Ο Υπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παραχώρησε συνέντευξη σε αθλητική ιστοσελίδα και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Super League 2, στον ΠΣΑΠΠ και στην επαγγελματική διαιτησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη έγινε πριν την εκδίκαση της προσφυγής στο Διαιτητικό Δικαστήριο από την πλευρά του Ροκάκη.
Διαβάστε αποσπάσματα της συνέντευξης του Λευτέρη Αυγενάκη στο «gazzetta»:
Super League 2. Θεωρείτε ότι ήταν ένα γενικότερο λάθος αυτή η κατηγορία με τον τρόπο που στήθηκε; (σ.σ: η συνέντευξη έγινε πριν την εκδίκαση της προσφυγής):
«Συγγνώμη, συγγνώμη. Μας εξαπάτησαν. Μας εξαπάτησαν! Διότι, όταν εμείς καταργήσαμε τη Football League – που ήταν πραγματικά ένα έκτρωμα – και κάναμε τη 2η επαγγελματική κατηγορία, οι προδιαγραφές και οι συμφωνίες ήταν τέτοιες, σε συνεννόηση τότε με τους ανθρώπους της Super League 2 και της ΕΠΟ, ώστε να έχουμε σε πρώτο χρόνο ένα ανώτατο αριθμό ομάδων 30 και στα τρία χρόνια ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετείχαν – 28 νομίζω ήταν στην αρχή όχι 30 – να μην υπερέβαινε το νούμερο 22. Μάλιστα το έχουμε συμπεριλάβει και στη διάταξη. Αλλά, άλλα είπαμε και άλλα έκαναν.
Με αποτέλεσμα να “παρεισφρήσουν” ομάδες, ΠΑΕ, οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα και την οικονομική δύναμη να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το χάος. Και να βλέπουν τους εαυτούς τους ως μικρομέγαλους. Κάποιοι από αυτούς. Και βέβαια, φτάσαμε σίγουρα στο σημείο να έχουν συμβεί αυτά που έχουν συμβεί και αναμένουμε τη δικαστική απόφαση μετά την προσφυγή που έχουν κάνει κάποιοι εκπρόσωποι της Super League 2, μετά την πρόσφατη εκλογή του νέου προέδρου για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Αλλά τέλος πάντων, οι ευθύνες είναι στην πλάτη τους. Στη δικιά τους πλάτη και στη πλάτη της ΕΠΟ».
Το λέω γιατί καταλήξαμε να έχουμε μια δεύτερη επαγγελματική κατηγορία η οποία δεν είναι καθόλου λειτουργική:
«Όπως γνωρίζετε η δική μας αρμοδιότητα φτάνει μέχρι ένα σημείο. Για το λειτουργικό κομμάτι – εφόσον πρόκειται για έναν Συνεταιρισμό – που διέπεται από κανόνες και ελέγχεται αγωνιστικά από την ΕΠΟ, εμείς ως Πολιτεία τι καλούμαστε να κάνουμε; Ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Βάλαμε κανόνες, συμφωνήσαμε και δεν τηρήθηκε η συμφωνία αυτή. Μετά απομακρύνθηκαν από το τραπέζι και εφόσον είχε ψηφιστεί η διάταξη της δημιουργίας μίας ενιαίας, καθαρής και με προϋποθέσεις δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας. Αυξήσαμε, θυμίζω, τα ποσά ως εγγυητική επιστολή για να διασφαλίσουμε τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία των ομάδων και των ιδιοκτητών αυτών και βεβαίως και την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, γιατί είχαμε Ανώνυμες Εταιρίες με 5 και 10.000 που συμμετείχαν σε επαγγελματικά Πρωταθλήματα. Το θυμάστε καλά. Λοιπόν όλα αυτά που ήταν στη δικαιοδοσία μας τα κάναμε. Αλλά κάποιοι είπαν κάποια πράγματα, συμφώνησαν και δεν τα έπραξαν. Και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο έτσι;»
Για τις ομάδες που υποβιβάζονταν και εμφανίζονταν με νέο ΑΦΜ, με αποτέλεσμα κάποια από τα χρέη σε ποδοσφαιριστές να διαγράφονται; Έχει διορθωθεί αυτό;
«Αυτό ήταν παλιά ιστορία. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα».
