Ο Βαγγέλης Γρατσάνης μίλησε σε αθλητική ιστοσελίδα λίγους μετά το κόλλημα που δήλωσε σε όλους τους φετινούς αγώνες της Super League 1, θεωρώντας την συνύπαρξη του με τον Κλάτενμπερκ αδύνατη.
Διαβάστε ορισμένα από τα αποσπάσματα της συνέντευξης του στο «soccerplus»:
-Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την επιστολή παραίτησής σου. Νιώθεις δικαιωμένος για την απόφασή σου και για όσα ανέφερες στην επιστολή ή έχεις μετανιώσει;
-Δεν ήταν επιστολή παραίτησης. Ήταν κόλλημα μέχρι το τέλος της περιόδου στην προσπάθεια να δείξω ότι η συνεργασία μου με τον συγκεκριμένο άνθρωπο (σ.σ. Κλάτενμπεργκ), ήταν αδύνατη. Αν έρθει κάποιος άλλος αρχιδιαιτητής και πει ότι με κρατάει θα συνεχίσω, αλλά είναι δύσκολο καθώς σε όσα σεμινάρια έχει κάνει δεν με έχει καλέσει. Έτσι αν έρθει αύριο ένας άλλος αρχιδιαιτητής, θα δει ότι δεν έχω συμμετάσχει σε κανένα σεμινάριο και το πιθανότερο είναι να μην με κρατήσει. Από κει και πέρα σαφώς και δεν έχω μετανιώσει για το ότι δήλωσα κόλλημα. Αντίθετα αισθάνομαι δικαιωμένος. Κάθε μέρα και περισσότερο.
-Τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι κάθε μέρα και περισσότερο δικαιωμένος;
-Γιατί δεν έχει υπάρξει η παραμικρή βελτίωση όσο αφορά την αντιμετώπιση των Ελλήνων διαιτητών και σήμερα η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμα χειρότερη από την στιγμή που δήλωσα κόλλημα.
-H απόφασή σoυ να δηλώσεις κόλλημα ισχύει μέχρι το καλοκαίρι. Aν παραμείνει ο Κλάτενμπεργκ θα εξακολουθήσεις να απέχεις;
-Όχι. Αν συνεχίσει ο Κλατενμπεργκ, θα παραιτηθώ. Η διαιτησία για μένα ήταν τρόπος ζωής. Ξεκίνησα από 13 χρονών. Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Αλλά για το ρίσκο της απόφασης, νιώθω εντελώς δικαιωμένος. Πως αξιολογείς την απόφαση της ΚΕΔ να ορίσει ξένους διαιτητές ακόμα και σε αγώνα της Super League 2;Το να μπαίνει ξένος διαιτητής σε αγώνα της Super League 2, είναι το λιγότερο γελοίο. Αν ήθελαν σε κάποιον από αυτούς τους αγώνες να δώσουν μια άλλη βαρύτητα, θα μπορούσαν να είχαν βάλει Έλληνα από την Super League. Για να φέρνεις ξένο διαιτητή για αγώνα Β’ Εθνικής, σημαίνει πως είτε θεωρείς τους Έλληνες διαιτητές ανίκανους ή υπάρχει κάτι άλλο… Καταλαβαίνω και σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ, στους αγώνες των “big 4” να έρχονται ξένοι διαιτητές, αλλά βλέπουμε ότι αυτοί οι ορισμοί δεν μένουν σε αυτούς τους αγώνες. Όταν φτάνουμε σε ορισμό ξένου διαιτητή σε αγώνα της δεύτερης κατηγορίας, έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του για τους Έλληνες διαιτητές. Αλλά όσο και αν μας θεωρεί Ουγκάντα, πρέπει να του πω ότι Ουγκάντα δεν είμαστε… Βέβαια δεν ξέρω αν θα φτάσουμε να γίνουμε, με την συνολική συμπεριφορά του στους Έλληνες διαιτητές…
-Πως κρίνεις το γεγονός ότι υπάρχει στον πίνακα της SL1 διαιτητής που έχει οριστεί ως πρώτος μόνο σε δύο αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος;
-Όταν προβιβάζεσαι κατηγορία, προβιβάζεσαι για να πάρεις παιχνίδια, για να δείξεις ότι όντως μπορείς και σε ποιο υψηλό επίπεδο και όχι μόνο για να σηκώνεις ταμπέλες. Είναι τουλάχιστον λυπηρό και πρέπει να δούμε και την ψυχολογία του διαιτητή που ορίζεται μόνο σε δυο αγώνες ή σε έναν, όπως είχα εγώ όταν έφυγα. Στην πρώτη μου χρονιά στην Α Εθνική επί Περέιρα, είχα 11 αγώνες και όλοι οι διαιτητές είχαμε παρόμοιο αριθμό αγώνων. Και έτσι μπορείς να κρίνεις καλύτερα τους διαιτητές με τους οποίους έχεις να δουλέψεις και όχι όταν ο ένας διαιτητής έχει 18 αγώνες και ο άλλος οκτώ…
-Επί Περέιρα τα πράγματα ήταν καλύτερα απ’ ότι επί Κλάτενμπεργκ;
-Αν ήμουν προκατειλημμένος, επειδή ο Περέιρα με υποβίβασε, θα μπορούσα να σου πω ότι ήταν απαράδεκτος. Βέβαια ο Περέιρα ήταν πιο πολύ διαχειριστής. Αλλά είχε εξαιρετικούς συνεργάτες, όπως ο κύριος Μάριν, που έφτανε να βλέπει μέχρι και παιχνίδια Β και Γ Εθνικής για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη.
