Την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία η ΠΑΕ Νίκη Βόλου απαλλάχθηκε από την υπαιτιότητα της διακοπής του αγώνα με την ΑΕΛ, σχολίασε ο Χάρης Γρηγορίου.
O νομικός εκπρόσωπος της Νίκης ήταν ξεκάθαρος πως η διοργανώτρια SL2 δεν έχει άλλη επιλογή από το να ορίσει τη συνέχιση του αγώνα που είχε διακοπεί στο 49ο λεπτό.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γρηγορίου όπως αποδόθηκε από το goalpost.gr:
Αρχικά για την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως είναι μία δικαίωση όλων των ανθρώπων της Νίκης που πασχίζουν για το καλό της ομάδας.
Στη συνέχεια ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου αναφέρθηκε στην ουσία της απόφασης: «Αρχικά είχαν δοθεί κάποια εισιτήρια για εξυπηρέτηση των φιλάθλων της Λάρισας, με τα οποία όπως λέει και η εφετειακή απόφαση μεταβλήθηκε η αρχική απόφαση της ΑΕΛ να μην πάρει εισιτήρια, μισή ώρα μετά την έναρξη του αγώνα. Άρα στην ουσία μπήκε και στην συνευθύνη.
Υπάρχουν δύο παραρτήματα αυτής της απόφασης, το ένα είναι τα δικαστικά που και οι δύο ομάδες έκαναν πειθαρχικά παραπτώματα, είτε μικρά, είτε μεγάλα και το δεύτερο είναι η τύχη του αγώνα.
Η τύχη του αγώνα είναι σαφής. Με την εφετειακή απόφαση πια, απαλλάχθηκε η Νίκη Βόλου και από το εις βάρος 3-0 και από το μείον έναν βαθμό. Και με τη βούλα, δεν υπάρχει ευθύνη στην ΠΑΕ Νίκη Βόλου όσον αφορά τον συγκεκριμένο αγώνα.
Ο πρωτοβάθμιος δικαστής φρόντισε να απαλλάξει και την ΑΕΛ και είναι μονόδρομος πια, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΑΠ, η συνέχιση του αγώνα των υπολειπομένων λεπτών του».
Για το αν η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κακώς ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα; «Η Επιτροπή αποφάσισε ότι οι λόγοι για την διακοπή του αγώνα, αφορούν και τις δύο ΠΑΕ. Αυτό που έκανε η ΠΑΕ ΑΕΛ στην αρχή, δίκην πολιτικής αγωγής, προσπάθησε να τα ρίξει στη Νίκη Βόλου. Αυτό απορρίφθηκε από το Εφετείο γιατί αποφάνθηκε πως δεν έχει καμία θέση η παρέμβαση της Λάρισας. Αν η ΑΕΛ ήθελε να έχει ευθύνη μόνο η ΠΑΕ Νίκη Βόλου τότε θα έπρεπε να έχει καταθέσει ένσταση αντικανονικής διακοπής.
Σας ξαναθυμίζω πως στο φύλλο αγώνος γράφει πως για τα επεισόδια και τη διακοπή ευθύνονται και οι δύο ομάδες. Ο δε παρατηρητής του αγώνα γράφει ότι ζητήθηκε η εκκένωση και η εκκένωση έγινε μερικώς, μόνο από τους οπαδούς της Νίκης Βόλου.
Άρα εδώ έχουμε μία περίπτωση που τα έννομα δικαιώματα που μπορούσε να ασκήσει η ΠΑΕ ΑΕΛ κατά της ΠΑΕ Νίκη Βόλου ήταν ήδη εκπρόθεσμα. Είχαμε ένα δεδομένο ότι η τύχη του αγώνα βαρύνει και τις δύο ομάδες. Είτε θετικά, είτε αρνητικά.
Ο πρωτοβάθμιος δικαστής, ο οποίος έσφαλε σε πολλά σημεία και αυτό φαίνεται από την εφετειακή απόφαση της δικαίωσης, δεν κάλεσε ως εγκαλούμενη και την ΠΑΕ ΑΕΛ. Απήλλαξε, λοιπόν, τη Λάρισα. Έρχεται, μετά, το Εφετείο και λέει ότι εδώ υπάρχει ευθύνη και των δύο ΠΑΕ και δεν μπορεί να την πληρώσει μόνο η ΠΑΕ Νίκη Βόλου και την απαλλάσσω.
Απαλλάσσεται η μία, απαλλάσσεται και η άλλη, ποιος είναι ο μονόδρομος; Η συνέχιση του αγώνα. Είναι μία απόφαση που κάνει, καθαρά, δεκτούς νομικούς λόγους. Από τους εφτά λόγους της εφέσεως, οι δύο που ήταν νομικοί, έγιναν δεκτοί».
