Εντέλει, το ζήτηµα «πάγωσε» προσωρινά µε την οριοθέτηση συγκεκριµένων στόχων που έπρεπε να επιτευχθούν από πλευράς Οµοσπονδίας και ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα αλλά και µε την έλευση του «υπερσυµβούλου» Πετρ Φούσεκ, ο οποίος εγκαταστάθηκε µόνιµα στα γραφεία της ΕΠΟ, έχοντας διαρκή παρουσία σε όλες τις εσωτερικές διεργασίες. Ο ορισµός ξένων διαιτητών στα ντέρµπι, τα οποία διεξήχθησαν δίχως παρεκτροπές εντός γηπέδου, και η περίοδος οµαλότητας στην οποία φάνηκε να εισέρχεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, εντέλει αποδείχθηκε φαινοµενική.
Η µαφιόζικη επίθεση που δέχθηκε την περασµένη Τετάρτη ο διεθνής διαιτητής της Super League, Θανάσης Τζήλος, δεν σόκαρε µόνο την εγχώρια κοινή γνώµη αλλά και τους ανθρώπους της FIFA και της UEFA, που παρακολουθούν στενά τα δρώµενα στη χώρα µας. Και ιδίως για τους εντεταλµένους των διεθνών ποδοσφαιρικών οργάνων που έχουν αναλάβει την εποπτεία του ελληνικού ποδοσφαίρου το σοκ υπήρξε πολύ πιο ισχυρό, διότι συνέβη επί των ηµερών τους, κι ενώ έχουν παρέµβει δραστικά σε µια σειρά θεµάτων τόσο στο εσωτερικό της ΕΠΟ όσο και συνολικά στα του ποδοσφαίρου µας.
Ο άγριος ξυλοδαρµός ενός διεθνούς Ελληνα διαιτητή ήρθε ωστόσο να υπενθυµίσει στους εντεταλµένους των FIFA/UEFA πως το… παραποδόσφαιρο ζει και βασιλεύει. Και µε δεδοµένο ότι ήδη είχαν καταγραφεί το προηγούµενο διάστηµα διάφορα περιστατικά δυσλειτουργίας, παραλείψεων ή ακόµη και παρεµβάσεων σε επίπεδο: Αθλητικής ∆ικαιοσύνης, Κεντρικής Επιτροπής ∆ιαιτησίας, εσωτερικής λειτουργίας της ΕΠΟ, βίας στα γήπεδα κ.ά., η απειλή του Grexit επανέρχεται και απειλεί ξανά το ποδόσφαιρό µας.
Ζωτικής σηµασίας «Αναµένουµε ότι θα διεξαχθούν εµπεριστατωµένες έρευνες από τις αρµόδιες Αρχές στην Ελλάδα, για να διαπιστωθούν οι λόγοι πίσω από αυτή την επίθεση και να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στη ∆ικαιοσύνη. Επιπλέον, και όπως υπογράµµισε η FIFA νωρίτερα φέτος, είναι ζωτικής σηµασίας όλα τα αρµόδια όργανα να αναλάβουν άµεση και κατάλληλη δράση για την εξάλειψη όλων των µορφών βίας που συνδέονται µε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα» ανέφερε -λίγο µετά την επίθεση στον Τζήλο- η ανακοίνωση της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ, που ουσιαστικά αποτελεί µια (τελευταία) προειδοποίηση. Ούτως ή άλλως το ποδόσφαιρό µας τελεί επί τουλάχιστον έναν χρόνο υπό την απειλή του διεθνούς αποκλεισµού. Θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδοµένο πως αν το προσεχές διάστηµα δεν υπάρξει εξάλειψη των φαινοµένων βίας (και όχι µόνο), τότε ο εφιάλτης του Grexit θα γίνει πραγµατικότητα.
Σκέψη για ξένους διαιτητές σε περισσότερα µατς
Οταν η FIFA και η UEFA πήραν τον έλεγχο της ελληνικής διαιτησίας, δίνοντας τα ηνία στον Πορτογάλο Βίτορ Μέλο Περέιρα, το έκαναν µε στόχο να κοπεί ο οµφάλιος λώρος της ΚΕ∆ µε τους Ελληνες παράγοντες κυρίως στον τοµέα των ορισµών. Στην ίδια λογική έγινε και η πρόσληψη των στενών συνεργατών του, Χουάν Αντόνιο Μαρίν και Λιφ Λίντµπεργκ. Επί της ουσίας η ελληνική διαιτησία διοικείται από τη «µαµά» FIFA, που στο τέλος της περασµένης σεζόν έλαβε την απόφαση (και) για την έλευση ξένων διαιτητών.
Πετυχηµένο πείραµα
Το πείραµα πέτυχε στον τελικό του Κυπέλλου, µε τον Ισπανό Μπορµπαλάν να αριστεύει, και έκτοτε όλα τα σηµαντικά παιχνίδια µεταξύ των τεσσάρων µεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως επίσης και το τοπικό ντέρµπι του ΠΑΟΚ µε τον Αρη (µε εξαίρεση το Κύπελλο όπου σφύριξε ο Τάσος Σιδηρόπουλος) παίχθηκαν από αλλοδαπούς ρέφερι, οι οποίοι τα πήγαν περίφηµα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, όµως, οι Ελληνες δεν είχαν και την καλύτερη απόδοση, κάνοντας αρκετά και σοβαρά λάθη, γεγονός που προβληµάτισε έντονα τον Περέιρα. Εντέλει, αντί να αποσυµπιεστούν οι Ελληνες διαιτητές, όπως αρχικά στόχευε ο Πορτογάλος, βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο και υπό έντονη πίεση. Το χτύπηµα στον Τζήλο ήρθε να επιτείνει τον προβληµατισµό του Περέιρα, διότι αντιλαµβάνεται πως όσο θα περνούν οι αγωνιστικές και το πρωτάθληµα θα οδεύει προς το φινάλε του, η πίεση και η ένταση θα αυξάνονται, δεδοµένου ότι αρχίζει πια η αντίστροφη µέτρηση για τον τίτλο.
