Σκληρός αποδεικνύεται ο… λογαριασμός του πρώτου χειμερινού Παγκοσμίου Κυπέλλου που φιλοξενήθηκε στο Κατάρ το 2022.
Το 54% των παικτών που αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022, ανέφεραν τραυματισμό ή ένιωθαν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη διεθνή ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFPRO) τον Ιανουάριο, ένα μήνα μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που δείχνει ότι το 44% υπέφερε «ακραία σωματική κόπωση».
Η έκθεση που η FIFPRO που διενέργησε σε συνεργασία με το «Football Benchmark», εξέτασε τον αντίκτυπο του φόρτου του αγώνα στους ποδοσφαιριστές και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (9/3), δείχνουν ότι το 20% ένιωθε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ψυχικής και συναισθηματικής κόπωσης» και ότι ούτε ο προηγούμενος χρόνος προετοιμασίας ούτε η επακόλουθη…αποθεραπεία ήταν επαρκείς να να αισθανθούν καλύτερα οι ερωτηθέντες παίκτες.
Το 86% δήλωσε ότι ήθελε τουλάχιστον 14 ημέρες προετοιμασίας και το 61% να είχε τουλάχιστον 14 ημέρες ανάρρωσης. Στην έρευνα συμμετείχαν 64 ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ (20/11-18/12), προκειμένου να διαπιστωθεί «η αντίδρασή τους στις ψυχικές και σωματικές απαιτήσεις της τρέχουσας σεζόν».
Τα σχόλια των παικτών ανέφεραν ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν με την εθνική τους ομάδα πριν από το Κατάρ και ότι έπρεπε να επιστρέψουν βιαστικά στο ποδόσφαιρο των συλλόγων στη συνέχεια. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι ήταν κάτι «πρακτικά αυτοκτονικό».
«Η έρευνά μας παρέχει νέα στοιχεία για τις υπερβολικές απαιτήσεις από τους παίκτες της ελίτ. Παρατηρούμε τώρα μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση μεταξύ των παικτών σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι πιέσεις στην απόδοση, την καριέρα και την προσωπική τους ζωή. Συνειδητοποιούν ότι το ημερολόγιο αγώνων τους δεν είναι βιώσιμο, επηρεάζει την ψυχική και σωματική τους υγεία και τους αφήνει εκτεθειμένους, και χωρίς καμία προστασία, σε έναν επιταχυνόμενο κύκλο αγώνων που δεν έχουν συντονιστεί», είπε ο γενικός γραμματέας της FIFPRO Γιόνας Μπαέρ-Χόφμαν.
«Οι τρέχουσες συζητήσεις για το ημερολόγιο των αγώνων και τον σχεδιασμό των αγώνων για την περίοδο από το 2024 συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στους εμπορικούς στόχους έναντι της βασικής υγείας και ασφάλειας των κορυφαίων παικτών. Οι διευρυμένες μορφές αγώνων που ανακοινώθηκαν από τους διοργανωτές αγώνων για ομάδες και εθνικές ομάδες υπογραμμίζουν τον αυξανόμενο κανιβαλισμό του ημερολογίου των αγώνων. Οι ίδιοι διοργανωτές των διοργανώσεων φέρουν επίσης ευθύνη ως ρυθμιστές του παιχνιδιού. Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι οι παίκτες θα συνεχίσουν να είναι το τελευταίο μέλημα στις μελλοντικές αποφάσεις».
Η έρευνα δείχνει ότι ο χρόνος προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο μειώθηκε για τους παίκτες κατά μέσο όρο σε 7 ημέρες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 31 ημερών για τις προηγούμενες διοργανώσεις. Ο χρόνος αποκατάστασης πριν από την επανέναρξη στους αγώνες του συλλόγου τους έφτασε κατά μέσο όρο τις 8 ημέρες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 37 ημερών στα προηγούμενα τουρνουά.
Εξετάζει επίσης την αύξηση του χρόνου των καθυστερήσεων και διευκρινίζει ότι ανήλθε σε 11,6 λεπτά, από τα 7,3 λεπτά που σημειώθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Σύμφωνα με την έκθεση, αν ήταν ο επιπλέον χρόνος 11,6 λεπτά σε αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, ισοδυναμεί με τρία επιπλέον πλήρη παιχνίδια ανά σεζόν για έναν κορυφαίο παίκτη.
Κάποιοι από τους παίκτες σκέφτονται να επιλέξουν να μειώσουν, να καθυστερήσουν ή ακόμα και να τερματίσουν τη συμμετοχή τους με τις εθνικές τους ομάδες και να επανεξετάσουν τις δεσμεύσεις τους στο ποδόσφαιρο λόγω της συρρίκνωσης του χρόνου ανάπαυσης, αποθεραπείας και του χρόνου που περνάνε με τις οικογένειές τους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