Τρεισήμισι μήνες συμπληρώσαμε χωρίς ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες και η τεχνική διευθύντρια της ακαδημίας του Μακεδονικού Μαρία Εξαδακτύλου αναφέρεται στις συνέπειες της κατάστασης αυτής για τον παιδικό αθλητισμό, αλλά και για τις δράσεις της ακαδημίας του Μακεδονικού.
Αναλυτικά:
«Η τρέχουσα κατάσταση στον παιδικό αθλητισμό καταδεικνύει περίτρανα το τεράστιο πρόβλημα υποτίμησης της αξίας του στην ελληνική κοινωνία γενικότερα. Επιβεβαιώνεται επισήμως λοιπόν η απαξίωση του, ενώ «ξεγυμνώνεται» η διάθεση στήριξης του επαγγελματικού αθλητισμού. Να αναφέρουμε πως ο επαγγελματικός αθλητισμός χωρίς ερασιτεχνικό αθλητισμό στα θεμέλια του δεν υφίσταται.
Οι επιπτώσεις θα είναι πέρα από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε με την φυσική αγωγή τι σημαίνει αποχή για 1 χρόνο».
Τι λέτε στα παιδιά αυτό το διάστημα του λοκντάουν;
«Στα παιδιά λέμε μια ωραιοποιημένη –αισιόδοξη αλήθεια. Δεν μπορείς να κρυφτείς από την πραγματικότητα γιατί αργά ή γρήγορα θα βρεθείς αντιμέτωπη της.
Τους ζητάμε να αναζητήσουν εσωτερικά κίνητρα που θα τους κρατήσουν ζωντανή την φλόγα της άθλησης. Κατανοούμε απόλυτα την κόπωση αλλά παράλληλα τους επισημαίνουμε την ευκαιρία που τους δίνετε να προπονηθούν και να ξεχωρίσουν αγωνιστικά όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Είναι άπλετος ο χρόνος και αυτός που πραγματικά θέλει να διακριθεί πρέπει να το δει σαν ευκαιρία και όχι σαν εμπόδιο. Ο τεχνικός προπονητικός προγραμματισμός της ακαδημίας πηγαίνει ένα χρόνο πίσω, κάποιοι ποδοσφαιριστές θα παραμείνουν στην ίδια τάξη ενώ και κάποιοι άλλοι δεν θα επιστρέψουν στις ακαδημίες τους. Και αυτό είναι η μια οπτική του νομίσματος. Η άλλη και πιο σημαντική πτυχή συνδέεται με την αποστροφή των παιδιών από τον αθλητισμό και τα τεράστια οφέλη του σε επίπεδο σωματικό και πνευματικό».
Ποια πρέπει να είναι η συνέχεια;
«Μπορεί η συνέχεια να μοιάζει δυσοίωνη, άγνωστη, απαισιόδοξη αλλά ίσως να είναι και η αφορμή να επαναξιολογήσουμε τις αξίες της καθημερινότητας. Η αξία της ομάδας αλλά και η αξία της σημαντικότητας του αθλητισμού ατσαλώνεται μέσα από την στέρηση της. Ευκαιρία λοιπόν να την εκτιμήσουμε και να της δώσουμε την διάσταση που της χρωστούσαμε. Ποδοσφαιριστές με ισχυρά κίνητρα και υψηλή στοχοθεσία θα επιστρέψουν δριμύτεροι στο ποδόσφαιρο ενώ ποδοσφαιριστές με χαμηλό ενδιαφέρον για άθληση θα έχουν τον χρόνο να αξιολο- γήσουν την τάση τους για να επιστρέψουν ή όχι σε αυτό που αγαπάνε. Η μετατροπή των εξωτερικών κινήτρων σε εσωτερικά θα επιφέρουν τεράστιες αλλαγές τόσο στον αθλητισμό όσο και στην κοι- νωνία».
