Σε αγώνα δρόμου για τα κράτη και τα συστήματα υγείας εξελίσσεται η φετινή διαδικασία για την προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων για το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Τα μηνύματα που έρχονται από τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες – παραγωγούς εμβολίων δείχνουν ότι η Ελλάδα μάλλον έχει μείνει πίσω, λόγω καθυστερήσεων σε αναγκαίες κυβερνητικές παρεμβάσεις, με αντίκτυπο στις δόσεις των εμβολίων που τελικά θα φτάσουν στη χώρα μας.
Οι χώρες προετοιμάζονται ήδη από τον Απρίλιο για τις παραγγελίες προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, αυτή όμως είναι η περίοδος που εκτιμώνται οι ποσότητες που θα διατεθούν. Το υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο να αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατεθούν πάνω από 5 εκατ. δόσεις, καθώς οι επιστήμονες συστήνουν πιο εκτεταμένο αντιγριπικό εμβολιασμό ώστε να θωρακιστεί μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και να μετριαστούν οι συνέπειες από την πιθανή ταυτόχρονη κυκλοφορία του νέου κορονοϊού με τους ιούς της εποχικής γρίπης. Ωστόσο, οι μητρικές εταιρείες – παραγωγοί εμβολίων φαίνεται πως δεν προτίθενται σε πρώτη φάση να στείλουν τις ποσότητες που έχει ζητήσει η Ελλάδα, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές στο Newsbomb.gr.
Το φλέγον ζήτημα είναι η χρηματοδότηση των εμβολιασμών και η εγγυημένη κάλυψη από την πολιτεία του κόστους της αυξημένης ζήτησης, με την εξεύρεση κονδυλίου χωρίς την επιβάρυνση του clawback. Στο αίτημα αυτό των θεσμικών οργάνων της φαρμακοβιομηχανίας έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, όμως δεν έχει προσδιορίσει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα το υλοποιήσει.
Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτάσεων για το ΕΣΥ και τη φαρμακευτική πολιτική.
«Είναι η στιγμή που όλα τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους για να αντιμετωπίσουν την εξελισσόμενη κατάσταση (σ.σ. της πανδημίας). Η ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο αναμένεται να εκτιναχθεί το χειμώνα που έρχεται, κάτι το οποίο η Πολιτεία δεν φαίνεται καθόλου έτοιμη να το αντιμετωπίσει, παρά μόνο με ασπιρίνες» είχε τονίσει ο κ. Παπαδημητρίου.
«Η κυβέρνηση είναι θετική να μην πληρώσουν clawback τα εμβόλια, όμως δεν έχει εξηγήσει πώς ακριβώς. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι φέτος οι δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 5 εκατομμύρια. Είναι μια αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι. Ερώτημα είναι πώς θα τα βρούμε, γιατί η διαθεσιμότητα έχει διάφορα προβλήματα, ένα από τα οποία είναι και το οικονομικό, οι όροι με τους οποίους έρχονται στη χώρα, για τον απλούστατο λόγο ότι η παραγωγή είναι περιορισμένη σε σχέση και με τη χρονική περίοδο που πρέπει να διατεθούν. Εκτιμάται, πάντως, πως ένα κονδύλι των 200 εκατ. ετησίως είναι αυτό που θα μπορούσε να αποφορτίσει την κατάσταση, αφετέρου να εξασφαλίσει την απαραίτητη επάρκεια σε εμβόλια τη φετινή χρονιά. Δεν παύει να είναι πρόκληση για τις εταιρείες παραγωγούς η πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης που αναμένεται» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ. Τέλος, είχε προειδοποιήσει -ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας- ότι είναι μείζονος σημασίας η έμφαση στη χρηματοδότηση του εμβολιασμού και μάλιστα με άμεσα μέτρα. «Γιατί αν τώρα δεν ληφθούν κάποιες αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα, η εξασφάλιση ποσοτήτων για τους μήνες του φθινοπώρου που έρχονται, θα είναι δύσκολη υπόθεση».
Στις προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΦΕΕ και έχουν κατατεθεί επίσης στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, περιλαμβάνεται η ανάγκη δημιουργίας επιπρόσθετου κονδυλίου, που θα αφορά στην πρόληψη (εμβόλια), αλλά και για την απόκτηση ευελιξίας στην ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες που ανέδειξε ο COVID-19. Στην ίδια κατεύθυνση και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η οποία ζητά την εξασφάλιση ρεαλιστικής επαρκούς χρηματοδότησης των φαρμακευτικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, ειδικά σε ό,τι αφορά στα εμβόλια και τους ανασφαλίστους. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020, καταδεικνύουν αύξηση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει η ΠΕΦ, «προκαλούν δέος».
Πηγή: newsbomb