«Σκέφτομαι το ποδόσφαιρο 24 ώρες, έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο ποδόσφαιρο». Είναι λόγια του Τζενάρο Ιβάν Γκατούζο, από μία συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα AS στα τέλη Δεκεμβρίου.
Του Ιταλού προπονητή, γεννημένου πριν 45 χρόνια (9.1.78) στο Κοριλιάνο Καλάμπρο στην Κοζέντσα, που δημοσιεύματα εντός και εκτός συνόρων, τον εμφανίζουν ως φαβορί για τον πάγκο του Ολυμπιακού.
«Πολλά τα χρόνια που τον έχει ξεχωρίσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης»
Όχι άδικα, όχι τυχαία, αφού όπως υποστηρίζουν Ιταλοί δημοσιογράφοι, που τον γνωρίζουν καλά, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ξεχωρίσει πολλά χρόνια τον Γκατούζο, από τότε που βρισκόταν στον πάγκο του ΟΦΗ, ενώ κάποιοι από αυτούς λένε ότι ήταν «οπαδός» του και τότε που ο «Ρίνο» – για τους φίλους – αγωνιζόταν ακόμα ως παίκτης.
Έτσι κι αλλιώς ο Τζενάρο Γκαούζο είναι αυτός-όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Ιταλοί- που εάν ως ποδοσφαιριστής «γρύλιζε» στους αστραγάλους των αντιπάλων του, ως προπονητής… αναπνέει πάντα στο λαιμό των παικτών του. Εκείνος που έκανε την εμμονή του-με το ποδόσφαιρο-πάθος.
Ένας καθολικός στους προτεστάντες
Και αποδεικνύει ότι είναι φτιαγμένος για το ποδόσφαιρο από την αρχή της δεύτερης επαγγελματικής του ζωής, αυτή του προπονητή, για την οποία ήθελε να ξεκινήσει από το μηδέν παρά τις πλούσιες εμπειρίες του ως παίκτης.
«Για να είσαι προπονητής δεν αρκεί να έχεις παίξει, πρέπει να πας στο γήπεδο και να μάθεις. Γι’ αυτό ήθελα να ξεκινήσω από το μηδέν: Ήξερα ποδόσφαιρο, αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένος. Μεταξύ προπονητικής και παιξίματος, το δεύτερο είναι πιο εύκολο γιατί τώρα βρίσκομαι να ζω πλήρως το ποδόσφαιρο και όταν σκέφτομαι το ποδόσφαιρο δεν έχεις πια ζωή. Πρέπει να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου, πραγματικά δεν ξέρω πώς είναι ακόμα μαζί μου», τόνισε ο Γκατούζο στην ΑS.
Μία σχέση, εκείνη με τη σύζυγό του Μόνικα, μητέρα των δύο παιδιών του, της Γκαμπριέλας και του Φραντσέσκο, και σύντροφος της ζωής του, από τότε που τη γνώρισε στη Γλασκώβη όταν φορούσε τη φανέλα των Ρέιντζερς. Ένας καθολικός στην ομάδα των προτεσταντών.
Οι συμβουλές του Αντσελότι
Ο Κάρλο Αντσελότι, γνωστοί οι δύο τους από τη Μίλαν, ήταν ο πρώτος που απευθύνθηκε για να του ζητήσει συμβουλές:
«Όταν ξεκίνησα να προπονώ, τηλεφώνησα αμέσως στον Αντσελότι και τον ρώτησα πώς να το κάνω. Είναι δύσκολο για μένα: Ξεκινάω στις 8:30 και πηγαίνω σπίτι στις επτά το βράδυ. Μετά στο σπίτι πηγαίνω στο μπάνιο και σκέφτομαι κάτι και το γράφω σε ένα χαρτί. Ζω τη δουλειά μου έτσι. Πρέπει να αλλάξω, γιατί δεν μπορείς να αφιερώσεις 18 ή 19 ώρες σκεπτόμενος το ποδόσφαιρο, αλλά είναι το στυλ μου, δουλειά και δουλειά.»