Για τον λόγο αυτό ο επικεφαλής της ΚΕ∆ εξετάζει πλέον το ενδεχόµενο να φέρει ξένους διαιτητές όχι µόνο σε όλα τα ντέρµπι του β’ γύρου, αλλά και σε ορισµένα κρίσιµα παιχνίδια των βασικών διεκδικητών του πρωταθλήµατος ΠΑΟΚ και Ολυµπιακού. Η απόφαση δεν έχει ληφθεί, διότι αρχικά η FIFA είχε δώσει εντολή µόνο για τα ντέρµπι υψηλής επικινδυνότητας, ωστόσο η επίθεση στον Τζήλο επαναφέρει το ζήτηµα στο τραπέζι.
ΕΠΟ: Παίρνει µέτρα για τις δυσµενείς κρίσεις
Πόσες και πόσες φορές δεν υπήρξαν δυσµενείς κρίσεις από Ελληνες παράγοντες εναντίον διαιτητών. Και όµως, η ΕΠΟ, παρά την ντιρεκτίβα των διεθνών οργάνων για παραποµπή στα πειθαρχικά όργανα, απέφυγε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) να το πράξει. Φαίνεται, όµως, ότι µε τη σοκαριστική επίθεση στον Θανάση Τζήλο, εις βάρος του οποίου, µάλιστα, το προηγούµενο διάστηµα υπήρξαν επίσηµες δηλώσεις παραγόντων, επιθετικά δηµοσιεύµατα και ένα σωρό αρνητικές κρίσεις, ο κόµπος έφτασε στο χτένι για την Οµοσπονδία, που πλέον έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να λειτουργήσει σε πιο αυστηρό πλαίσιο.
Ηδη σε µια… παράπλευρη ενέργεια, η ΕΠΟ έχει κινήσει τις πειθαρχικές διαδικασίες προκειµένου να παραπεµφθεί στα αρµόδια όργανα ο ΑΟΧ Κισσαµικός, διότι αµέσως µετά το τέλος του αγώνα µε τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο εξέδωσε οξεία ανακοίνωση εις βάρος του διαιτητή ∆ιαµαντόπουλου. Και όπως αναφέρουν στο πάρκο Γουδή, τούτη η κίνηση αποτελεί προποµπό για όσα θα πράξει από τούδε και στο εξής η διοίκηση Γραµµένου στον συγκεκριµένο τοµέα.
Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο πως το ερχόµενο καλοκαίρι, µετά το τέλος του πρωταθλήµατος, η Οµοσπονδία θα προχωρήσει σε αλλαγές στο καταστατικό, προκειµένου να αυστηροποιηθούν οι ποινές σχετικά µε τις δηµόσιες δυσµενείς κρίσεις.
Υπόθεση Τζήλου: Άρση τηλεφωνικού απορρήτου και «ξεψάχνισµα» των βίντεο
Το βίντεο που έφερε στο φως της δηµοσιότητας το OPEN TV µε τη σοκαριστική επίθεση που δέχθηκε από «φουσκωτούς» ο διαιτητής Θανάσης Τζήλος, την περασµένη Τετάρτη, στη Λάρισα, «ξεψαχνίζει» η Αστυνοµία.
Το αποκαλυπτικό βίντεο, στο οποίο απεικονίζονται τρεις σωµατώδεις άνδρες να ξυλοκοπούν άγρια τον διεθνή ρέφερι µπροστά από το σπίτι του στην περιοχή της Νεράιδας, βρίσκεται στα χέρια των ειδικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι αναλύουν καρέ καρέ την επίθεση.
Το λευκό αυτοκίνητο µε το οποίο διέφυγαν οι τρεις δράστες αποτελεί το στοιχείο που ακολουθούν, είτε προσπαθώντας να εντοπίσουν την πορεία του µέσω άλλων καµερών είτε µε την «αποκρυπτογράφηση» των πινακίδων.
Παράλληλα, οι αστυνοµικοί έχουν πάρει καταθέσεις τόσο από το θύµα όσο και από αυτόπτες µάρτυρες, προκειµένου να δηµιουργήσουν το προφίλ των δραστών. Επίσης, περισυλλέγουν στοιχεία και καταθέσεις για τυχόν ύποπτες κινήσεις στην περιοχή το προηγούµενο διάστηµα.
Θα ρίξει φως Στο ίδιο πλαίσιο αναµένεται οι διωκτικές Αρχές να προχωρήσουν σε αίτηση για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στο κινητό του Θανάση Τζήλου, αλλά κυρίως σε τηλεφωνικές συνοµιλίες που πραγµατοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή πριν και µετά την επίθεση στον Λαρισαίο διαιτητή.
Κάτι που ενδεχοµένως θα ρίξει περισσότερο φως στο µαφιόζικο χτύπηµα. Κάτι ανάλογο είχε συµβεί τόσο στη βοµβιστική επίθεση στον φούρνο του πρώην διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα όσο και στον ξυλοδαρµό του πρώην διαιτητή και παρατηρητή διαιτησίας Κύρου Βασσάρα.
Πηγή: ethnos