Τους τελευταίους πέντε μήνες, το inside story έχει παρακολουθήσει σε βάθος τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ με μία σειρά θεμάτων.
Σήμερα παρουσιάζουμε άλλη μία σοβαρή υπόθεση, που αφορά στην αγορά από την ΕΡΤ των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Ένωσης Ομάδων Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’ Εθνικής Κατηγορίας, δηλαδή της Football League.
Σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, το Δ.Σ. αποφάσισε, λαμβάνοντας υπόψη σχετική εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, Βασίλη Κωστόπουλου, την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων της Football League. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Λεοντής και η Κατερίνα Τσατσαρώνη, ενώ λευκές ψήφους έδωσαν ο Γιώργος Θαλασσινός και ο Τέλης Μεταξάς.
Όπως έχουμε επισημάνει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, η παραπάνω οριακή πλειοψηφία του τρία υπέρ εναντίον δύο κατά ή λευκών συναντάται σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, όπως η ψήφιση του νέου οργανογράμματος και του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, αποφάσεις που συχνά μάλιστα οδηγούν σε παραιτήσεις, όπως αυτή του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ, Νίκου Μιχαλίτση.
Με την παραπάνω συμφωνία, η ΕΡΤ φέρεται να αγόρασε τα δικαιώματα μετάδοσης του πρωταθλήματος της Football League από την εταιρεία με επωνυμία «Ραδιοτηλεοπτικές και δορυφορικές υπηρεσίες Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός ΑΕ», με διακριτικό τίτλο «ΙΝΑ ΤVH ιστοσελίδα της εταιρείας| ina.tv». Η αγορά των δικαιωμάτων αφορά στις αγωνιστικές περιόδους 2018-2019 και 2019-2020 και για κάθε σεζόν η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα πληρώσει το ποσό των 1.800.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Εδώ ξεκινούν τα μεγάλα ερωτήματα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΡΤ ότι απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων της Β’ Εθνικής Κατηγορίας, ο πρόεδρος της ίδιας της Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος, μίλησε για μία διαφορετική πραγματικότητα στην εφημερίδα Live Sport: «Δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη πρόταση. Δεν έχουμε μιλήσει με κανέναν. Μπορεί αυτή να είναι η επιθυμία της ΕΡΤ, αλλά η Football League δεν έχει μιλήσει με κανέναν και δεν έχει δεσμευτεί σε κανέναν. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ως τώρα δεν έχει γίνει ούτε ραντεβού, ούτε έχουμε δεσμευτεί σε κάποιον. Είμαστε σε αναμονή». Η παραπάνω δήλωση αναπαράχθηκε ευρέως, χωρίς η ΕΡΤ να προβεί σε διάψευση.
Μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 4 Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος της Football League, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, δήλωσε στο ραδιόφωνο Metropolis 95,5 τα εξής: «Έχουμε βρει τηλεοπτικό χορηγό την ΕΡΤ, αλλά τα χρήματα είναι λίγα και οι περισσότερες ομάδες δεν συμφωνούν με αυτό το ποσό. Χθες μας είπε το ποσό η ΕΡΤ, ανακοίνωσε τη συμφωνία χωρίς να έχουμε συμφωνήσει εμείς».
Με άλλα λόγια, ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι η ΕΡΤ δήλωσε το ενδιαφέρον της για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ότι τα χρήματα που δίνει είναι λίγα και οι περισσότερες ομάδες δεν συμφωνούν και, το σημαντικότερο, επιβεβαίωσε ότι «μας ανακοίνωσε τη συμφωνία χωρίς να έχουμε συμφωνήσει εμείς».
Άλλη μια απόδειξη για το ότι δεν υπήρχε συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι και οι σχετικές ανακοινώσεις της Football League, από τις οποίες προκύπτει ξεκάθαρα ότι παρά τα όσα αναφέρει η ΕΡΤ στο πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου περί απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.
Από τα παραπάνω προκύπτει το προφανές ερώτημα: Πώς η ΕΡΤ παρουσιάζεται να αποκτά τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την εταιρεία παραγωγής «INA TV», την ώρα που η ίδια η Football League, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός της, επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει σχετική συμφωνία;
Η εταιρεία «Ραδιοτηλεοπτικές και δορυφορικές υπηρεσίες Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός ΑΕ», που πούλησε τα δικαιώματα στην ΕΡΤ, έγινε πρόσφατα Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.). Προηγουμένως ήταν ατομική επιχείρηση με ιδρυτή τον Γιάννη Κολιγλιάτη. Ο κ. Κολιγλιάτης είναι γενικός διευθυντής στην Α.Ε., σύμφωνα με την ιστοσελίδαINA TV – Broadcast Services. Σύμφωνα με πηγές από την ΕΡΤ που μίλησαν στο inside story, ο κ. Κολιγλιάτης συνεργάζεται στενά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των τελευταίων μεταδόσεων που του ανατέθηκαν ήταν η τηλεοπτική κάλυψη της συμφωνίας των Πρεσπών, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για το ονοματολογικό. Η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει και άλλες σημαντικές παραγωγές μεγάλων πολιτικών γεγονότων, όπως παλαιότερα το δημοψήφισμα του 2015 και την επίσκεψη του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από εργαζόμενους της ΕΡΤ, ο κ. Κολιγλιάτης ενδιαφέρθηκε έντονα και για την παραγωγή της μετάδοσης των αγώνων των επτά ομάδων της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, δηλαδή της Super League, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων έχει αποκτήσει η ΕΡΤ. Όμως δεν κατάφερε να πάρει την δουλειά (η Super League την έδωσε στην NOVA). Εν συνεχεία παρατηρήθηκε κάτι περίεργο: εκπρόσωπος της «INA TV» σχολίασε αρνητικά στο Facebook τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά. Αργότερα όμως κατέβασε τη σχετική ανάρτηση από το κοινωνικό δίκτυο.
