότι έχουν πληρωθεί κανονικά από τον ελληνοαυστραλό επιχειρηματία. Άλλοι υπάλληλοι που επίσης είχαν προλάβει να πάρουν τις αμοιβές τους πριν οδηγηθεί σε πτώχευση ο σύλλογος, απέφυγαν να δώσουν το παρών στην ακροαματική διαδικασία.
Μετά από αυτήν την απόφαση που με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι άμεσα εκτελεστή, τα αστυνομικά όργανα εφόσον εντοπίσουν τον Μπιλ Πάπας στην Ελλάδα οφείλουν να τον οδηγήσουν άμεσα στην φυλακή. Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το ThrakiSportS, ο Πάπας είχε και πέρυσι καταδικαστεί σε 9 μηνες φυλάκιση επειδή είχε απλήρωτους τους εργαζομένους της ΠΑΕ Ξάνθη, αλλά πλέον μιλάμε για κάθειρξη και βαρύτατη ποινή που μάλιστα είναι άμεσα εκτελεστή (αρκεί βέβαια να εντοπιστεί ο κατηγορούμενος, που πάντως εκτιμάται ότι παραμένει στην Ελλάδα και δεν έχει διαφύγει στο εξωτερικό).
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπιλ Πάπας έχει καταδικαστεί πριν μερικούς μήνες και από δικαστήριο του Σίδνεϊ για απάτη εκατοντάδων εκατομμυριων δολαρίων σε βάρος τραπεζών της Αυστραλίας, ωστόσο αυτή η υπόθεση αφορά καταδίκη σε αστικό και όχι σε ποινικό ακόμα επίπεδο. Με βάση πάντως τις εξ Αυστραλίας κατηγορίες, από την Αρχή για το Ξέπλυμμα Βρώμικου Χρήματος της Ελλάδος έχουν παγώσει εδω και σχεδον τρία χρόνια όλα του τα περιουσιακά στοιχεια στην χώρα (συμπεριλαμβανομένων και των μετοχων του στην υπο εκκαθάριση πλέον ΠΑΕ Ξάνθη).
Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του ThrakiSportS από νομικές πηγές, γίνονται κινήσεις από τις ελληνικές αλλά και τις αυστραλιανές αρχές για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Μπιλ Πάπας σε τρίτες χώρες με μια χώρα της Ασίας να είναι αυτή που σε πρώτη φάση έχει μπει στο μικροσκόπιό τους και ήδη να έχει ζητηθεί υπηρεσιακώς η συνδρομή της. Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι η απόφαση του Πλημμελειοδικείου Ξάνθης είναι μεν εφέσιμη – και θεωρείται δεδομένο ότι θα ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Πάπας – όμως η όποια έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, κάτι που όπως προαναφέρθηκε σημαίνει ότι ο Μπιλ Πάπας κανονικά οφείλει άμεσα να οδηγηθεί στη φυλακή.
Πηγή: thrakisports