Γιατί οι ποδοσφαιριστές οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι έχουν ακόμα οφειλές. Πόσες οφειλές είναι αυτές;
«Αυτό είναι πολύ σωστό. Είχα πάει προσφάτως σε μια συνάντηση μαζί με αντιπροσωπεία από ποδοσφαιριστές που είχαν αναλάβει να κάνουν πίσω στη διεκδίκηση χρημάτων, την περίοδο του 2004 αν δεν απατώμαι ήταν αυτό που συζητάμε τώρα. Και ήταν ποδοσφαιριστές του Άρη και του ΠΑΣ Γιάννινα, αν δεν απατώμαι. Τότε μπήκαν σε μια διαδικασία όπως αυτή που περιγράψατε, που ήταν πέρα για πέρα λάθος. Αλλοπρόσαλλη. Να αλλάζουν ΑΦΜ, να πτωχεύουν, να πέφτουν κατηγορία για να ανεβαίνουν μετά σιγά σιγά ανανεωμένοι, εξαγνισμένοι, αλλά με χρέη που μεταξύ αυτών ήταν και χρέη προς τους ποδοσφαιριστές. Και κάποιοι από αυτούς δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Κι επειδή εμπιστεύτηκαν την πολιτεία, πήραν τις δύο πρώτες δόσεις ως αποζημίωση για αυτά που τους όφειλαν οι διοικήσεις των ομάδων κι έχουν μείνει οφειλές παραπίσω. Κάνουμε μια προσπάθεια, ήδη ξεκινήσαμε μια πολύ ωραία συζήτηση με τους εκπροσώπους, τον πρόεδρο και τη διοίκηση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών, τον κύριο Μπαντή, και με μία αντιπροσωπεία των τότε παικτών που καν δεν λαμβάνουν χρήματα, να δούμε αν καταφέρουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών να κλείσουμε αυτό το χρέος, παρ’ όλο που υπάρχει μια δικαστική διαδικασία που κάποιοι κινήθηκαν κατά της διατάξεως αυτής, προσβάλλοντάς την ως αντισυνταγματική. Περιμένουμε, είμαστε στη φάση να δούμε τι λέει η απόφαση αυτή, αν όντως υπάρχει τέτοια διάσταση, για να δούμε πώς θα πάμε τα επόμενα βήματα παραπέρα.
Έχετε ενημερωθεί δηλαδή και για ποσά;
«Ακριβώς, τα πάντα».
Μπορείτε να μας δώσετε περίπου μια εικόνα;
«Δεν θυμάμαι τώρα αλλά έχουμε ενημέρωση, έχουμε πλήρη εικόνα».
Διαιτησία. Σε πρόσφατο Tweet σας ζητήσατε από την ΚΕΔ/ΕΠΟ Elite διαιτητές:
«Δεν αλλάζει η άποψη μου».
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, έκανε συνάντηση με τον Τσέφεριν και αναρωτιέμαι: Δεν είναι λίγο περίεργο να φτάνει ο Πρωθυπουργός μιας χώρας να μιλάει για τη διαιτησία στο ποδόσφαιρο της;
«Θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω πρώτα την ενόχληση κάποιων από αυτήν την τοποθέτηση, μέσω ενός πολύ προσεγμένου tweet. Δεν ενοχλούνται όταν εισπράττουν 1,5 εκατομμύριο η κάθε ΠΑΕ στα ταμεία της, από το στοίχημα. Εκεί δεν είδα ενόχληση… Που το κράτος παρεμβαίνει και τους δίνει 1,5 εκατομμύριο, σε Ανώνυμες Εταιρείες. Δεν είδα καμία ενόχληση από κανέναν, που ενοχλήθηκε στη συνέχεια επειδή τι είπαμε; Το αυτονόητο! Ότι θέλουμε την καλύτερη διαιτησία για να ολοκληρωθεί αυτό το πρωτάθλημα και να έχουμε ασφάλεια σε ό,τι αφορά τα σφυρίγματα των διαιτητών. Αυτό είπαμε. Και δεν διαφωνεί κανένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτό. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν μπορείς να έχεις τα δικά σου δικά σου και τα δικά μου πάλι δικά σου. Δεν γίνεται αυτό!».
