Ο υπεύθυνος ακαδημιών του Γ.Σ. Διαγόρας και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Αγαπητός Αμπελάς μιλάει για τη φιλοσοφία του, τη στάση ζωής του απέναντι στην ανάπτυξη αθλήματος και αυτό που λείπει από τις ακαδημίες του συλλόγου!
Για τον Αγαπητό Αμπελά δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις… Ο νέος (από πέρσι τυπικά…) υπεύθυνος ακαδημιών του Γ.Σ. Διαγόρας έχει πίσω του μία τεράστια καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο. Έχει παίξει σε Διαγόρα (στο ξεκίνημα του από το 1991 έως το 1996), Προοδευτική (1996-99), Καβάλα (1999-01), Πανιώνιο (2001) Παναχαϊκή (2002), Άρη (2003-06) και Ρόδο (2006-09), όταν και αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα του σε ηλικία 34 ετών. Μάλιστα λίγο έλειψε να παίξει και στο «καμπιονάτο» με την Ιταλία, αλλά «χάλασε» η μεταγραφή του. Ο Αγαπητός Αμπελάς αγωνίστηκε στο Europa League με τον Άρη, έχει κατακτήσει την 3η θέση στην Ευρώπη με την Εθνική Παίδων τη σεζόν 1991-92 και μάλιστα ήταν και μέλος της καλύτερης 11άδας, ενώ ήταν και φιναλίστ του κυπέλλου Ελλάδας δύο φορές με τον Άρη ως παίκτης και μία ως μάνατζερ.
Παίζοντας ως αριστερό μπακ και ως αριστεροπόδαρος ο Αγαπητός Αμπελάς είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχει «βγάλει» το ροδίτικο ποδόσφαιρο. Από κει και πέρα εργάστηκε και ως team manager του Άρη, ενώ ήταν πάντα δίπλα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Αγαπητός Αμπελάς γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1975 στη Ρόδο και το ταλέντο του έγινε γρήγορα γνωστό μέσα από τον Διαγόρα, στον οποίο βρίσκεται τώρα και προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του, στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της ομάδας.
Ο ίδιος μίλησε στο 12sports για την παρουσία του για τον Διαγόρα (ως υπεύθυνος ακαδημιών) και αρχικά για τη δική του φιλοσοφία: «Καταρχήν, θα πρέπει να αναφέρω ότι έχω αναλάβει από πέρσι το καλοκαίρι υπεύθυνος ακαδημιών στον Διαγόρα, αλλά λόγω κορωνοϊού, δεν καταφέραμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Οι λέξεις που με εκφράζουν και η δική μου φιλοσοφία έχουν να κάνουν με την αθλητική παιδεία, την εκπαίδευση και την εξέλιξη. Το ποδόσφαιρο είναι χαρά για όλα τα παιδιά. Από κει και πέρα οι ανάγκες του κάθε τμήματος είναι διαφορετικές. Προσπαθούμε στις μικρές ηλικίες να δώσουμε στα παιδιά τη χαρά της… αλάνας, λίγο πιο οργανωμένα. Όπως ήταν, όταν πήγαιναν τα παιδιά να παίξουν στην αλάνα και το χαίρονταν, απλά εμείς το κάνουμε πιο οργανωμένο. Όσο ανεβαίνουν οι ηλικιακές κατηγορίες, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες έτσι ώστε τα παιδιά να φτάσουν στις ηλικίες U14 και U16, που θα πάρουν και τις περισσότερες κατευθύνσεις για το κομμάτι της τεχνικής και της τακτικής, πηγαίνοντας στη συνέχεια στην U19, όπου θα έχουν πάρει τις βάσεις για να ανταπεξέλθουν».
Για τους δικούς του στόχους στις ακαδημίες: «Η πιθανότητα να παίξει επαγγελματικά ένα παιδί με βάση τις έρευνες και τις στατιστικές είναι πολύ μικρή. Για μένα θα ήταν ευχής έργο, αν μπορούμε να δούμε έστω 2-3 παιδιά από τις ακαδημίες του συλλόγου, να στελεχώνουν την ανδρική ομάδα. Μιλάω πάντα ρεαλιστικά. Φυσικά και θα προσπαθήσουμε το καλύτερο για κάθε παιδί ξεχωριστά και μακάρι όλα να μπορούν να παίξουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Αυτό που με ενδιαφέρει βασικά είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στον αθλητισμό».
Για την έλλειψη στέγης στις ακαδημίες του συλλόγου: «Το πρώτο μέλημα μας πρέπει να είναι αυτό. Να πείσουμε όλους αυτούς που αγαπάνε τον Διαγόρα και την τοπική αυτοδιοίκηση, να αποκτήσουν οι ακαδημίες του Διαγόρα τη δική τους στέγη. Δεν είναι δυνατόν, δεν επιτρέπεται βασικά οι ακαδημίες του Διαγόρα να μην έχουν γήπεδο. Δεν είναι να δυνατόν να κάνουμε προπονήσεις σε τρία διαφορετικά γήπεδα. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είναι και ο μεγάλος στόχος του συλλόγου».
Ο επίλογος του Αγαπητού Αμπελά: «Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά μου, που ασχολούμαι με τα παιδιά. Είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι του ποδοσφαίρου. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για την εξέλιξη των παιδιών, όχι στα λόγια αλλά με πράξεις.
Ειδήσεις σήμερα για την Super League 2, τη Γ’ Εθνική και την ΕΠΟ στη Mikriliga.com
Διαβάστε επίσης:
ΕΠΟ: «Βόμβες» κατά Αυγενάκη – «Αυτόκλητος… εισαγγελέας»
Ξάνθη: Αυτός είναι ο νέος προπονητής!
Πειθαρχική ΕΠΟ: Απαγόρευση σε παράγοντα της Ξάνθης – Όλες οι αποφάσεις
Μακεδονικός: Δεν ξεχνά τον Δήμου – «Ένας χρόνος χωρίς τον Παύλο μας»