Το inside story επικοινώνησε με την «ΙΝΑ ΤV» αρκετές φορές προφορικά και γραπτά και ρώτησε για το χρηματικό ποσό με το οποίο αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων της Football League, την διαδικασία αγοράς και πώς σχολιάζει το γεγονός ότι η εταιρεία εμφανίζεται ως ενδιάμεσος στην αγοραπωλησία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, δεν λάβαμε καμία απάντηση.
Το γεγονός ότι η ΕΡΤ αγοράζει τα δικαιώματα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας όχι απευθείας από τη Football League ή τις ομάδες της, αλλά από την εταιρεία παραγωγής «ΙΝΑ ΤV» και μάλιστα πριν γίνει η οποιαδήποτε συμφωνία με τον πωλητή, είναι κάτι που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και της επιχειρηματικής πρακτικής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του inside story προερχόμενες από στελέχη της ΕΡΤ, το κόστος αγοράς μέσω ενδιαμέσου αυξάνεται. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: γιατί η ΕΡΤ δεν αγόρασε τα δικαιώματα κατευθείαν από τη Football League; Αυτό ακριβώς ρωτήσαμε τη διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά δεν μας απάντησε.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το προαναφερθέν πρακτικό της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου (της 24ης Σεπτεμβρίου 2018) προκύπτει πως η ΕΡΤ αγόρασε δικαιώματα και άλλων αθλημάτων, όχι μέσω κάποιας εταιρείας παραγωγής, αλλά απευθείας από τις αθλητικές ομοσπονδίες. Συγκεκριμένα αγόρασε:
- τη μετάδοση αγώνων της Α1 του μπάσκετ από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ)
- τη μετάδοση των αγώνων του πρωταθλήματος βόλεϊ και άλλων τουρνουά από την Ένωση Σωματείων Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών (ΕΣΑΠ)
- τη μετάδοση των αγώνων πρωταθλήματος χάντμπολ από την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος (ΟΧΕ)
- τη μετάδοση του πρωταθλήματος αγώνων κολύμβησης από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΚΟΕ)
Για κάποιο λόγο, μόνο στην περίπτωση της Football League μπήκε ενδιάμεσος ένας εξωτερικός παραγωγός.
Το πρωτάθλημα της Football League δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα κανένα ιδιωτικό κανάλι, διότι ως τηλεοπτικό προϊόν δεν έχει μεγάλη αξία, αναφέρουν στελέχη του ιδιωτικού τομέα (ως γνωστόν τα ελληνικά πρωταθλήματα της Α’ και της Β’ Εθνικής Κατηγορίας συχνά περιλαμβάνονται σε δημοσιεύματα περί στημένων αγώνων, που έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική δικαιοσύνη). Το αποτέλεσμα είναι τη Football League να στηρίζουν οι φορολογούμενοι μέσω της ΕΡΤ, αφού διαφορετικά, όπως προκύπτει και από δηλώσεις υπευθύνων, το πρωτάθλημα δεν θα μπορούσε καν να ξεκινήσει. Όπως έχει πει και ο κ. Λεουτσάκος, «η Football League τα δύο τελευταία χρόνια κρατήθηκε εν ζωή λόγω του κ. Βασιλειάδη (σ.σ. υφυπουργού Αθλητισμού). Αν δεν υπήρχε το κρατικό κανάλι, δεν θα υπήρχαμε».
Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι και πέρυσι για τη Football League η ΕΡΤ έδωσε 1,4 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν απέδωσαν, καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την ΕΡΤ τα έσοδά από τις συγκεκριμένες μεταδόσεις κυμάνθηκαν σε μόλις 100.000 ευρώ. Παρά την τεράστια διαφορά μεταξύ των εξόδων και των εσόδων, για κάποιο λόγο η δημόσια τηλεόραση αποφάσισε φέτος να αυξήσει το προσφερόμενο ποσό κατά 400.000 ευρώ (δηλαδή να φτάσει τα 1,8 εκατ. ευρώ) ή σχεδόν 30% σε σχέση με πέρυσι.
Το inside story ρώτησε τη διοίκηση της ΕΡΤ και συγκεκριμένα τον διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Κωστόπουλο, γιατί αύξησε το ποσό για την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης της Football League, καθώς και το ποια είναι τα προβλεπόμενα έσοδα από τις μεταδόσεις των αγώνων. Ωστόσο, ακολουθώντας την πάγια τακτική του, ο κ. Κωστόπουλος δεν απάντησε στα ερωτήματά μας, όπως έχει κάνει σε όλα τα ρεπορτάζ του inside story για την ΕΡΤ.
Κλείνοντας, αν αναρωτιέται κάποιος πώς είναι δυνατόν ο υφυπουργός Αθλητισμού να απαιτεί και η ΕΡΤ να πληρώνει – όπως έγινε και με την Super League – αυτό πράγματι ξεπερνά τις αρμοδιότητές του, αλλά την απόφαση την λαμβάνουν άλλοι. Και αυτοί οι άλλοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις.
Πηγή: InsideStory