Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαϊας, Άγγελος Δανιήλ ανέφερε πως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πρέπει να υποστηριχθεί από το κράτος.
Πραγματικός χείμαρρος, ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαϊας. Και όχι μόνον απάντησε με άνεση σε όσα ερωτήματα του τέθηκαν, αλλά θέλοντας να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ενημέρωση και στην προσπάθειά του να μην αφήσει κενά, αφιέρωσε σε κάθε ενότητα περισσότερο από τα προβλεπόμενα.
Και όσοι γνωρίζουν τον Άγγελο Δανιήλ, θα πρέπει να συμφωνήσουν, πως δεν πρόκειται μόνον για έναν πρόεδρο μιας Ένωσης, αλλά για ένα πρόσωπο που έχει προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά. Κι αυτό δεν έγινε με έναν μαγικό τρόπο, αλλά φρόντισε ο ίδιος να μάθει καλά το μάθημά του. Όταν αποφάσισε να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο της ΕΠΣ Αχαίας, ήταν ήδη γνωστός από τη θητεία του, ως ποδοσφαιριστής αρκετών ομάδων του Νομού.
Άρα εκείνο που επίσης, μεταξύ άλλων, έπαιξαν το ρόλο τους στην ανάδειξη του ισχυρού άνδρα των ποδοσφαιρικών σωματείων της Αχαίας, ήταν και η δεδομένη ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο.
Παράλληλα το γεγονός, πως ποτέ δεν κρύφτηκε και πάντα έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, τον καθιέρωσαν στη συνείδηση όλου του παραγοντικού κόσμου και των ομάδων της Ένωσης, με συνέπεια σήμερα να απολαμβάνει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων.
-Πολλοί έχουν πει πως η Ένωση Αχαΐας είναι μια πολύ δύσκολη Ένωση, με πολλές ιδιαιτερότητες. Το συμμερίζεστε αυτό;
«Δεν θα το έλεγα έτσι. Απλά αυτό προκύπτει από το αυτονόητο γεγονός, πως οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τις τύχες των ομάδων, θέλουν να τα ξέρουν όλα! Αυτό δεν είναι κακό, είναι μια θετική εξέλιξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, που οι προεκτάσεις του, φθάνουν μέχρι την Ένωση. Θεωρώ πως σωστά οι πρόεδροι των συλλόγων, θέλουν να μαθαίνουν όλο και περισσότερα, γιατί έτσι νοιώθουν ασφαλείς. Όταν όμως κατορθώσεις και τους αποδείξεις πως είσαι μαζί τους και κοιτάζεις το καλό των σωματείων τους, τότε τα δύσκολα γίνονται… εύκολα».
-Σας ακούν;
«Γέλια»! Όχι! Αντιδρούν όπως ένας μέσος έλληνας. Από το καλοκαίρι, φωνάζω, όπως και όλοι άλλωστε, πως θα πρέπει να προσέξουμε, διότι η νέα ποδοσφαιρική περίοδος δεν θα είναι εύκολη και υπάρχει περίπτωση να διακοπούν και πάλι τα πρωταθλήματα, όπως κι έγινε. Όμως ελάχιστοι άκουσαν! Οι υπόλοιποι γύρισαν την πλάτη τους και όχι μόνον, ακολούθησαν την πεπατημένη, αλλά ξέφυγαν και της κανονικότητας! Κοίταξαν την ενίσχυση της ομάδος τους, χωρίς να λάβουν υπόψη τους, το δεύτερο κύμα! Και τώρα που είμαστε εν μέσω πανδημίας, έχει αρχίσει η γκρίνια»
–Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω, ποια είναι η εκτίμησή σας για την αναστολή;
«Πρωτίστως να πω, πως συμφωνώ με το κλείσιμο των γηπέδων. Όμως αυτή η επιλογή και από τη στιγμή που την έκανε η ίδια η πολιτεία, θα έπρεπε παράλληλα και να υποστηριχθεί. Αντίθετα κι ενώ μέχρι σήμερα, υποστηρίχθηκαν πολλές κοινωνικές ομάδες, εν τούτοις το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν πήρε τίποτε. Ή για να πάρει κάτι, έχουν υποχρεώσει τις ομάδες να τρέχουν και να μην φτάνουν (μητρώο)! Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα αυτά τα χρόνια το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτείται ! Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν τις ομάδες τους και βάζουν πλάτη, ώστε να λειτουργήσουν. Κι αν υποθέσουμε πως αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται 3,000 σωματεία και τα πολλαπλασιάσουμε με το 10.000 ευρώ που εικονικά μπορεί να είναι το μπάτζετ τους, τότε μιλάμε για 30.000.000 ευρώ που διαχέονται στην αγορά! Ασύλληπτο ποσό, που όμως αυτή τη στιγμή χάνεται!».