Δεν θα έπρεπε οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές Αρχές να είχαν διασφαλίσει το κομμάτι της διαιτησίας;
«Πέρα για πέρα συμφωνώ. Μη με ρωτάτε το αυτονόητο. Είναι αυτά τα μερικώς εφαρμοζόμενα από την ολιστική μελέτη. Εάν ήταν σωστοί και είχαν εφαρμοστεί πιστά όλα αυτά που περιγράφει η ολιστική μελέτη, πολλά από αυτά που συμβαίνουν και στα θέματα της διαιτησίας δεν θα χρειαζόταν να τονίζονται ή να παίρνουμε πρωτοβουλίες εγώ ή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Συν τοις άλλοις έχουμε περάσει και μια διάταξη για ένα οικοδόμημα μιας ημιαυτόνομης λειτουργίας, πάντα ενταγμένη – «κουμπωμένη» πάνω στην Ομοσπονδία, όχι ένα ανεξάρτητο οικοδόμημα που υπάγεται στο Υπουργείο Αθλητισμού ή κάπου αλλού. Καμία σχέση. «Κουμπωμένο» μεν, αλλά με μια ημιαυτόνομη λειτουργία. Έχει ψηφιστεί η διάταξη και το επόμενο διάστημα με τη συνεπικουρία, όπως ορίζει ο νόμος, η διάταξη αυτή, της Super League 1, της επαγγελματικής κατηγορίας και της Super League 2, κατ’ επέκταση, αλλά και με τη συνεργασία της ΕΠΟ, θα εφαρμοστεί, ώστε να έχουμε μια συνολική βελτίωση, θα έλεγα, στο θέμα που λέγεται διαιτησία. Ήδη το VAR λειτουργεί. Το κληρονομήσαμε, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού σε συνεργασία με την ΕΠΟ. Έγιναν βελτιώσεις επί των δικών μας ημερών. Εμπλουτίστηκαν δηλαδή οι υπηρεσίες και τα συστήματα που καλύπτονται μέσα από το VAR.
Τώρα, το θέμα της διαιτησίας είναι κάτι ακόμα που θα προκύψει, που θα δώσει περισσότερα μπόνους. Δίνουμε μόνο για φέτος 1,5 εκατομμύριο σε κάθε ΠΑΕ με στόχο να βελτιώσει και τις εγκαταστάσεις, τα θέματα ασφάλειας, φωτισμού και λοιπά ζητήματα που δημιουργούν ένα καλύτερο κλίμα και συνθήκες στους χώρους τους. Περάσαμε διατάξεις για το θέμα των λεσχών φιλάθλων, παρά τις αντιρρήσεις τους, που και πάλι σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Ψηφιακής Πολιτικής εξελίσσεται το μητρώο των λεσχών φιλάθλων, όπου πλέον, με νόμιμη διαδικασία, θα λειτουργούν αλλά με απόλυτη ευθύνη των ΠΑΕ που μοιράζονται την επωνυμία τους. Δεν είναι και λίγο πράγμα, δηλαδή τον εμπορικό τίτλο, το εμπορικό σήμα τους. Όλα αυτά σαφώς δείχνουν ένα δρόμο, ωστόσο όμως υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Οι παράγοντες. Οι ίδιοι οι παράγοντες αποτελούν ένα πρόβλημα πραγματικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, διότι το ποδόσφαιρο δεν φαίνεται να το πονούν».
Το μεγαλύτερο κατ’ εσάς;
«Μπορεί να είναι και το μεγαλύτερο. Δεν φαίνεται να το πονούν. Δεν φαίνεται να έχουν την αγωνία να βελτιωθεί το ποδόσφαιρο. Έχουν την αγωνία να περάσει το δικό τους και να ικανοποιηθεί ο εγωισμός τους ή πολλές φορές, το έχω νιώσει έντονα, με αφορμή το ποδόσφαιρο και τη δύναμη που αντλούν μέσα από τον αριθμό των φιλάθλων ή και των οπαδών, -κάνω τον διαχωρισμό, είναι σαφέστατη η διαφορά του φιλάθλου που στηρίζουμε και αγκαλιάζουμε και θέλουμε στα γήπεδα μέσα, με αυτή του οπαδού που τυφλά λειτουργεί, έως και κατευθύνεται σε κάποιες περιπτώσεις- να επιδιώκουν εκείνοι οι παράγοντες να πιέσουν ή και να εκβιάσουν την κυβέρνηση για άλλα ζητήματα. Πιθανόν προσωπικών τους επαγγελματικών επιδιώξεων. Το έχουμε ζήσει αυτό στο πετσί μας. Όπως επίσης έχουμε δει ανακοινώσεις, του τύπου “τελεσίγραφα” προς την κυβέρνηση και τα λοιπά. Όλα αυτά δεν περιποιούν τιμή για όλο αυτό που λέγεται ποδοσφαιρική επαγγελματική κοινότητα στη χώρα μας και σε ένα μεγάλο ποσοστό για αυτή την κατάσταση φέρει ευθύνη και ο παραγοντικός κόσμος. Όχι όλος, αλλά ισχυρό μέρος αυτών».
