Η 26η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης, όχι μόνο για την Λάρισα, αλλά για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σαν σήμερα, πριν από 34 χρόνια ο Χαράλαμπος Μπλιώνας έχασε τη ζωή του σε ματς της ΑΕΛ και έγινε το πρώτο θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα.
Ο 29χρονος τότε καθηγητής της ΣΕΛΕΤΕ κατοικούσε στην Αθήνα και ήταν έτοιμος να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την αγαπημένη του, όμως η μοίρα του είχε… γράψει διαφορετικό «σενάριο». Μερικές προσωπικές υποθέσεις, είχαν αναγκάσει τον Χαράλαμπο Μπλιώνα να μεταβεί στο Λουτρό Ελασσόνας, απ’ όπου καταγόταν και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου του 1986 ξεκίνησε με προορισμό την Λάρισα, ούτως ώστε να επιβιβαστεί στα ΚΤΕΛ και να φτάσει στην πρωτεύουσα.
Μπλιώνας: Το άσχημο παιχνίδι της μοίρας!
Όμως, το ταξί που τον μετέφερε καθυστέρησε στον δρόμο και ο άτυχος άνδρας δεν πρόλαβε το δρομολόγιο. Δυστυχώς για τον ίδιο, το επόμενο είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα και στην προσπάθειά του να περάσει τον χρόνο του, πήγε στο «Αλκαζάρ» όπου η ΑΕΛ αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ για την Α’ Εθνική. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε στο γήπεδο. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να πάρει εισιτήριο στην Θύρα 1 του γηπέδου, όπου βρίσκεται απέναντι από τα επίσημα και θεωρείτο ήρεμη κερκίδα.
Ωστόσο, το κακό δεν άργησε να γίνει. Περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων αντάλλασαν υβριστικά συνθήματα και τρεις φωτοβολίδες από την θύρα των οπαδών του «Δικέφαλου», έφυγαν με προορισμό τους οπαδούς της ΑΕΛ. Οι δύο πρώτες σταμάτησαν στο έδαφος, αλλά η τρίτη, ήταν και η μοιραία, καθώς πήρε περίεργη τροχιά, χτύπησε στα κάγκελα της Θύρας 1, άλλαξε πορεία και καρφώθηκε στον λαιμό του Χαράλαμπου Μπλιώνα!
Δεν είχε ασθενοφόρο το γήπεδο
Το χτύπημα προκάλεσε το κόψιμο της καρωτίδας του άτυχου άνδρα και αμέσως έπεσε στο έδαφος. Οι οπαδοί της Λάρισας που αντιλήφθηκαν το περιστατικό πήδηξαν τα κάγκελα και προσπάθησαν να σταματήσουν την ακατάσχετη αιμορραγία από τον λαιμό του καθηγητή. Ανάμεσά τους ήταν και ο Γιάννης Βαλαώρας, ο οποίος λόγω τραυματισμού ήταν εκτός αποστολής και έσπευσε να βοηθήσει. Δυστυχώς, ασθενοφόρο στο γήπεδο δεν υπήρχε και οι οπαδοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μία διαφημιστική πινακίδα προκειμένου να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο πάνω σε αγροτικό.
Όμως, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ο Χαράλαμπος Μπλιώνας έχασε τη ζωή του και βύθισε στο πένθος όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρά το άσχημο περιστατικό, το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά, όπου οι «βυσσινί» πήραν τη νίκη 2-1 κόντρα στον ΠΑΟΚ, όμως η απόφαση για να πραγματοποιηθεί το ματς προκάλεσε την έντονη κατακραυγή για την ΕΠΟ, διοργανώτρια του πρωταθλήματος, αλλά και για τους γηπεδούχους. «Ήταν ένα ατυχές συμβάν» ήταν τα λόγια του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης του γηπέδου, ατάκα που έπαιξε στο δελτίο της ΕΡΤ και πάγωσε το πανελλήνιο.
Το πλάνο εντοπισμού του δράστη
Ωστόσο, ο τότε αστυνομικός υποδιευθυντής ασφαλείας, κ. Κράβαρης, είχε ένα απλό, καθώς έδωσε εντολή στους άνδρες της Αστυνομίας να παρακολουθούν στενά τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και παρακολουθούν κάθε αλλαγή θέσης, μια και πίστευε πως ο δράστης, θέλοντας να θολώσει τα ίχνη του δεν θα καθόταν σ’ ένα σημείο. Κάτι που έγινε. Παράλληλα, ο Κράβαρης έδωσε εντολή σε τοπικό φωτογράφο να τραβήξει καρέ καρέ όλες τις κινήσεις στην εξέδρα των φιλοξενούμενων.
Το σκεπτικό του αστυνομικού υποδιευθυντή ασφαλείας αποδείχθηκε ευφυές, καθώς μόλις τα αρνητικά εμφανίστηκαν, παρατηρήθηκε πως ένας νεαρός με μπουφάν έντονου χρώματος άλλαζε συνέχεια θέσεις. Κατά την αποχώρηση των οπαδών από το γήπεδο, ο νεαρός, μαζί με άλλους 9 που ήταν δίπλα του, συνελήφθηκαν και μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να δώσουν καταθέσεις. Ένας εξ αυτών, υπέδειξε τον Βασίλη Θεοδωρίδη, 20 ετών τότε, ως δράστη. Μάλιστα στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκαν φωτοβολίδες ίδιες με αυτή που είχε σκοτώσει τον Μπλιώνα, μια και ο πατέρας του ήταν ψαράς.
Στην πρώτη του κατάθεση, ο Θεοδωρίδης αποδέχθηκε τις κατηγορίες, αναφέροντας: «Ήταν ατύχημα. Προσπάθησα να τραβήξω το σχοινάκι, αλλά έμπλεξε. Την έστρεψα λίγο πλάγια και εμπρός αλλά εκείνη τη στιγμή ενεργοποιήθηκε», όμως, λίγο αργότερα άλλαξε την κατάθεσή του, έπειτα από υπόδειξη των συνηγόρων. Το δικαστήριο δεν πείστηκε για την αθωότητά του και τον καταδίκασε σε 8 χρόνια κάθειρξης. Αποφυλακίστηκε από τον Βόλο το 1991 έχοντας δείξει καλή διαγωγή. Όμως, η πράξη του προκάλεσε τον πρώτο θάνατο Έλληνα φιλάθλου από οπαδική βία!
Πηγή: Onsports
Δείτε επίσης:
Τραγωδία: Αυτοκτόνησε 17χρονος παίκτης
Γ’ Εθνική: Κραυγή αγωνίας προς Χαρδαλιά και ΕΠΟ!