Για το αν μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς η απόφαση και να μη γίνει η συνέχιση του αγώνα όπως αφήνει να εννοηθεί η πλευρά της ΑΕΛ;
«Η κάθε πλευρά μπορεί να λέει τα δικά της. Σεβαστή είναι άποψη της ΠΑΕ ΑΕΛ ή οποιουδήποτε, αλλά η εφετειακή απόφαση είναι ξεκάθαρη. Ας τη διαβάσει ο κάθε νομικός και θα καταλάβει. Εγώ ως Νίκη Βόλου καλύπτομαι από την απόφαση της απαλλαγής και της αθώωσης. Δεν υπάρχει άλλη οδός, εκτός από τη συνέχιση του αγώνα»
Για το αν είχε κάποια επικοινωνία με τη διοργανώτρια για το πότε αναμένεται να οριστεί η συνέχιση του αγώνα: «Εγώ δεν έχω άγχος γι’ αυτό γιατί είναι μονόδρομος να κάνει τις νόμιμες ενέργειες η διοργανώτρια. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει. Τι άλλο μπορεί να κάνει; Αυτός ο αγώνας που είναι σε εκκρεμότητα πού έγινε; Έγινε στο γήπεδο του Παραδείσου; Στο γήπεδο του ουρανού έγινε; Πώς θα κατακυρωθεί ο αγώνας αυτός; Ποιος κέρδισε είτε στο γήπεδο, είτε στα χαρτιά; Στα χαρτιά ποιος κέρδισε τον αγώνα ή ποιος τον χάνει;
Εγώ, ως Νίκη Βολου, με την εφετειακή απόφαση, έχω απαλλαγεί και έχω απαλλαγεί αφού δικάστηκε και βάσει νόμου και ουσίας. Εκκρίθηκε πως κακώς ο πρωτοβάθμιος δικαστής κατακύρωσε τον αγώνα εις βάρος μου με 3-0 και μείον έναν βαθμό».
Για το ότι δεν κλήθηκε η ΠΑΕ ΑΕΛ ως εγκαλούμενη από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο: «Όταν ανέλαβα την υπόθεση είδα πως η ΑΕΛ δεν είχε κληθεί ως κατηγορουμένη. Για μένα ήταν πρωτοφανές αυτό γιατί συνήθως καλείς και τους δύο και ανάλογα αναπτύσσουν τα επιχειρήματά τους και ανάλογα απαλλάσσουν τη μία ή καταδικάζουν και τους δύο. Με το δεδομένο αυτό, ο διαιτητής έγραφε πως ευθύνονται και οι δύο ομάδες. Πώς έκανε αυτή την αυθαίρετη επιλογή ο πρωτοβάθμιος δικαστής ότι ευθύνεται μόνο η μία;»
Αν υπάρχει ενδεχόμενο να μηδενιστούν και οι δύο ομάδες; «Τώρα όχι. Η Νίκη έχει απαλλαγεί. Στην 13η σελιδα της απόφασης γράφει: Καθώς αναμένονταν 100 φίλοι της φιλοξενούμενης ομάδας, της ΠΑΕ ΑΕΛ, μεταβάλλοντας έτσι την αρχική της απόφαση να μη λάβει εισιτήρια ως φιλοξενούμενη ομάδα. Αυτό σημαίνει πως αρχικά είπε πως δεν θα πάρει εισιτήρια και στη συνέχεια πήρε και είχε ευθύνη».
Για το αν η απόφαση εκθέτει την έκθεση της αστυνομίας: «Εγώ δεν είμαι δημοσιογράφος, εγώ είμαι νομικός και δεν θα κρίνω ούτε θα αποδώσω ευθύνες, μομφές και υπαινιγμούς. Εσείς μπορείτε να κρίνετε και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του. Ακόμη και ο διαιτητής, στο φύλλο αγώνα έγραψε ότι ευθύνονται και οι δύο ομάδες. Ο δικαστής έλαβε υπόψη του όλο το υλικό που είναι κυρίαρχο. Ξαναλέω, ο παρατηρητής έγραψε ότι ζητήθηκε η εκκένωση. Σε δέκα λεπτά οι οπαδοί της Νίκης εκκένωσαν. Οι λοιποί οπαδοί όμως δεν εκκένωσαν.
Πρόκειται για μία απόφαση με πλήρη νομικό συνειρμό και συναγωγή, είναι εξαιρετική όσον αφορά την αιτιολόγησή της, γράφει ότι απαλλάσσει τη Νίκη Βόλου από την απώλεια του αγώνα με 3-0 και την αφαίρεση ενός βαθμού. Τι πιο ξεκάθαρο και με τη βούλα πια ότι η Νίκη Βόλου είναι ανυπαίτια όσον αφορά την τύχη του αγώνα. Είναι υπαίτια για παραβατικές συμπεριφορές και τιμωρήθηκε μ’ ένα βαρύ πρόστιμο αλλά είναι ανυπαίτια όσον αφορά την τύχη του αγώνα. Αυτό που προσπαθήθηκε το άσπρο να γίνει μαύρο, στο τέλος δεν ευοδώθηκε».