Πιστεύετε πραγματικά ό,τι με την παρουσία αυτών των παραγόντων μπορεί να βρεθεί ποτέ κάποια φόρμουλα αρμονικής συνύπαρξης;
«Πάντοτε βλέπω τα πράγματα με αισιοδοξία, όσο το πράγμα εξελίσσεται και μπαίνουν κανόνες. Θυμίζω πως δεν υπήρχε ποτέ έλεγχος για το πόσα αθλητικά σωματεία έχουμε. Τώρα ξέρουμε. Ξεκινάω από αυτό επειδή έχει αξία, να δείτε πως εξελίσσονται σιγά σιγά τα πράγματα και στενεύουν τα όρια. Μπαίνει ένα καλούπι. Ο Έλληνας έχει δείξει πως όπου έχει βρεθεί σε χώρο οργανωμένο, με κανόνες και πλαίσια, έχει απογειωθεί. Έχει κυριαρχήσει. Ακόμα και σε κράτη που δεν το φανταζόταν το μυαλό το δικό μας. Κι όμως, παντού υπάρχει ένας Έλληνας να διαπρέπει επειδή βρέθηκε σε ένα χώρο με κανόνες, με πλαίσιο, λειτούργησε πειθαρχημένα και κατάφερε να βγάλει το δημιουργικό του στοιχείο. Τη φαντασία του. Αυτός είναι ο Έλληνας. Έτσι λοιπόν και στο ποδόσφαιρο, όταν ξεκινήσαμε και ψάχναμε να βρούμε τον αριθμό των σωματείων που έχουμε, γιατί οι υπηρεσίες μας δεν γνώριζαν τίποτα, για να τα ενισχύσουμε οικονομικά τα σωματεία με αφορμή την πανδημία και το lockdown που είχαμε επιβάλει τότε, ρωτώντας σε ένα zoom που είχα με όλους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, Ολυμπιακών και μη, «τι σωματεία έχει η ομοσπονδία σας;» και σημείωνα δίπλα, το άθροισμα έλεγε περίπου 12.500 με 13.000 σωματεία. Λέω «ρε παιδιά, πολύ μεγάλο το νούμερο» και μου έλεγαν ο καθένας το δικό του το «μακρύ του και το κοντό του».
Νόμιζαν ό,τι «βρήκαμε έναν χαζούλη, να τον κοροϊδέψουμε για να πάμε παρακάτω». Το ποδόσφαιρο, τότε, είχε πει δια στόματος Γραμμένου, πως η χώρα μας έχει περίπου 5-5.500 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Ψέμα, γιατί όπως απεδείχθη, η χώρα μας έχει περίπου 2.500 και λίγο λιγότερο, ενεργά νόμιμα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Από εκεί που ήταν το απόλυτο μπάχαλο, σιγά-σιγά και με προσπάθεια και με παρατάσεις και με βελτιώσεις, φτάσαμε να μπει μια σειρά και να καθαρίσει το τοπίο σε ένα υψηλότατο ποσοστό. Όσο προχωράει ο χρόνος, τακτοποιείται ακόμα περισσότερο. Το ίδιο έγινε με το VAR που στην αρχή αμφισβητούταν. Το βελτιώσαμε και πλέον δεν αμφισβητείται ή και αν αμφισβητείται είναι για την κρίση του διαιτητή που το συμβουλεύεται, ενώ έχει την δυνατότητα να δει και να ξαναδεί όσες φορές χρειάζεται μια φάση για να βγάλει το συμπέρασμα το δικό του. Το ίδιο θα συμβεί και με τη διαιτησία εφόσον προχωρήσει ο θεσμός και το πλαίσιο το οποίο έχουμε ήδη ψηφίσει και υπάρχει προς διάταξη».
Για την επαγγελματική διαιτησία εννοείτε; Πού βρίσκεται αυτό; Γιατί δεν προχωρά;
«Σας είπα νωρίτερα ό,τι έχουμε ψηφίσει τη διάταξη, αναμένουμε προτάσεις από τη Super League 1 και τη Super League 2, αλλά η Super League 1 έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό το θέμα και μετά θα ακολουθήσει και ένας διάλογος, όπως έχω πει και με την ΕΠΟ για να προχωρήσουμε στη λειτουργία ενός ημιαυτόνομου. Κουμπωμένο θα είναι, επαναλαμβάνω πάνω στην ΕΠΟ, ούτως ή άλλως».
Η ΕΠΟ έχει πάρει αποστάσεις από αυτό το θέμα…:
«Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΠΟ παίρνει αποστάσεις και μετά συμμορφώνεται. Σας λέω, αν είχε εφαρμοστεί η ολιστική μελέτη σε απόλυτο βαθμό, όλα αυτά θα είχαν απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο ή θα είχαν λυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ λοιπόν χρεώνω απόλυτα το πίσω – μπρος της FIFA και της UEFA , κατ’ επέκταση και της ΕΠΟ. Εάν είχαν ακολουθήσει όλα αυτά που έλεγε η ολιστική μελέτη, σήμερα αυτά θα είχαν απαντηθεί και δεν θα είχαμε θέμα συζήτησης».