Μετά τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας (ΕΠΣΜ) και τη Θύελλα Σαρακηνών (ΕΠΣ Πέλλας), που ήταν χρονικά οι πρώτοι που πανηγύρισαν, ακόμα εννιά ομάδες από τις 13 Ενώσεις της Μακεδονίας (από Θεσσαλονίκη ανεβαίνουν δυο, άρα σύνολο 14 ομάδες προβιβάζονται) πήραν φύλλο πορείας για τη Γ’ Εθνική, από τα τοπικά πρωταθλήματα.
Για να ολοκληρωθεί το «παζλ» με τα νέα μέλη, υπάρχουν τρεις εκκρεμότητες: Ο πρωταθλητής στην ΕΠΣ Ημαθίας (στον τελικό ο Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων, περιμένει ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας ή Ροδοχώρι), ο πρωταθλητής στην ΕΠΣ Χαλκιδικής (μεγάλο φαβορί η Καλλικράτεια, αν κερδίσει στο φινάλε στην έδρα της το Στρατώνι, ανεβαίνει χωρίς μπαράζ) και ο δευτεραθλητής στην ΕΠΣΜ, μέσα από τα πλέι οφ (πρώτος βαθμολογικά ο Θερμαϊκός Θέρμης, μένουν δυο αγωνιστικές, ενώ το στόχο κυνηγούν επίσης Καμπανιακός, Φοίνικας Πολίχνης και Ιάσων Αυγής).
Ακολουθεί αναλυτικά η καταγραφή για τις εννιά νέες «εισόδους» στο… κλαμπ των εθνικών κατηγοριών, το τελευταίο διάστημα (εκτός από Σαρακηνούς και Μηχανιώνα):
ΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΩΝ (ΕΠΣ ΚΟΖΑΝΗΣ)
Μετά από ένα μεγάλο «μπρα ντε φερ» με την Κοζάνη, η ΑΕΠ Καραγιαννίων αποδείχτηκε πιο… ανθεκτική, παίρνοντας τον τίτλο, με ματς-κλειδί το διπλό του δεύτερου γύρου στην έδρα του αντιπάλου της, με 0-1. Το γκολ είχε πετύχει το βαρόμετρο της συγκεκριμένης ομάδας, ο πολύπειρος Πλάτων Καρακατσάνης, που ήταν πρώτος σκόρερ με 3-1 γκολ, ενώ για την ομάδα του Nίκου Κατακαλίδη τη διαφορά έκαναν και οι Σερσέμης, Ντούκα, Μετικάνος, Κεϊσογλου, Πασχαλίδης, Βλαδίκας κ.α.. Η επάνοδος ήταν άμεση για την ΑΕΠ (πρόπερσι έπαιξαν στη Γ΄ ως Πόντιοι Κοζάνης), που πλέον φιλοδοξούν να εδραιωθούν στις εθνικές κατηγορίες, αντικαθιστώντας τον Μακεδονικό Σιάτιστας, που υποβιβάστηκε.
ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ (ΕΠΣ ΚΙΛΚΙΣ)
Ήταν το μεγάλο όνομα στο νομό και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που τον έχριζαν φαβορί, παρότι για αρκετό διάστημα στην κορυφή… έτρεχε ο ΠΑΟΝΕ Επταλόφου. Η κατάσταση «γύρισε» για τον ιστορικό Κιλκισιακό, που γυρνά στη Γ΄ Εθνική άμεσα, ένα χρόνο μετά τον υποβιβασμό-σοκ την τελευταία αγωνιστική πρόπερσι (0-0 στην Κατερίνη με τον Πιερικό, με τον Μάκη Κατσαβάκη τότε στον πάγκο και μεγάλο «σπριντ» στον δεύτερο γύρο). Οι Κιλκισιώτες ξεκίνησαν τη σεζόν με τον Κώστα Γαλτσίδη στον πάγκο και την ολοκλήρωσαν με τον Αλέξανδρο Κατικαρίδη (είχε αρχίσει στον Φοίνικα Πολίχνης, παλιά σε ΑΠΕ Λαγκαδά και γυναίκες ΠΑΟΚ), ενώ θα αποτελέσουν το δεύτερο εκπρόσωπο του νομού στην κατηγορία, καθώς παρέμεινε η Ακαδημία Αλέκανδρος Κιλκίς. Όσο για τους παίκτες-κλειδί στους «κυανέρυθρους», αυτοί ήταν οι Ντάμζι (πρώτος σκόρερ με 16 γκολ), Μοσχάκης, Ματεντζίδης, Λογγινίδης, Μαυροκεφαλίδης, Αγριμάκης, Τσέτσος, Μπελίτσας, Καλόνικος, Κοτσαμποϊκίδης, οι τερματοφύλακες Δουλκερίδης-Αβραμίδης, αλλά και οι Πιπερτζής, Δρόσος, Καρασίμος, που αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών. Βασικοί αντίπαλοι, εκτός από ΠΑΟΝΕ Επταλόφου, ήταν και οι ανταγωνιστικοί, Αστέρας Μεγάλης Βρύσης, Πάικο Γουμένισσας και Αναγέννηση Πλαγιάς.