Η αρχή των πάντων
Σε ηλικία 13 ετών, άφησε τη γενέτειρά του-Κοζέντσα- για να κυνηγήσει το μεγάλο του όνειρο Η καριέρα του Τζενάρο Γκατούζο ξεκίνησε το 1990 όταν εντάχθηκε στην Περούτζια σε ηλικία 12 ετών, αφήνοντας την Καλαβρία, τους φίλους του, την οικογένειά του με πολλές θυσίες: «Κοιμόμουν μόνος μου, ως παιδί δεν είναι εύκολο να πάρεις συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά ποτέ δεν σκέφτομαι τι θα είχε συμβεί χωρίς το ποδόσφαιρο. Νιώθω τυχερός, αλλά ξέρω ότι έδωσα ό,τι είχα και αν έπρεπε να το ξανακάνω, θα τα ξανάκανα όλα».
Από εκεί η Γλασκώβη η Ρέινζτερς και η Μίλαν, με την οποία κέρδισε όλα, του Champions League συμπεριλαμβανομένου. Στην εθνική ομάδα ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου στο Βερολίνο όταν, το 2006, κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Όπως ο ίδιος λέει η διαφωτιστική συνάντηση που είχε με τον Πεπ Γκουαρντιόλα τον καθόρισε: «Όταν τον συναντήσαμε με τη Μίλαν έπαιξαν κάθετο ποδόσφαιρο, εμείς μόνο τρέχαμε για 90 λεπτά. Ρώτησα τον εαυτό μου πώς ήταν δυνατόν, μετά μίλησα με τον Γκουαρντιόλα και δεν καταλάβαινα τίποτα για μήνες μέχρι που είδα το ποδόσφαιρο διαφορετικά από όταν έπαιζα: Μου αρέσουν ποιοτικοί παίκτες, ένα στοχαστικό, λειτουργικό ποδόσφαιρο που ξέρει πότε πρέπει πρεσάρεις και πότε να κινηθείς.
Σήμερα λέω ότι δεν θα αγόραζα έναν Γκατούζο, είχα χαρακτήρα, έτρεχα πολύ και ήμουν δυνατός, αλλά το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, έχει εξελιχθεί. Ωστόσο, υπήρχε ένας παίκτης που είδα τον εαυτό μου σε αυτό το Μουντιάλ: ο Αμραμπάτ, με συγκίνησε».
Η οφθαλμική μυασθένεια
Ο Γκατούζο πάσχει από μια αυτοάνοση ασθένεια που ονομάζεται οφθαλμική μυασθένεια από την εποχή του ως ποδοσφαιριστής. Μίλησε για την ασθένειά του στα τέλη του 2020, αφού εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο φορώντας μάσκα στα μάτια κατά τη διάρκεια αρκετών αγώνων.
«Για ένα μήνα κυκλοφορούν φήμες ότι πεθαίνω. αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα πεθάνω. Το να βλέπω διπλά είναι μεγάλη δυσκολία και δεν είμαι ο εαυτός μου εδώ και ένα μήνα. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που είχα εδώ και χρόνια. Το έχω δέκα χρόνια. Επιστρέφει από καιρό σε καιρό. Η διπλωπία (διπλή όραση, επιμ.) είναι ενοχλητική μακροπρόθεσμα. Μόνο ένας ανόητος σαν εμένα θα άντεχε, θα πεθάνω στο γήπεδο. Δεν μου αρέσει να με βλέπουν έτσι, δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που προσπαθούν να με παρηγορήσουν, αλλά έτσι πάει. Αυτά είναι πράγματα που ξεπερνιούνται», είπε όταν ήταν προπονητής στη Νάπολι.
Η οφθαλμική μυασθένεια είναι μια μορφή μυασθένειας στην οποία εξασθενούν οι μύες των ματιών και των βλεφάρων.
Τα επικριτικά σχόλια σε βάρος του
Βρέθηκε κοντά στην Τότεναμ αλλά τελικά η συμφωνία… χάλασε. «Δεν προσλήφθηκε από την Τότεναμ για τα σχόλιά του εναντίον γυναικών, ομοφυλόφιλων και μαύρων παικτών», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βαλένθια και εκπρόσωπος της πλατφόρμας «Marea Valencianista», Μιγκέλ Θοριό, κατηγορώντας τον Ιταλό προπονητή ως «σεξιστή, ομοφοβικό και ρατσιστή».
