Ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας ποδοσφαίρου του Ηρακλή Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, έχει καταγωγή από τη Σμύρνη, την πόλη της Ιωνίας όπου ιδρύθηκε ο Απόλλων Σμύρνης το 1891.
Μάλιστα, το 2014 διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας του Απόλλωνα για ένα χρόνο. Και όπως είπε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την εξαγορά του Ηρακλή:
«Είμαι Μικρασιάτης, Σμυρνιός και Απολλωνιστής. Θα προσπαθήσω με τη βοήθεια τη δική τους να βρούμε έναν τρόπο να εξυγιάνουμε την ομάδα, να συσπειρώσουμε και να ενώσουμε όλο τον κόσμο του Ηρακλή. Θεωρούμε ότι ο Ηρακλής είναι μια τεράστια ομάδα που ακόμα και μετά από 15 χρόνια παρακμής, παρέμεινε στις πρώτες έξι κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών του ελληνικού πρωταθλήματος.»
Πρόκειται για έναν πεισματάρη επαγγελματία, αφού μπήκε από νωρίς στα βάσανα, ξεκινώντας να εργάζεται, στο κρεοπωλείο του πατέρα του, σε ηλικία μόλις 10 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα, η αγάπη του για την εστίαση τον οδήγησε στην δημιουργία ενός μικρού, no name καταστήματος στο Μαρούσι, το οποίο φρόντισε να «μεγαλώσει» φτιάχνοντας και άλλα καταστήματα ιδίας «στόχευσης».
Τη δεκαετία του ’80, έκανε το πρώτο μεγάλο του βήμα, καθώς με την εταιρεία που ήδη διέθετε, πήρε τα κυλικεία του ΟΑΚΑ από τα οποία «θησαύρισε» τις χρονιές που το Στάδιο χρησιμοποιούσαν και οι τρεις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες, Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ.
Εμπλοκή στο «Βενέτης»
Το 2002 ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας «Βενέτης». Ο Μπάμπης Βενέτης του παραχώρησε το 52% των μετοχών της εταιρίας. Η έδρα της εταιρείας, που ξεκίνησε το 1939 όταν ο Γιώργος Βενέτης από τα Ιωάννινα άνοιξε έναν μικρό φούρνο, βρίσκεται στη Λυκόβρυση. Αυτή τη στιγμή ο Μονεμβασιώτης κατέχει το 70%, της εταιρείας Φούρνοι Βενέτη που πλέον αριθμεί περί τα 120 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, έναντι 30 καταστημάτων που διέθετε όταν την αγόρασε.
Η συνεργασία Μονεμβασιώτη-Βενέτη άλλαξε μορφή στα γνωστά καταστήματα, και δημιούργησε ένα πρότυπο δίκτυο μαγαζιών, το οποίο εξελίχθηκε σε κερδοφόρα δραστηριότητα. Η νέα διοίκηση της εταιρείας επεξεργάστηκε και έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο σύγχρονο αναπτυξιακό πρόγραμμα ποιοτικής αναβάθμισης σε όλους τους τομείς με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών της.
Το 2002 η εταιρεία είχε χρέη 27 εκατ. ευρώ έχοντας τζίρο μόλις 12 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 21 εκατ. αφορούσαν οφειλές προς τις τράπεζες. Τότε λοιπόν ήταν η ώρα της δράσης. Η «Βενέτης» αποφάσισε να απομακρύνει στελέχη που δεν κατανοούσαν τη νέα συγκυρία και βαρύνονταν με πλήθος λαθών και να επενδύσει σε δικά της παιδιά. Με τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη σε ρόλο διευθύνοντος συμβούλου, κατάφεραν όχι μόνο να αντιστρέψουν το κλίμα αλλά και να εκτοξεύσουν την εταιρία. Πλέον ο όμιλος Φούρνη Βενέτη απαρτίζεται από 18 εταιρείες με συνολικά έσοδα πάνω από 120 εκατ. ευρώ.
Στις 1000 κορυφαίες εταιρίες της Ευρώπης
Η αναπτυξιακή πορεία της «Βενέτης» είναι τέτοια που βραβεύτηκε ως μία από τις 1.000 καλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες σε έναν διαγωνισμό όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν ήταν μόλις 21. Η βράβευση έγινε στα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η «Βενέτης» υπήρξε η μοναδική ελληνική εταιρεία που προσκλήθηκε και παραβρέθηκε. Η βράβευση αυτή είχε να κάνει με μια προσπάθεια ή, πιο συγκεκριμένα, ένα σχέδιο δράσης για την ένωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Η εξαγορά της εταιρείας Δωδώνη
Ηταν το 1984, σαράντα χρόνια πριν δηλαδή, όταν ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, εργαζόταν στο κατάστημα Δωδώνη στην οδό Ερμού στο Μαρούσι ως νεαρός πωλητής. Τότε, ίσως δεν φαντάζονταν ότι 40 χρόνια μετά, θα εξαγόραζε την επιχείρηση Παγωτά Δωδώνη. Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη επρόκειτο για μια διαδικασία που κράτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 32 μήνες, μετά την ανάδειξη της εταιρείας Φούρνοι Βενέτη ως προτιμητέου επενδυτή για την Παγωτά Δωδώνη, το 2021 μετά την υπαναχώρηση της Ελγέκα, λίγους μήνες μετά τον διαγωνισμό του 2021.
Πηγή: financialreport