«Όλα ξεκινούν από τη διοίκηση, έχει όραμα, αγαπά τον σύλλογο και το ποδόσφαιρο» ανέφεραν για την ραγδαία πρόοδο της Κηφισιάς, Κοτσόλης και Παπασάββας.
Η Κηφισιά διάγει τη δεύτερη σεζόν της στις επαγγελματικές κατηγορίες και μετά την 6η θέση το 2022, δείχνει πως έχει τα φόντα για το επόμενο βήμα, που θα είναι ασφαλώς μια ιστορική άνοδος στη Super League 1. Πώς όμως καταφέρνει μια ομάδα να πετύχει τόσα πράγματα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Πώς φτάνει από νεοφώτιστη το 2021, σε διεκδικήτρια της ανόδου την αμέσως επόμενη χρονιά;
Την απάντηση επιχειρούν να δώσουν μέσω του sport-fm.gr δύο άνθρωποι που εργάζονται για την επιτυχία του συλλόγου από διαφορετικά πόστα ο καθένας. Ο μεν Αντώνης Παπασάββας από το γήπεδο, όντας ο αρχηγός της ομάδας και ο δε Στέφανος Κοτσόλης εκτός των τεσσάρων γραμμών, εκτελώντας χρέη τεχνικού διευθυντή.
«Είμαι στην ομάδα από τότε που ήταν στη Γ’ εθνική, το 2020», αναφέρει ο 27χρονος μέσος, που εξηγεί στην συνέχεια πως «τότε ξεκάθαρος στόχος ήταν η άνοδος στη Super League 2, από τότε είχε τεθεί αυτός ο στόχος, να πρωταγωνιστήσουμε».
Κάπου τότε ξεκίνησε και η πορεία του Στέφανου Κοτσόλη με το κλαμπ. Όπως λέει, «η συνεργασία μου με την Κηφισιά άρχισε στη Γ’ Εθνική, προέκυψε από μια τυχαία συνάντηση με τον πρόεδρο, κ. Πρίτσα, που ξέρω πολλά χρόνια και είμαστε φίλοι. Μου έκανε την πρόταση να γίνω τεχνικός διευθυντής και κατόπιν πολλής σκέψης την είχα αποδεχτεί. Η προσπάθεια λοιπόν ξεκίνησε στη Γ’ Εθνική, σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, με την πανδημία του κορωνοϊού και την καραντίνα».
Μιλώντας για τον ρόλο του στην ομάδα, ο άλλοτε τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, της ΑΕΛ και της Ομόνοιας εξηγεί πως «στις χαμηλές κατηγορίες, ο ρόλος περιλαμβάνει και αρκετές αρμοδιότητες που δεν εντάσσονται σε αυτόν σε μεγαλύτερους συλλόγους, κατευθύνεις ουσιαστικά όλη την ομάδα. Το ιατρικό επιτελείο, τους φυσιοθεραπευτές, το νομικό τμήμα, ασχολείσαι με το γήπεδο, τις προπονήσεις, τα πάντα – πέραν από επιλογή προπονητή και ποδοσφαιριστών. Φέτος υπάρχει και η βοήθεια του γενικού διευθυντή, του κ. Τουτζάρη, που έχει αναλάβει καποια κομμάτια».
Σε διάφορες συζητήσεις για τα όσα έχει δείξει η Κηφισιά τα τελευταία χρόνια, μια λέξη ακούγεται από όλα τα χείλη: Επαγγελματισμός. Ή, αν θέλετε, οργάνωση. Εκεί θεωρεί πως κρύβεται το μυστικό ο τεχνικός διευθυντής του κλαμπ, σύμφωνα με τον οποίο «για να είμαι ακριβής, έχουμε ένα πολύ μεγάλο επιτελείο, δύο βοηθούς προπονητή, γυμναστή, εργοφυσιολόγο, προπονητή τερματοφυλάκων, αναλυτή. Η δομή του επιτελείου μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ομάδες της Super League 1.
Ένα από τα μυστικά είναι η οργάνωση, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από την οργάνωση των μεγάλων κλαμπ στην Ελλάδα. Είμαστε άψογα οργανωμένοι και αυτό παίζει ρόλο στο να έχει η ομάδα αυτό το πρόσωπο.