-Πως εξηγείς τη στάση των ομάδων της SL1 που από την πρώτη της βαθμολογίας έως την τελευταία ζητούν τον ορισμό ξένων διαιτητών;
Όταν φτάνεις να βάζεις διαιτητή στην Super League 2 -επειδή με αυτόν τον τρόπο περνάει η σημερινή ΚΕΔ το μήνυμα ότι μπορεί να διασφαλιστεί η αμεροληψία σε έναν αγώνα- γιατί μετά όλες οι ομάδες να μην ζητήσουν ξένο διαιτητή; Τους έχεις δώσει εσύ το πάτημα. Ωστόσο, το ότι σχεδόν όλες οι ομάδες ζητάνε ξένο διαιτητή για τους αγώνες τους, δεν σημαίνει ότι είναι και ικανοποιημένες από τον ξένο αρχιδιαιτητή…
-Ποιοι πρέπει κατά τη γνώμη σου να επιλέξουν την συνέχιση ή όχι της παραμονής του Κλάτενμπεργκ; H ΕΠΟ, οι FIFA/UEFA;, η κυβέρνηση, οι big-4, όλες οι ΠΑΕ της SL1;
-Από την στιγμή που ο Κλάτενμπεργκ ασχολείται με όλες τις ομάδες, θα έπρεπε να ερωτηθούν όλες οι ομάδες. Αλλά από την στιγμή που το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι υπό επιτροπεία, στο τέλος άλλοι θα αποφασίσουν. Όμως και πάλι, θα πρέπει να ακούσουν και να λάβουν υπ’ όψη τους την γνώμη όλων των ομάδων. Νομίζω ότι και για τον ίδιο τον Κλάτενμπεργκ θα ήταν καλύτερο να συνεχίζει και να ξέρει ότι έχει την στήριξη της πλειοψηφίας των ομάδων, γιατί όταν είσαι κάπου και οι περισσότεροι δεν σε θέλουν, δύσκολα συνεχίζει να είναι ομαλό το έργο σου.
-Πως κρίνεις την απόφαση του Κλάτενμπεργκ να σταματήσει το δημόσιο σχολιασμό των επίμαχων φάσεων;
-Δεν ξέρω αν ο σχολιασμός των φάσεων, κατά την διάρκεια του, βοήθησε στο 100% αυτού που ήθελε ο Κλάτενμπεργκ να κάνει στην αρχή. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σε εμάς, κάποιες φάσεις δημιουργούσαν σύγχυση. Και όταν δημιουργείται σύγχυση, είναι καλύτερα να μην «τεντώνουμε» κάποιες αποφάσεις. Οπότε κατά την γνώμη μου καλώς σταμάτησε. Στην αρχή, ένας από τους βασικούς λόγους που το ξεκίνησε, ήταν για να περάσει ένα κλίμα διαφάνειας και αυτό το πέτυχε. Αλλά επειδή οι φάσεις δεν είναι άσπρο ή μαύρο, αλλά ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει και γκρι, γι’ αυτό καλύτερα που σταμάτησε.
-Ποια η γνώμη σου για τις προτάσεις του Κλάτενμπεργκ για επαγγελματική διαιτησία και επέκταση της χρήσης του VAR στην SL2;
-Το VAR βοηθάει πάρα πολύ και θα βοηθήσει σίγουρα και στην Super League 2, όπως βοήθησε και στην Super League 1. Επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα υπήρχε μόνο στην θεωρία, ζητάνε πολλά πράγματα από εμάς, ενώ σχεδόν όλοι οι διαιτητές έχουν και μια δεύτερη δουλειά. Σίγουρα αν η διαιτησία γίνει επαγγελματική θα είναι ένα βήμα προς το καλύτερο, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο σωστά, πρέπει να δούμε ακόμα τις λεπτομέρειες. Ένας διαιτητής, πρέπει να είναι κατοχυρωμένος ότι θα παραμείνει επαγγελματίας, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάποια άλλη δουλειά για να μπορεί να αφοσιώνεται σε αυτό. Τώρα πόσοι διαιτητές της SL1, μπορούνε π.χ. αύριο το πρωί να γίνουν επαγγελματίες, εξαρτάται και από το άλλο το επάγγελμα τους και πόσοι είναι έτοιμοι από αυτούς να το αφήσουν.
Ειδήσεις σήμερα για την Super League 2, τη Γ’ Εθνική και την ΕΠΟ στη Mikriliga.com
Διαβάστε επίσης:
Super League 2: Άνοιξε κι άλλο την ψαλίδα η Βέροια – Πέρασε… αέρα από το Βόλο
Super League 2: Βαθμός-ανάσα για Απόλλωνα Πόντου – Μπλόκαρε με δέκα παίκτες την ΑΣΑ
Super League 2: Νίκη «οξυγόνο» για Ρόδο – Φωνάζει η ΑΕΚ Β για το γκολ