Σχεδόν το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει περάσει πια στο Διαδίκτυο, είτε καθ’ ολοκληρία, είτε κάποια μέρη της ή διάφορες λειτουργίες της.
Η ενασχόληση των ανθρώπων με το Ίντερνετ είναι, όχι μόνο καθημερινή, αλλά και συνεχής. Όλες όσα συνθέτουν τη ζωή μας μπορούν να περνούν από το Ίντερνετ – από τον προγραμματισμό της ημέρας μας, μέχρι τις αγορές μας, την άθλησή μας, την επικοινωνία και την ενημέρωσή μας αλλά και την ψυχαγωγία μας, σε σελίδες, όπως για παράδειγμα το Bruce Bet.
Είναι, όμως, απόλυτα ασφαλές το Διαδίκτυο. Η απάντηση είναι, πως το Ίντερνετ προσφέρει μια σειρά από πολύ χρήσιμες υπηρεσίες, που, όμως, κρύβουν και πολλούς κινδύνους, αν δεν το χειριστούμε με τον σωστό τρόπο.
Ας δούμε, λοιπόν, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να διατηρούμε, τόσο τους εαυτούς μας, όσο και, ενδεχομένως, μικρά παιδιά και νέους, που αναζητούν την ψυχαγωγία τους στο Διαδίκτυο.
Τι είναι η κυβερνοασφάλεια
«Κυβερνοασφάλεια» είναι ένας γενικός όρος, που καλύπτει τις μεθόδους, που χρησιμοποιούμε, για να διατηρούνται τα στοιχεία μας ασφαλή στο Διαδίκτυο. Ένας από τους κινδύνους, που διατρέχουμε, είναι η διαρροή και η κακή χρήση από τρίτους των προσωπικών και οικονομικών μας στοιχείων. Κάθε μέρα, οι χρήστες ακολουθούν τρόπους και συμβουλές, για να προστατεύουν τα στοιχεία τους.
Κάποιοι από τους όρους, που καλό είναι να γνωρίζετε και αφορούν την κυβερνοασφάλεια, είναι:
Διαρροή στοιχείων: Πρόκειται για συμβάντα, που οδηγούν στη γνωστοποίηση σε τρίτα μέρη των στοιχείων χρηστών μιας ιστοσελίδας. Αυτά μπορεί να είναι από κωδικούς ασφαλείας, μέχρι αριθμούς καρτών, προσωπικά στοιχεία και άλλα.
Malware: Πρόκειται για κακόβουλα λογισμικά, που χρησιμοποιούνται για να αχρηστεύσουν ή να μολύνουν τις συσκευές των χρηστών, συχνά δίνοντας πρόσβαση σε αυτές σε τρίτα μέρη.
Συμβουλές για να προστατευθείτε
Ας δούμε κάποια από τα πιο βασικά βήματα, στα οποία πρέπει να προχωρήσετε, ώστε να παραμείνετε ασφαλείς στο Ίντερνετ.
- Προστατεύστε τα δεδομένα σας με ισχυρά password: Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις προδιαγραφές των κωδικών ασφαλείας, που εισάγετε, ώστε να είναι αρκετά ισχυροί και να αντιστέκονται σε ενδεχόμενες επιθέσεις. Αλλάζετέ τα συχνά και μην τα μοιράζεστε με τρίτους.
- Μην εισάγετε τα στοιχεία σας οπουδήποτε: Διαβάζετε πάντα τους όρους και τις προϋποθέσεις των ιστοσελίδων και μην εισάγετε τα στοιχεία σας σε ιστοσελίδες, που δεν χρησιμοποιούν τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας (όπως, για παράδειγμα, η χρήση του https κλπ).
- Μην παραλείπετε τις ενημερώσεις λογισμικού: Πάντοτε να ενημερώνετε τις εφαρμογές και τα λογισμικά σας, ιδιαίτερα όταν οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν βελτιώσεις και προσθήκες στα συστήματα ασφαλείας.
- Δώστε προσοχή στα άγνωστα WiFi: Μην συνδέεστε σε WiFi δίκτυα, που δεν γνωρίζετε. Ταυτόχρονα, φροντίστε το δικό σας WiFi να είναι πάντοτε προστατευμένομε ισχυρά password, τα οποία θα αλλάζετε συχνά.
