Πριν από 24 χρόνια, μια μέρα σαν και σήμερα, η ΑΕΚ «έγραψε» μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της, δίνοντας φιλική αναμέτρηση στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτιζάν, κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Στις 24 Μαρτίου του 1999, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν βομβαρδιστικό πόλεμο κατά της Σερβίας, χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτός, είχε διάρκεια 78 ημερών. Στο πέρασμά του, καταβομβαρδίστηκαν: 53 νοσοκομεία, 300 σχολεία, 7.643 σπίτια οικογενειών, 50 εκκλησίες και μοναστήρια, αμέτρητα γηροκομεία και παιδικοί σταθμοί.
Ο τραγικός απολογισμός του πολέμου, ήταν 1.300 νεκροί και πάνω από 1500 αγνοούμενους, με αρκετούς χιλιάδες ακόμα τραυματίες. Σε αυτές τις 78 ημέρες όμως, υπήρξε έστω και μία στιγμή που η συγκίνηση γέμισε τις καρδιές των Σέρβων πολιτών και τους έδωσε μεγάλη ώθηση για να παλέψουν…
Η ΑΕΚ πήρε μία γενναία απόφαση. Ήταν Μεγάλη Τετάρτη (07/04/1999), όταν η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να βρεθεί στο Βελιγράδι και να δώσει φιλική αναμέτρηση με την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Θέλοντας να αποδείξει ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στις χώρες και τις ομάδες.
Η ελληνική αποστολή ξεκινούσε ένα ταξίδι προς τον πόλεμο και ο καθένας που θα βρισκόταν εκεί θα ήταν υπεύθυνος της πράξεις του. Εγγυήσεις ασφάλειας δεν μπορούσε να δώσει κανείς και όσοι βρέθηκαν στην αποστολή, στην κυριολεξία ρίσκαραν τη ζωή τους. Το Βελιγράδι καιγόταν στην πραγματικότητα, οι βόμβες έπεφταν καθημερινά…
Η αποστολή ξεκίνησε οδικώς από την Αθήνα για τη Γιουγκοσλαβία. Μαζί της, και αρκετοί φίλοι της ομάδας που ήθελαν να ζήσουν αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία. Από όποιο σημείο της Σερβίας και αν περνούσε η ομάδα, υπήρχε αποθέωση από τους πολίτες της χώρας και μεγάλη συγκίνηση. Μόλις η αποστολή έφτασε στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς εμφανώς συγκινημένος, υποδέχτηκε τους Έλληνες ευχαριστώντας τους θερμά.
«Ήρθαν οι Έλληνες, δηλαδή οι σπουδαίοι»
Για το συγκεκριμένο παιχνίδι, διατέθηκαν περίπου 40.000 εισιτήρια, ωστόσο την ημέρα της αναμέτρησης περίπου 25.000 φίλοι της Παρτιζάν και λιγοστοί Έλληνες βρέθηκαν στις εξέδρες. Λίγο πριν την έναρξη, το κλίμα ήταν εντυπωσιακό με τους φίλους της Παρτιζάν να φωνάζουν: «Ήρθαν οι Έλληνες, δηλαδή οι σπουδαίοι».
Πριν από την έναρξη, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου, ενώ ένα τεράστιο πανό από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, αναγράφει: «NATO STOP THE WAR, STOP THE BOMBING».
Για την ιστορία, γιατί λίγο ενδιαφέρει το σκορ, το 1-0 έκανε ο Κέζμαν στο 13’ και ο Ζουμπούλης στο 26’ διαμόρφωσε το τελικό 1-1. Σην ανάπαυλα του ημιχρόνου η ελληνική αντιπροσωπεία που συνόδευε την αποστολή φύτεψε μια ελιά στο κέντρο του γηπέδου. Το… συλλαλητήριο ειρήνης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στο 61’ της αναμέτρησης, οι φίλοι της Παρτιζάν μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να ευχαριστήσουν τους παίκτες της ΑΕΚ και να τους προτρέψουν να αποχωρήσουν για να μη νυχτώσει και ξεκινήσουν και πάλι οι βομβαρδισμοί.
«Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα. Κάναμε αυτό που θέλαμε. Δώσαμε χαρά και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις 24 Μαρτίου. Μακάρι να έρθει η ειρήνη, αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό που ζήσαμε δεν το συγκρίνω με κανέναν τίτλο, είναι διαφορετικό σαν εμπειρία από όλα τα άλλα. Όσους τίτλους κι αν πάρω δεν γίνεται σύγκριση. Ήταν ανεπανάληπτο», δήλωσε ο Ντέμης Νικολαΐδης μετά το τέλος της αναμέτρησης.
«Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες», έγραψε την επομένη η «Πολίτικα», «Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες», η «Μπόρμπα»…
ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης΄ 40’ Κουρκουνάς(του Απόλλωνα), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέφσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.
Παρτιζάν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.