Ήρθε σαν ένας άγνωστος προπονητής στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό της Πέλλας, ο Κώστας Γαλτσίδης για λογαριασμό της Θύελλας Σαρακηνών και λογικό ήταν, καθώς οι παραστάσεις που είχε προπονητικά ήταν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Χαλκιδική, έχοντας και ένα πέρασμα από τον Κιλκισιακό.
Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά ιδιαίτερα φιλόδοξος και δουλευταράς στο γήπεδο, άφησε το στίγμα του στη φετινή εντυπωσιακή πορεία των Πειρατών, που έγραψαν ιστορία με την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Η εμπιστοσύνη της διοίκησης στο πρόσωπο του ήταν το μεγαλύτερο εχέγγυο για να δουλέψει και να δικαιώσει απόλυτα αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν και του έδωσαν το τιμόνι της ομάδας, μια ομάδας που δημιούργησε ο ίδιος και μέσα στο γήπεδο ήταν ανταγωνιστική και σκληροτράχηλη.
Ο Καλαμαριώτης τεχνικός άνοιξε την καρδιά του στο «PellaSports» και μίλησε για όλους και για όλα, παρακάτω:
Η πρώτη σου σεζόν στον πάγκο της Θύελλας Σαρακηνών ήταν επιτυχημένη με την κατάληψη της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής;
– Αν αναλογιστούμε οτι η Θύελλα αποδυναμώθηκε με τη επανέναρξη του πρωταθλήματος, αφού στερηθήκαμε τις υπηρεσίες πέντε βασικών και έμπειρων ποδοσφαιριστών (Παπαθανασίου, Πετρούσης, Κούμπους, Θωμάς, Μεταξάς), σε αντίθεση με άλλες ομάδες που ενισχύθηκαν, αλλά και με βάση το πρόγραμμα του ενός γύρου το οποίο δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό για εμάς (6 παιχνίδια εντός και 8 εκτός έδρας), θεωρώ ότι κάναμε υπέρβαση μαζί με τα παιδιά και παρ’ ότι στο μυαλό μας μέσα έχει μείνει, ότι θα μπορούσαμε ακόμα και την 1η θέση η χρονιά μας θεωρείτο άκρως επιτυχημένη.
Στην αρχή της χρονιάς ποιοι ήταν οι στόχοι της ομάδας σου και αν πιστεύεις ότι θα μπορούσατε να τερματίζετε στην πρώτη θέση;
– Στην αρχή της χρονιάς έπρεπε να κτίσω μια ομάδα από την αρχή αφού είχαν αποχωρήσει από την ομάδα τα βαριά ονόματα και έπρεπε να γίνει μια ανανέωση στο ρόστερ, να χαμηλώσουμε και τον μέσο όρο ηλικίας και να πέσει το μπάτζετ κατά πολύ, κάτι το οποίο ήταν ο κύριος στόχος της διοίκησης. Έτσι φέραμε στην ομάδα κάποια παιδιά κάτω των 20 ετών και κάποια πιο έμπειρα, ηλικίας μέχρι 26-27 ετών, ώστε να δημιουργήσουμε μια ομάδα φιλόδοξη να αποφύγει γρήγορα τις περιπέτειες υποβιβασμού και να κάνει μια καλή πορεία. Νομίζω ότι πήγαμε ένα βήμα παραπάνω από τον αρχικό στόχο και φτάσαμε να διεκδικουμε το πρωτάθλημα. Και κατά γενική ομολογία όχι δικιά μας όπως αρέσκονται να λένε κάποιοι και να ευλογούμε τα γένια τους, αλλά των αντιπάλων και των ουδέτερων που παρακολούθησαν τον όμιλο μας παίξαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο και αν το πρωτάθλημα παιζόταν σε δύο γύρους θα είχαμε τον πρώτο λόγο.
Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το μυστικό σας για την πολύ επιτυχημένη πορεία, την κορυφαία της ιστορίας της Θύελλας Σαρακηνών;
– Ξεκάθαρα η δουλειά που κάναμε στη προπόνηση με τα παιδιά και αυτό φαινόταν από τις λύσεις που έρχονταν από πίσω για να καλύψουν τα διάφορα κενά από αποχωρήσεις παικτών, τραυματισμούς, κάρτες και πρόσφεραν με ιδιαίτερη επιτυχία όλοι και αυτό οφείλεται στην προσαρμογή όλων των παιδιών, πάνω στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας.
Οι προθέσεις σου ενόψει της νέας σεζόν ποιες είναι και αν θα ήθελες να συνεχίσεις το έργο σου, στους Πειρατές;
– Δεν μ’ αρέσει να αφήνω δουλειά στη μέση, θα ήθελα να πάω ένα βήμα παραπάνω προπονητικά αυτό που ξεκίνησα, αλλά σε αυτό τον κύριο λόγο έχει η διοίκηση και οι προθέσεις που έχει για τη νέα αγωνιστική χρονιά.
Το φετινό επίπεδο της Γ’ Εθνικής, θεωρείς ότι ήταν καλό ή θα μπορούσε να είναι καλύτερο, παρότι διεξήχθη σε έναν γύρο;
– Με την διαμόρφωση του πρωταθλήματος σε ένα γύρο πολλές ομάδες θεώρησαν ότι έπρεπε να χαμηλώσουν το μπάτζετ να περιορίσουν τα έξοδα, έτσι υπήρχαν ομάδες χωρίς μεγάλη ποιότητα και βάθος, πολλά παιδιά την περίοδο της καραντίνας δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση, υπήρχαν ομάδες οι οποίες δεν μπόρεσαν να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επανέναρξη του πρωταθλήματος και λογικά θεωρώ ότι το επίπεδο ήταν χαμηλού επιπέδου.
Από το φετινό πρωτάθλημα ποια στιγμή θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη σου;
-Δεν είναι μια “στιγμή” αλλά ένα “στοιχείο” που μας αντιπροσώπευε όλη την χρονιά μέσα από την καθημερινή δουλειά στις προπονήσεις χτίσαμε βήμα βήμα την ψυχική και πνευματική κατάσταση της ομάδας. Η πίστη για τη νίκη ήταν το μεγαλύτερο όπλο αυτής της ομάδας είτε παίζαμε με 11 είτε με 10 είτε μέναμε πίσω στο σκορ, πιστεύαμε ότι στο τέλος εμείς θα νικήσουμε. Αυτό το στοιχείο μου το δώσανε οι παίκτες και αυτό μου μένει από αυτή την χρονιά.
Ακούγονται διάφορες φήμες ότι δέχεσαι προτάσεις από διάφορες ομάδες ενόψει της νέας σεζόν;
– Αυτό είναι πολύ ευχάριστο για μένα, υπάρχει ένας προβληματισμός αυτό το διάστημα, δεν μπορώ να πάρω κάποια απόφαση όμως, πριν μιλήσω με τον πρόεδρο της ομάδας, Ηλία Αταλασίδη.
Από αυτά που είδαμε σου αρέσει να δουλεύεις με νέα παιδιά, γιατί πιστεύεις πιο πολύ στους νέους σε ηλικία παίκτες, ενώ κάποιοι συνάδερφοι σου στρέφονται σε έμπειρους ποδοσφαιριστές;
– Κατ’ αρχήν οι έμπειροι ποδοσφαιριστές είναι σημαντικοί για κάθε προπονητή γιατί εκτός από το ταλέντο τους μπορούν να διαχειριστούν σωστά όποια κατάσταση δημιουργηθεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο, πουθενά αλλού αφού το λάθος θεωρείται στο ποδόσφαιρο δεδομένο για όλους. Για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές η φιλοσοφία μου είναι ότι όσο πιό γρήγορα παίξει ένα ταλέντο και πάρει μεγάλο όγκο παιχνιδιών μέσα από ειδική διαχείριση βέβαια, τόσο πιο γρήγορα θα ωριμάσει ποδοσφαιρικά και θεωρώ μεγάλο όπλο να έχεις μια ομάδα με ώριμους ποδοσφαιριστές σε μικρή ηλικία με ενθουσιασμό, κίνητρο και φιλοδοξία.