Όλα ξεκινούν από τη διοίκηση. Έχει όραμα, αγαπά τον σύλλογο και το ποδόσφαιρο. Μετά είναι η σκληρή δουλειά όσων απαρτίζουν το κλαμπ και τέλος ποy επιλογές που έχουμε κάνει σε όλα τα πρόσωπα, που συντελούν στο να μπαίνει κάθε χρόνο ένα λιθαράκι στην εξέλιξη της ομάδας.
Ένα από τα πρώτα μελήματα που είχα στη Γ’ Eθνική ήταν, παρόλο που η ομάδα ήταν σε ερασιτεχνικό επίπεδο, να μπολιαστεί με επαγγελματική νοοτροπία και να μπουν οι βάσεις για τη συνέχεια. Η αλλαγή νοοτροπίας ξεκίνησε από τη Γ’ εθνική, δεν είναι τυχαίο που πολλά από τα παιδιά που ήταν τότε στην ομάδα εξακολουθούν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο»…
Μια άλλη λέξη που μπορεί να μπει εδώ, δίπλα στην οργάνωση και τον επαγγελματισμό, είναι η υγεία. Κατά τον άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, του Τυρνάβου, του Αστέρα Βάρης, της Τριγλίας, του Αχαρναϊκού, του Αιγάλεω και του Πανθηραϊκού, Αντώνη Παπασάββα, «σε όλα τα κομμάτια, τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο τεχνικό και το διοικητικό υπάρχει μια υγεία που δύσκολα συναντάς σε ομάδες, ειδικά στη Β’ κατηγορία. Μας παρέχεται σιγουριά και όλα τα μέσα για να δίνουμε το 100%. Αυτό αυτόματα λύνει τα πόδια του παίκτη, όπως ξέρετε σε άλλες ομάδες δεν παρέχονται ούτε τα βασικά… Εμείς είμαστε στην πλεονεκτική θέση να δουλεύουμε με εξαιρετικούς ανθρώπους. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ δυνατό… κράμα».
Με δεδομένη την άνετη παραμονή και το υψηλό πλασάρισμα πέρυσι, το φετινό εκρηκτικό ξεκίνημα μοιάζει ως φυσιολογική συνέχεια. Όπως λέει ο Έλληνας μέσος, «δεν υπήρχε κάποιος ξεκάθαρος στόχος εξαρχής, μόνο να κοιτάζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, αυτό είχε περάσει στην ομάδα και από τη διοίκηση, και από το τεχνικό επιτελείο. Θέλαμε να φτιάξουμε μια πολύ καλή ομάδα και να δουλεύουμε αρμονικά. Και όπου πήγαινε αυτό, για μένα δεν είπαμε ποτέ στην αρχή ότι πάμε για πρωτάθλημα.
Βλέπουμε και τις άλλες ομάδες με τις οποίες θα παίξουμε, θεωρώ ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από άλλους, ιστορικούς συλλόγους, που έχουν κι αυτές ποιοτικό και πλούσιο ρόστερ. Στο Κύπελλο έχουμε αποκλείσει ομάδες όπως ο Απόλλων και ο ΟΦΗ, μπορούμε να σταθούμε και στην πρώτη κατηγορία, το κίνητρο κάθε παιδιού είναι πολύ μεγάλο. Πολλοί από την ομάδα θα μπορούσαν να παίζουν στη Super League 1. Βλέποντας αυτές τις νίκες που έχουμε κάνει, θεωρώ πως θα μπορούσαμε να είμαστε στην πρώτη κατηγορία».
Αυτόν τον ενάμιση χρόνο που αγωνίζεται στη Super League 2, η Κηφισιά έχει αλλάξει τρεις προπονητές, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν παρεκτράπηκε της πορείας της, ούτε σταμάτησε η εξέλιξή της. Ο Στέφανος Κοτσόλης εξήγησε επ’ αυτού πως «το καλοκαίρι νομίζω κάναμε την καλύτερη επιλογή με τον κ. Πετράκη που είναι νέος, φιλόδοξος, έχει την εμπειρία από τις μεγαλύτερες κατηγορίες και έχει δουλέψει και στη Super League 1».