ΑΕ ΚΑΡΙΤΣΑΣ (ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ)
Απόλυτη κυρίαρχος στο τοπικό Πιερίας ήταν η ΑΕ Καρίτσας, που ήταν το πρώτο φαβορί και έκανε το νταμπλ (2-0 τον Πιερικό στον τελικό Κυπέλλου). Οι «κιτρινόμαυροι», που δυο σερί χρονιές κατακτούν το Κύπελλο, γυρνούν άμεσα στη Γ΄ Εθνική, μετά το 0-0 την Κυριακή στο γήπεδο Βατάν με τον αξιόμαχο Δία Δίου (βασικός ανταγωνιστής φέτος, διεκδικεί μια διετία την άνοδο), με στόχο αυτή τη φορά να καθιερωθούν. Η σεζόν ξεκίνησε με προπονητή τον Διονύση Τοκατλίδη και ολοκληρώθηκε με τον Αλέκο Κούρτογλου, ενώ το +12 στην κανονική διάρκεια μαρτυρά την «απόσταση» από τους υπόλοιπους (με έναν πόντο διαφοράς ακόμα, δεν θα… έμπλεκε σε μπαράζ). Για την Καρίτσα στο ρόστερ υπήρχε η… αφρόκρεμα της Πιερίας (κράτησε και τον περσινό κορμό, κάτι σπάνιο για ομάδα που υποβιβάζεται), με μονάδες όπως Μπενίσκο, Κυρτέγο, Δημητρίου, Κωτσιόπουλο, Δημητρουλόπουλο, Σαμανίδη, Παπατολίκα, Κυπαρίσση, Τροϊρη, Καραγκούνη, Μακράκη, Οικονόμου, Λαγδάρη, Τσιώμη κ.α.. Ένας και ένας, για το «alter ego» του Πιερικού στο νομό, μετά τον υποβιβασμό του Αχιλλέα Νεοκαισάρειας…
ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ (ΕΠΣ ΔΡΑΜΑΣ)
«Αφεντικό» στη Δράμα φέτος ήταν ο ιστορικός Πανδραμαϊκός, που έκανε το νταμπλ. Η ομάδα του Μπάμπη Καζεπίδη παίρνει ουσιαστικά τη θέση του Καλαμπακίου, που υποβιβάστηκε, στο νέο «χάρτη» της Γ΄ Εθνικής, ως εκπρόσωπος του νομού. Με αξιόλογο ρόστερ (23 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα μόνο, σε 27 αγώνες), όπου δέσποζαν οι Μπερούκας, Υψηλός, Κεχαγιάς, Αϊβάζης, Λίπο, Μπελμάνι, Πατένταλης, Άρμεν και ο γκολκίπερ Κιουμουρτζής, ο «Πανδράμ» έφτασε δίκαια και σχετικά εύκολα στο στόχο, έχοντας ήδη 95 γκολ ενεργητικό, μια στροφή πριν το φινάλε (αντίπαλος η Ν. Αμισός). Οι πρωταθλητές είναι στο +15 από τη δεύτερη Προσοτσάνη, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες της πεντάδας ήταν η Δόξα Πετρούσας, οι Αμπελόκηποι και η Δόξα Βώλακα.
ΠΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑ (ΕΠΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ)
Σε ένα πρωτάθλημα-θρίλερ, που κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, ο ΠΑΣ Φλώρινα αναδείχτηκε πρωταθλητής, παίρνοντας την άνοδο για τη Γ΄ Εθνική, με το 6-0 κόντρα στον Αίαντα Αμμοχωρίου. Δεύτερη τερμάτισε η Ελλάς Άνω Καλλινίκης (53 βαθμοί ο ΠΑΣ, έναντι 52 των δευτεραθλητών). Οι «ερυθρόλευκοι» (διαθέτουν και τμήμα χορού) έχουν από 6 συμμετοχές σε Β΄ και Γ΄ Εθνική. Από τους παίκτες-κλειδί για την ομάδα του Θόδωρου Γλούφτση ήταν οι Συμεωνίδης, Μπαμπάρης, Λιάμης, Ποντίκης, Κωνσταντινίδης, Μάρκου, Μητρεβόλης, Πανταζίδης και ο γκολκίπερ Μαυρομάτης. Ο ΠΑΣ είναι πλέον μόνος εκπρόσωπος της Φλώρινας, αφού υποβιβάστηκαν Ερμής Αμυνταίου και Μελιτέας Μελίτης.
ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ (ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ)
Πρώτη φορά στη Γ΄ Εθνική η Αστραπή Μεσοποταμίας, που γυρνά στις εθνικές κατηγορίες, κατακτώντας το πρωτάθλημα στην Καστοριά, μια αγωνιστική πριν το φινάλε, με το 4-1 επί της Δόξας Αμπελοκήπων. Αυτός ήταν ο 8ος τίτλος στην ιστορία της Αστραπής, πέντε χρόνια μετά τον προηγούμενο. Η Μεσοποταμία είχε μόνο μια ήττα και μια ισοπαλία φέτος, έχοντας για ανταγωνιστή βαθμολογικά τον Παναργειακό Άργους Ορεστικού, τις υπόλοιπες ομάδες… μακριά και την ιστορική Καστοριά να παραμένει εκτός πρωταθλήματος (ανενεργή). Έτσι, ουσιαστικά οι «κιτρινόμαυροι» του Γιώργου Τομόπουλου (στηρίχθηκαν σε παίκτες από το νομό, όπως Κοκοβίδης, Καρανάσιος, Καραμανίδης κ.α.) αντικαθιστούν στο νέο «χάρτη» τον Μέγα Αλέξανδρο Καλλιθέας (φετινός Κυπέλλούχος), που υποβιβάζεται από τη Γ΄ Εθνική.
φωτο sentra Καστοριάς
ΑΟ ΣΕΙΡΗΝΑ (ΕΠΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ)
Mπορεί το… όνομα να ήταν ο Πυρσός, αλλά στα Γρεβενά φέτος τη «χάρη» είχε η Σειρήνα, που θα… ηχεί σε εθνικές κατηγορίες. Μετά το 1-1 με τον Πυρσό για την 9η αγωνιστική, ο ΑΟ Σειρήνας, που ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο (έχασε στον τελικό από τα Γρεβενά Αεράτα) άνοιξε σαμπάνιες ανόδου. Ματς-κλειδί ήταν η νίκη με 3-1 επί του Πυρσού στις αρχές Απριλίου, ενώ έμπειροι Γρεβενιώτες, όπως οι Μπλάντος, Ασλανίδης, Χαντάβας, Λιούρας, Μπόζιαρης έκαναν τη διαφορά για την ομάδα του Νίκου Τόλη.
ΔΟΞΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥ/ΠΟΤΟΥ ΘΑΣΟΥ (ΕΠΣ ΚΑΒΑΛΑΣ)
Σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με φιλόδοξες ομάδες όπως οι Βύρων Καβάλας, Ορφέας Ελευθερούπολης, Βρασίδα Ν. Περάμου, Αναγέννηση Λιμεναρίων κ.α., η Δόξα Θεολόγου/Ποτού έκοψε πρώτη το νήμα στην Καβάλα και η Θάσος αποκτά ξανά εκπρόσωπο στις εθνικές κατηγορίες μετά από χρόνια (παλιά είχε τον Θεαγένη, πριν 13 χρόνια), αλλά πρώτο φορά στη Γ΄. Η ομάδα του Θεολόγου (47-8 τα γκολ, 63 οι βαθμοί), με έδρα τον Ποτό, ασπρόμαυρα χρώματα, σήμα τον αναμμένο πυρσό και έτος ίδρυσης το 1979, είχε προπονητή τον Θεσσαλονικιό Βασίλη Γκόλφο. Όσο για το ρόστερ, οι νησιώτες διέθεταν τον πολύπειρο Δημήτρη Ρίζο κάτω από την εστία (43 ετών πλέον, μεγάλη καριέρα σε υψηλότερο επίπεδο), αλλά και τον Παύλο Αγαθόπουλο, ενώ ελάχιστοι έχουν… οσμή από παραπάνω κατηγορίες από το δυναμικό, όπου ξεχωρίζουν κυρίως οι Τσανακτσόγλου, Οτέμπερης, Ζουλής, Μπαϊρακταρίδης, ενώ ο Νίκος Μουσάς αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ. Η φιέστα με απονομή έγινε μετά τη νίκη με τον Φρίξο Πλατανότοπου, ενώ ο τίτλος «κλείδωσε» μια αγωνιστική πριν, με τη νίκη επί της Ελευθερούπολης.
ΔΟΞΑ ΚΑΤΩ ΚΑΜΗΛΑΣ (ΕΠΣ ΣΕΡΡΩΝ)
Έγραψε ιστορία η Δόξα Κάτω Καμήλας, με το πρωτάθλημα στις Σέρρες και την παρθενική άνοδο στη Γ΄ Εθνική. Οι «ασπρόμαυροι» του Μίλτου Δουλγέρη (άλλοτε τεχνικός της Ηράκλειας), είχαν αξιόλογο ρόστερ γηγενών, τον πρόεδρο Μιχάλη Μιντζιρίκη να εγγυάται τη συνέπεια και κάπως έτσι ξεπέρασαν τα εμπόδια των ανταγωνιστών τους, κυρίως της ΑΕ Χρυσού και της Δόξας Λιθοτόπου. Στο ρόστερ για την Κ. Καμήλα (ιδρύθηκε το 1951) ξεχώρισαν οι Σιάκκας, Γαλακτερός, Μουσικάκης, Ζαχαριάς, Κουλτσιάκης, Ρούμπος, Γεωργιάδης, Kωνσταντίνου, Γ. Παπαδόπουλος, Πασχαλούδης (έφυγε τον Γενάρη), Παπανικολάου, Ζάντσιος και ο γκολκίπερ Καστανιώτης.
Πηγή: arenafm