Η αναφορά του έγινε με αφορμή κάποιες δηλώσεις του Γκατούζο για τη Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι, γάμους ομοφυλόφιλων και ένα επεισόδιο ρατσισμού κατά του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ.
Ο Γκατούζο επιχειρηματίας
Ο Τζενάρο Γκατούζο τα τελευταία χρόνια είχε επικεντρωθεί και στην επιχειρηματικότητα, μεταξύ εστιατορίων και ακινήτων. Πριν από τέσσερα χρόνια η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport» αποκάλυψε ότι ο Γκατούζο έγινε ιδιοκτήτης, μέσω μιας εταιρείας που του αποδίδεται, ενός πρώην ορφανοτροφείου από το 1300 μπροστά στον Πύργο της Πίζας 5.800 τετραγωνικών μέτρων, που πωλήθηκε για 8 εκατομμύρια. Η συμφωνία περιλάμβανε την ανακαίνιση του ακινήτου και την πιθανή μετατροπή του σε εμπορική χρήση.
Όμως ο Γκατουζο είχε επίσης προχωρήσει επενδύσεις του μεταξύ ακινήτων και catering. Ο Ιταλός προπονητής έγινε διευθύνων συνεργάτης της Pinamar και κατέχει του 49% της Gabriela G.R. S.R.L. (αγορά, πώληση, ανταλλαγή και διαχείριση ακινήτων, το 51% της συζύγου του).
Στις 4 Απριλίου 2017, ωστόσο, άνοιξε το εστιατόριο Osteria del Mare στην επαρχία της Πίζας, με μερίδιο 50% μέσω της εταιρείας Saga.
Επίσης είχε εξασφαλίσει το 50% του Gattuso e Bianchi, το οποίο διαχειρίζεται το ομώνυμο εστιατόριο, έχοντας σαν εταιρεία έσοδα 2,3 εκατ. ευρώ τα 2017.
Τα δώρα στη Βαλένθια
Στην τελευταία ομάδα που προπόνησε τη Βαλένθια-με συμβόλαιο για καθαρές ετήσιες αποδοχές 3 εκατομμύρια ευρώ συν μπόνους-, ο Τζενάρο Γκατούζο έφτασε στις 9 Ιουνίου 2022 και έφυγε στα 30 Ιανουαρίου 2023, όμως οι υπάλληλοι της ισπανικής ομάδας ακόμα και μέχρι σήμερα τον συζητάνε. Όχι τυχαία. Ο Ιταλός προπονητής τους είχε άφωνους όλους όταν πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, φέρεται να ξόδεψε χιλιάδες ευρώ για να δώσει δώρα και δωρεές σε όσους εργάζονται στα αποδυτήρια και το γήπεδο του ισπανικού συλλόγου.
«Η ζωή μου έχει δώσει πολλά. Μου αρέσει να δίνω δώρα, δεν μου αρέσει να τα παίρνω», είχε πει στην επίσημη ιστοσελίδα των «νυχτερίδων». «Για μένα, τα Χριστούγεννα είναι μια απίστευτη γιορτή. Λατρεύω όλα τα πάρτι, αλλά τα Χριστούγεννα ειδικά γιατί πάντα περίμενα τα δώρα από τον μπαμπά, τη μαμά και όλους στην οικογένεια. Είναι κάτι που μου θυμίζει όταν ήμουν μικρός.»
Φαίνεται ότι ο Γκατούζο να είναι στην ιδιαίτερη και πολύ σπάνια φυλή, αυτή των πλούσιων και διάσημων αθλητών που δεν έχουν αρνηθεί την προσωπική τους ιστορία ή τις ρίζες τους.
Περνώντας από τους πάγκους της Σιόν, Παλέρμο ΟΦΗ, Πίζας, Μίλαν, Νάπολι, για λίγο της Φιορεντίνας και σε εκείνο της Βαλένθια.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