-Αν τελικά δοθεί το «ΟΚ» πιστεύετε πως όλα είναι έτοιμα για την επιστροφή στην κανονικότητα;
«Πιστεύω πως τα πιο δύσκολα ξεκινούν από τη στιγμή, που θα ανάψει το πράσινο φως. Η επιστροφή, ενώ φαντάζει πως θα είναι εύκολη, εν τούτοις κρύβει πολλές παγίδες. Και αυτό αφορά όλα τα επίπεδα, λειτουργίας, που έχουν να κάνουν με το διοικητικό και ακολούθως με το αγωνιστικό. Και το μεγαλύτερο αγκάθι και στις δυο περιπτώσεις είναι το οικονομικό. Φαντάζεστε εν μέσω αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πληγεί ΚΑΙ οι παράγοντες των σωματείων φυσικά, να ζητείτε από αυτούς να ρίξουν λεφτά στο ποδόσφαιρο, όταν δεν τα έχουν για να επιβιώσουν; Και επίσης εκείνο που μας απασχολεί είναι η ημερομηνία έναρξης. Αν μας καλύπτει χρονικά, τότε θα συμφωνήσω κι εγώ, αλλά αν δεν βγαίνουν οι αγωνιστικές, τότε ΚΑΙ εδώ θα υπάρξει πρόβλημα. Ότι είναι να γίνει, ας γίνει τουλάχιστον γρήγορα!».
-Για τις μικτές τι λέτε;
«Έχω διαφορετική άποψη , όσον αφορά τις Μικτές και τον τρόπο των αγωνιστικών τους δράσεων. Έτσι όπως είναι σήμερα η δομή τους και το αγωνιστικό πρόγραμμα, δεν νομίζω πως εξυπηρετεί σε κάτι. Δηλαδή μαζεύονται μια φορά τη βδομάδα, κάνουν μια προπόνηση και δίνουν έναν αγώνα, με αποτέλεσμα να χάνονται παράλληλα και από τις ομάδες, με ότι συνεπάγεται αυτό. Και ρωτάω, ποιο στόχο εξυπηρετεί; Σας απαντώ κανέναν και δεν έχει νόημα.
Θα μπορούσαμε στο κομμάτι αυτό κι αν θέλουμε πρωτάθλημα υποδομών, να το διοργανώσουμε όπως η Σούπερ Λίγκα. Πανελλήνιο πρωτάθλημα το οποίο να χρηματοδοτείται! Δεν το καταλαβαίνω, γιατί να παίρνουν οι επαγγελματικές ομάδες λεφτά για τα πρωταθλήματα υποδομών τους και σωστά, και να μην γίνει το ίδιο και για τις ερασιτεχνικές; Αυτά μόνον στη χώρα μας, γίνονται! Στην Ευρώπη αυτό το σύστημα ισχύει για όλους! Κι έτσι θα πρέπει να πάμε κι εμείς, αν θέλουμε κάποια στιγμή να μιλάμε με υπερηφάνεια για την ύπαρξη και το έργο των υποδομών! Πάντως υπάρχουν προτάσεις, ώστε οι Μικτές να λειτουργήσουν υποδειγματικά και με ουσία.
Το ζητούμενο είναι αν υπάρχει βούληση! Και επίσης θα πρέπει η ύπαρξη των υποδομών και άρα η συνέχεια των ομάδων, να είναι δεσμευτική για όλους, ακόμη και για τις ομάδες που ανεβαίνουν στα εθνικά πρωταθλήματα. Μόνον έτσι θα σώσουμε την παρτίδα και τότε θα μιλάμε για την ουσιαστική ύπαρξή τους. Κι εδώ θα πρέπει να παρέμβει η Ομοσπονδία και να το επιβάλλει, ακόμη κι αν χρειαστεί να πιεστεί σε επίπεδο ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ».
Πηγή: sportime
Δείτε επίσης:
Αϊβάζογλου: «Μας προσβάλλει η ανακοίνωση του ΟΦΗ»