- Εμπιστευτείτε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων: Η διπαραγοντική επαλήθευση ταυτότητας βοηθάει, ώστε να μην μπορέσουν κακόβουλα τρίτα μέρη να εισχωρήσουν στους λογαριασμούς σας.
Όλα τα παραπάνω βοηθάνε, ώστε να έχετε μια πιο προστατευμένη παρουσία στο Διαδίκτυο και να κρατηθούν τρίτα μέρη, που ίσως έχουν σκοπό να σας βλάψουν, μακριά από τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία.
Πώς να αποφύγετε την κλοπή ταυτότητας
Η κλοπή ταυτότητας αφορά τη χρήση κυρίως των οικονομικών σας στοιχείων, και τη χρήση τους, για παράδειγμα, σε οικονομικές συναλλαγές. Κάποια στοιχεία μπορεί να διαρρεύσουν χωρίς τη δική σας υπαιτιότητα. Ωστόσο, μπορείτε να προβείτε σε κάποιες ενέργειες, ώστε να προστατευθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Παρακολουθήστε τις κινήσεις των καρτών σας: Καλό είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχετε τη χρήση των καρτών σας, για να εντοπίσετε ενδεχόμενες περίεργες συναλλαγές.
- Δώστε προσοχή σε ασυνήθιστες χρεώσεις: Αν λάβετε κάποια περίεργη χρέωση, αναφέρετέ την άμεσα στην τράπεζά σας.
- Προστατεύστε έγγραφα με ευαίσθητα δεδομένα: Μην πετάτε τέτοια έγγραφα στα σκουπίδια. Καλύτερο είναι να καταστρέφετε ό,τι περιλαμβάνει στοιχεία, όπως όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο, ΑΦΜ, τραπεζικά στοιχεία κλπ.
Με τον τρόπο αυτόν, προστατεύονται τα στοιχεία σας από τρίτους.
Προσωπική προστασία
Εκτός από τα οικονομικά και προσωπικά σας στοιχεία, όμως, πρέπει να προστατευθείτε και οι ίδιοι από ενδεχόμενες κακόβουλες ενέργειες τρίτων. Το Διαδίκτυο έχει διευρύνει αφάνταστα την επικοινωνία και την πρόσβαση σε εσάς ατόμων, με τα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχατε επαφές. Τα άτομα αυτά πολλές φορές δεν είναι ειλικρινή και δεν έχουν καλούς σκοπούς.
Η UNESCO προτείνει μια σειρά από τρόπους, για να προστατευθείτε:
- Όταν μιλάτε με κάποιον που δεν γνωρίζετε, κρατήστε τη συζήτηση στο θέμα, που σας απασχολεί, και μην παρεκκλίνετε.
- Μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες, όπως διεύθυνση, οικονομικά και προσωπικά στοιχεία, οικογενειακά ζητήματα κλπ.
- Αποθηκεύστε τις συνομιλίες.
Μια διαδικτυακή συνομιλία είναι ασφαλής, όταν:
- Και τα δύο μέρη συμμετέχουν σε αυτή συναινετικά,
- Υπάρχει διαφάνεια στους σκοπούς,
- Υπάρχει σεβασμός,
- Δεν ξεπερνιούνται τα όρια,
- Δεν μοιράζονται ύποπτοι σύνδεσμοι ή αρχεία,
- Δεν υπάρχει πίεση, από την άλλη πλευρά, για γρήγορες απαντήσεις.
Καλό είναι να σταματήσετε μια συζήτηση, όταν το άλλο μέρος:
- Κάνει υπερβολικά κομπλιμέντα,
- Σας παρενοχλεί,
- Κάνει πολλές ερωτήσεις,
- Ξέρει πολλά για εσάς, χωρίς λόγο,
- Κάνει κάποια υπερβολικά καλή προσφορά,
- Σας στέλνει ακατάλληλο περιεχόμενο,
- Εμφανίζεται απειλητικό,
- Σας κάνει να νιώσετε άβολα σε οποιονδήποτε βαθμό,
- Εμφανίζεται πιεστικό ή χειριστικό.
Αν προσέξετε όλα τα παραπάνω, θα μπορέσετε να απολαύσετε όλα τα οφέλη του Διαδικτύου και η ψυχαγωγία σας να είναι χωρίς τέλος.