Συχνά, οι περισσότεροι προπονητές ανάλογου βεληνεκούς, όταν τους τίθεται ερώτηση για πρότυπα και εμπνεύσεις, επιλέγουν ένα πρόσωπο που να βρίσκεται κοντά στη φιλοσοφία τους και να έχει επιτυχίες, ή μεγαλύτερη εμπειρία.
Ο Μαρσέλο Μπιέλσα, για παράδειγμα ή ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Στις πρώτες του ημέρες στην Αγγλία, ρώτησαν τον Χάβι Γκράθια σχετικά κι εκείνος απάντησε: «Για μένα, οι πιο σημαντικοί προπονητές είναι αυτοί των ακαδημιών και των νεαρότερων ομάδων που είχα στο παρελθόν. Τους θαυμάζω, γιατί έχουν πολύ λίγους πόρους, αλλά με αυτούς καταφέρνουν να κάνουν σπουδαία πράγματα και να εξελίσσουν μεγάλους παίκτες».
Μια απάντηση, που απορρέει από τον χαρακτήρα και τη σκέψη του. Αφού κατάφερε να σώσει άνετα πέρυσι την Γουότφορντ, ο Γκράθια μετρά φέτος μόνο νίκες στα τέσσερα πρώτα ματς της Premier League και βρίσκεται στην κορυφή, μαζί με Λίβερπουλ και Τσέλσι. Παρότι είναι πολύ νωρίς, η νίκη της επί της Τότεναμ την τελευταία αγωνιστική ξύπνησε μνήμες 1983, όταν οι Χόρνετς είχαν τερματίσει δεύτεροι. Κάποιοι ακόμα πιο υπερβολικοί, έχουν ήδη αρχίσει τις συγκρίσεις με τη Λέστερ του τίτλου.
Η τελευταία δουλειά του Ισπανού στην Ισπανία, πριν ξενιτευτεί στο Καζάν και στη συνέχεια κατηφορίσει στο Λονδίνο, ήταν στη Μάλαγα. Ο Χοσέ Κριάδο, ρεπόρτερ στην Opinion de Malaga, θυμάται στο FFT του gazzetta.gr: «Θυμάμαι ότι όταν η Μάλαγα αποφάσισε να τον προσλάβει, της ασκήθηκε μεγάλη κριτική, γιατί την προηγούμενη σεζόν ήταν στην Οσασούνα που είχε υποβιβαστεί και ο σύλλογος αναζητούσε κάποιον που θα του δώσει ώθηση, καθώς δύο χρόνια πριν είχε βγει στο Champions League. Στον Σεΐχη (σ.σ Αλ Τανί, ο ο ιδιοκτήτης) δεν φαινόταν και τόσο καλή η απόκτησή του όταν ήταν στη Μάλαγα για την παρουσίαση. Όμως όλα τελικά εξελίχθηκαν καλά και ήταν ένας από τους κορυφαίους προπονητές που είχε τα τελευταία χρόνια. Ξεχώρισε για την εργατικότητά του και για το ότι είχε υπό έλεγχο όλα τα ζητήματα της ομάδας. Αποδείχθηκε πολύ δυνατός στην εκμετάλλευση παικτών από την ακαδημία, γιατί ήταν μια εποχή που η ομάδα δεν μπορούσε να βασίσει πολλά στις μεταγραφές λόγω οικονομικών προβλημάτων».
Με τους ασταθείς οικονομικά Ανδαλουσιανούς είχε δύο θέσεις στην 10άδα της La Liga, πριν φύγει το 2016 για μια σεζόν στη Ρούμπιν Καζάν, όπου δεν κατάφερε να στεριώσει. Η επόμενη πρόκληση θα ήταν και η μεγαλύτερη.
Ο Γκράθια ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2018 στη Γουότφορντ που φλέρταρε με τον υποβιβασμό, έχοντας πάρει μόλις πέντε βαθμούς στους τελευταίους 11 αγώνες της. Είχε επίσης προβληματικά αποδυτήρια, καθώς σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Μάρκο Σίλβα είχε χάσει την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη τους, μην καταφέρνοντας να ενώσει κάτω από τον κοινό σκοπό τους παίκτες από 16 εθνικότητες που απάρτιζαν το ρόστερ. Ο διάδοχός του ήρθε για να εφαρμόσει μια εντελώς διαφορετική τακτική, με βασικό πυλώνα την ενότητα. Η επικοινωνία και το man management αποτελούν άλλωστε προτεραιότητά του. Στη Ρούμπιν Καζάν είχε πέντε μεταφραστές για να είναι σίγουρος πως τα λόγια του θα πήγαιναν ακριβώς όπως έπρεπε σε όλους τους ποδοσφαιριστές και βρίσκεται συνεχώς κοντά στην ομάδα.
Ο Τζίνο Πότσο, o αμφιλεγόμενος ιδιοκτήτης των Γουότφορντ-Γρανάδα-Ουντινέζε, τον είχε στο στόχαστρο από μια νίκη μέσα στο Καμπ Νόου επί της Μπαρτσελόνα τον Φεβρουάριο του 2015. Η Μάλαγα του Γκράθια είχε προηγηθεί από το 7′ με τον Χουάνμι και κατάφερε να κρατήσει το αποτέλεσμα μέχρι τέλους απέναντι στους Καταλανούς που εκείνη τη σεζόν πήρε τρεμπλ. Όταν αποφάσισε ότι η αλλαγή τεχνικού ήταν μονόδρομος, τον έφερε περίπου ένα μήνα πριν την πρόσληψη για συνέντευξη με τον τεχνικό διευθυντή Φίλιπο Γκιράλντι και κατάλαβαν ότι ήταν ο εκλεκτός.
*** Διαβάστε περισσότερα για το θέμα με ΚΛΙΚ ΕΔΩ