Η Μάντσεστερ Σίτι είναι πλέον ο ποδοσφαιρικός σύλλογος με την υψηλότερη εκτιμώμενη επιχειρηματική αξία, φτάνοντας τα 4,073 εκατομμύρια ευρώ, περνώντας για πρώτη φορά στην κορυφή και αφήνοντας πίσω της τη Ρεάλ Μαδρίτης, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του Football Benchmark. Οι Μαδριλένοι με αξία 4,006 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν στην κορυφή της κατάταξης για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια.
Είναι οι δύο σύλλογοι που ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη Μάντσεστερ Σίτι να εξακολουθεί μια εντυπωσιακή ανάπτυξη, εντός και εκτός γηπέδου, που ξεκίνησε με την εξαγορά από το Abu Dhabi United Group το 2008. Το βάθρο ολοκληρώνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία υποχώρησε μία θέση σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στην 3η με 3,932 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στα 51,7 δισεκατομμύρια ευρώ η αξία των 32 κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων
Μετά από δύο χρόνια βαριάς ύφεσης λόγω της πανδημίας Covid-19 το σύνολο της αξίας των 32 κορυφαίων συλλόγων έχει ξεπεράσει τα προ-πανδημία επίπεδα, φτάνοντας στα 51,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα λειτουργικά έσοδα των 32 κορυφαίων συλλόγων αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, στα 11,3 ευρώ δισεκατομμύρια, επισκιάζοντας επίσης ελαφρώς την τελευταία προ-πανδημίας περίοδο. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι σύλλογοι που εμφανίζονται στην πρώτη δεκάδα έχουν εκτιμώμενη επιχειρηματική αξία άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρέχοντας αδιαμφισβήτητες αποδείξεις συνολική ανάπτυξη του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016, μόνο τέσσερις σύλλογοι ξεπέρασαν το όριο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε το…θρόνο κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης του λειτουργικού κόστους, η οποία επηρέασε έντονα τη λειτουργική κερδοφορία του συλλόγου, με αναλογία κόστους προσωπικού προς λειτουργικά έσοδα 73%. Ωστόσο, τα χρήματα που ελήφθησαν για την κατάκτηση του Champions League και, κυρίως, τα περισσότερα των 300 εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκαν στη συμφωνία με την Sixth Street και τους Legends σε σχέση με το νέο «Santiago Bernabéu», επέτρεψαν στον σύλλογο να ολοκληρώσει τη σεζόν 2021-22 με καθαρά κέρδη.
Η Άρσεναλ μόνη αλλαγή στο top-10
Η σύνθεση του top-10 παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, με μόνο την Άρσεναλ να αντικαθιστά τη Γιουβέντους στη δέκατη θέση, όμως η σειρά των συλλόγων έχει υποβληθεί σημαντική αναδιάταξη. Εκτός από τις αλλαγές στο βάθρο, όπου η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε στην κορυφή κερδίζοντας πέντε θέσεις-σε σχέση με το 2022-, χάρη σε μια ιλιγγιώδη ανάπτυξη, κυρίως χάρη στις αξιοσημείωτες οικονομικές επιδόσεις που καταγράφηκαν το οικονομικό έτος 2021-22, το οποίο περιλαμβάνει τα υψηλότερα συνολικά λειτουργικά έσοδα (731 εκατ. ευρώ), η Μπαρτσελόνα (3,504) έπεσε τρεις θέσεις για να βρεθεί στην έκτη, έστω κι αν παρουσίασε αύξηση 25%, ενώ η Λίβερπουλ ξεπέρασε τη Μπάγερν ως ο τέταρτος πιο μεγάλος σε αξία ποδοσφαιρικός σύλλογος.
Η Μίλαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη
Η Μίλαν πέτυχε την υψηλότερη ανάπτυξη από έτος σε έτος (83%) και ακολουθούν τρεις αγγλικοί σύλλογοι, συγκεκριμένα Άστον Βίλα (78%), Γουέστ Χαμ (75%) και Μάντσεστερ Σίτι (64%), με τη Βγιαρεάλ (60%) να κλείνει την κατάταξη των συλλόγων με τις πέντε καλύτερες επιδόσεις.
Επτά πρωταθλήματα στην κατάταξη
Φέτος, μόνο επτά πρωταθλήματα εκπροσωπούνται σε αυτή την ευρωπαϊκή ελίτ, με τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα να έχουν 29 συλλόγους, αντιπροσωπεύοντας το 97% των κορυφαίων 32. Εξάλλου, η κυριαρχία της αγγλικής Premier League συνεχίζεται, με ρεκόρ παρουσίας 11 συλλόγων που αποτελούν πλέον το 45%. H αλήθεια είναι, όπως αναφέρει η έκθεση, ότι οι αγγλικοί σύλλογοι έχουν ωφεληθεί πολύ από μία ταχύτερη ανάκτηση εσόδων από την πανδημία.
Η κατάταξη του top-10 του Football Benchmark:
1.Μάντσεστερ Σίτι 4,073 δισεκατομμύρια ευρώ
2.Ρεάλ Μαδρίτης 4,006
3.Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3,932
4.Λίβερπουλ 3,900
5.Μπάγερν 3,838
6.Μπαρτσελόνα 3,504
7.Τσέλσι 2,989
8.Παρί Σεν Ζερμέν 2,858
9.Τότεναμ 2,780
10.Άρσεναλ 2,301