Ποιες είναι οι δράσεις του Μακεδονικού την περίοδο της καραντίνας;
«Η κινητοποίηση της ακαδημίας μας την περίοδο αυτή συνεχίζει και έχει εκπαιδευτική-ποδοσφαιρική κατεύθυνση μέσα από μια σειρά ποικίλλων δράσεων. Η χρήση της τεχνολογίας και των νέων εφαρμογών εργαλειοποιούνται στα χέρια του αθλητισμού. Τα οφέλη από την χρήση του αποκτούν πια θετικό πρόσημο. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες δράσεις μας. Προπονήσεις με την σύγχρονη μορφή διδασκαλίας, αναλύσεις αγώνων, προκλήσεις από προπονητές σε παιδιά, ομιλίες με πρόσωπα-πρότυπα για τους ποδοσφαιριστές και ανταλλαγή απόψεων, ημερίδες με συνεργάτες της ακαδημίας μας (διατροφολόγο, ψυχολόγο, φυσιοθεραπευτή) σε επίκαιρα θέματα, φιλανθρωπικές δράσεις όπως η δημιουργία καναλιού με την προβολή τηλεμαραθώνιου στήριξης του συλλόγου «Λάμψη», κουίζ γνώσεων με άλλες ακαδημίες σε θέματα ποδοσφαιρικά και κοινωνικά, διατροφολογικό κέντρο υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας σε γονείς και ποδοσφαιριστές. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως ξεκίνησε ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων μας όπως επίσης και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας-χρονιάς.
Σίγουρα η κατάσταση είναι δυναμική όμως είναι χρόνος για αυτό-αξιολόγηση, αναπροσδιορισμού στόχων και εφαρμογή ενός νέου ποδοσφαιρικού πλάνου σεβόμενοι απόλυτα τις ανάγκες της νέας εποχής αλλά και τα αποτελέσματα των επιπτώσεων της πανδημίας –εγκλεισμού.
Επιπλέον λαμβάνουμε μέρος σε ένα πρόγραμμα αθλητικού Erasmus της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής όπου σχεδιάζεται η ανταλλαγή νέων με την Γερμανία στα πλαίσια της γνωριμίας με νέους πολιτισμούς. Θα ενταχθούμε σε Γερμανικές οικογένειες για λίγες μέρες αλλά και θα συμμετέχουμε σε αγώνες. Ταυτόχρονα θα φιλοξενήσουμε νέους της Γερμανίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Έχετε βάλει κάποιον προσωπικό στόχο;
«Προσωπικός μου στόχος αποτελεί η ισχυροποίηση του παιδικού ποδοσφαίρου η οποία και θα έχει τεράστια επίδραση στην κοινωνία μέσα από την διαμόρφωση θετικών προσωπικοτήτων διαμέσου του αθλητισμού. Αποτέλεσμα θα είναι η αλλαγή της παιδείας μας και εν τέλει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει ποδοσφαιρικό χαρακτήρα. Αν δεν συνεργαστούμε όλοι μαζί σε ένα κοινό πλάνο προπονητή δεν θα καταφέρουμε να σκοράρουμε. Η μπάλα είναι στα πόδια μας λοιπόν και αναλόγως θα πάρουμε ή όχι την ατομική ευθύνη που μας αναλογεί ή θα την μεταβιβάσουμε κάπου αλλού».
Στόχος της ακαδημίας;
«Ομαδικός στόχος είναι η ανάδειξη του συλλόγου σε κοιτίδα αθλητισμού προς δυο κατευθύνσεις. Αγωνιστική κατεύθυνση με ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών για το υψηλό επίπεδο. Μαζικού αθλητισμού κατεύθυνση μεταλαμπαδεύοντας στους ποδοσφαιριστές όλα τα οφέλη της άσκησης ώστε να απολαμβάνουν δια βίου τον αθλητισμό».
Ήδη υπάρχουν απτά αποτελέσματα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ποδοσφαιριστές της ακαδημίας σταδιακά επανδρώνουν την Α ομάδα μας όπως επίσης πολλοί αποτελούν μέλη των ρόστερ των Κ-19 μεγάλων ΠΑΕ. Ο δρόμος είναι δύσκολος δύσβατος και κάποιες φορές αδιέξοδος ειδικότερα όταν επιλέγεις να τον συνδυάσεις με την δημιουργία θετικών-εκπαιδευμένων ποδοσφαιριστών . Στον στόχο του μαζικού αθλητισμού αξίζει να αναφέρουμε πως απόφοιτοι της ακαδημίας μας εργάζονται πια στον σύλλογο ενώ περιμένουμε με χαρά τους απογόνους τους κάνοντας την οικογένεια του συλλόγου ακόμα μεγαλύτερη».
Πηγή: metrosport