Πώς αντιμετώπισαν οι ποδοσφαιριστές τις αλλαγές; Κατά τον κάπτεν, το γεγονός ότι η Κηφισιά δεν παρέκκλινε της πορείας της «έχει να κάνει και με τους παίκτες που προσαρμόζονται σε κάθε πλάνο του εκάστοτε προπονητή. Σίγουρα υπήρξε ένα διάστημα προσαρμογής με τον καθένα αλλά ανταπεξήλθαμε με τον καλύτερο τρόπο και γι’ αυτό δεν έγινε κάποια αλλαγή στην πορεία μας. Υπήρχε σταθερή εξέλιξη στην ομάδα». Οι φιλοδοξίες του συλλόγου όμως δεν σταματούν στο να έρχονται οι νίκες. Παράλληλα γίνεται πολλή δουλειά τόσο για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, όσο και για την εξέλιξη των ακαδημιών.
Η ομάδα των βορείων προαστίων χρησιμοποιεί ως έδρα το γήπεδο της Καισαριανής, όσο γίνονται εργασίες στο… σπίτι της, το 1.300 θεατών Ζηρίνειο. Ο τεχνικός διευθυντής αναφέρει πως «πρέπει και σαν ομάδα αλλά και εγώ προσωπικά να ευχαριστήσω τους δύο δήμους, και τον δήμο Κηφισιάς που προσπαθεί να ολοκληρώσει τα έργα για να επιστρέψει η ομάδα στο Ζηρίνειο αλλά και τον δήμο Καισαριανής για τη φιλοξενία που έχουμε αυτά τα δύο χρόνια.
Βέβαια και η ομάδα έχει βοηθήσει, είναι ένα γήπεδο που εγώ το γνώριζα, εκεί αγωνιζόμουν παλαιότερα με την εθνική Ελπίδων. Ήταν ένα γήπεδο εγκαταλελειμμένο που απέκτησε ξανά ζωντάνια, έγινε ξανά στολίδι με όλα όσα έχουν γίνει αυτόν τον καιρό που παίζει εκεί η ομάδα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι Φλεβάρη θα είμαστε ξανά στο Ζηρίνειο. Είναι η φυσική μας έδρα. Υπάρχει κόσμος που η απόσταση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να έρθει στο γήπεδο.
Από τα πράγματα που είχα πει ότι χρειάζεται για να μεγαλώσει μια ομάδα είναι να έχει το γήπεδό της, να έχει το προπονητικό της κέντρο και να λειτουργεί άψογα και η ακαδημία της. Και στους τρεις τομείς η ομάδα κάνει βήματα μπροστά.
Το γήπεδο ετοιμάζεται, στο θέμα του προπονητικού κέντρου έχουμε κάποια γήπεδα που συνεργαζόμαστε και κάνουμε βελτιώσεις, στα αποδυτήρια και στα γυμναστήρια ώστε να έχουν οι παίκτες μας τα πάντα».
Κλείνοντας, το θέμα της ακαδημίας. Τη σεζόν 2021/22, η Κ19 της Κηφισιάς έφτασε μέχρι τον τελικό του Final Four της Super League 2, όπου λύγισε από το Αιγάλεω, ενώ φέτος έχει ξεκινήσει με 6/6.
Κατά τον κ. Κοτσόλη, «είχα αναλάβει ενεργό ρόλο για την ακαδημία μετά την άνοδο στη Super League 2. Οι κινήσεις μου ήταν να εντάξω έναν τεχνικό διευθυντή, τον Κώστα Ταράση και ως προπονητή Κ19 τον Θωμά Μαυρουδή – καθώς και σαν σύμβουλο. Τα αποτελέσματα φάνηκαν από πέρυσι με τη συμμετοχή στον τελικό αλλά και φέτος που η ομάδα μας πρωταγωνιστεί, υπάρχουν παιδιά που ανέβηκαν από την Κ19 στην πρώτη ομάδα, όλα μας τα τμήματα δουλεύουν όπως εκείνα της Super League 1».
Πηγή: sport-fm