Στο Metropolis 95.5 φιλοξενήθηκε ο καθηγητής ποινικής δικονομίας στην Eθνική Σχολή Δικαστών και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου, Λάμπρος Μαργαρίτης, και μίλησε για την υπόθεση την οποία ερευνά η εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και αφορά το στήσιμο παιχνιδιών από πρόεδρο ομάδας της Super League 1.
Μάλιστα σύμφωνα με νέες πληροφορίες και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην ειαγγελέα, ο πρόεδρος της ομάδας χειραγωγούσε παιχνίδια, σε συνεργασία με βοηθό προπονητή αποσκοπώντας στην αλλοίωση των παιχνιδιών καθαρά για στοιχηματικούς λόγους. Μάλιστα, με τον εν λόγω βοηθό είχαν συνεργαστεί και παλαιότερα.
Όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Θωμαΐδης στον αέρα του Metropolis 95.5, το νέο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο ποδόσφαιρο της Βόρειας Ελλάδας, κάνει αίσθηση, αφού μέχρι στιγμής έχουν γίνει ήδη 3 μαρτυρικές καταθέσεις, από τις οποίες προέκυψε και η δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.
Η δικογραφία αυτή αφορά το στήσιμο τουλάχιστον 6 παιχνιδιών από τις σεζόν 2019 και 2021, μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται Πρόεδρος της Super League 1, βοηθός προπονητή με τον οποίο ο πρόεδρος είχε κοινή πορεία και σε άλλες ομάδες αλλά και δύο ποδοσφαιριστές. Αναμετρήσεις των οποίων η αλλοίωση του αποτελέσματος αποσκοπούσε καθαρά και μόνο σε στοιχηματικό κέρδος και όχι στην βαθμολογική αλλοίωση του πρωταθλήματος.
Σοκαριστικά αποκαλυπτικός ήταν και ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δικαστών ο Λάμπρος Μαργαρίτης, εξηγώντας τους λόγους που η δικογραφία για τα έξι παιχνίδια που «στήθηκαν» εστάλη στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα αποκάλυψε ο έγκριτος ποινικολόγος :
«Γενικώς στο ποινικό δίκαιο, όταν πρόκειται να επιλεγεί η αρχή που κατά τόπο είναι αρμόδια να επιληφθεί ενός θέματος, ο νόμος ορίζει ή τον τόπο τέλεσης του εγκλήματος, ή τον τόπο κατοικίας του κατηγορουμένου. Αυτό ισχύει γενικώς.
Ειδικά για τα αθλητικά θέματα και τέτοιο αδίκημα είναι και η δωροδοκία, εάν τελέστηκε, έχει ειδική πρόβλεψη ο αθλητικός νόμος, άρθρο 132 νόμος 27/ 25 του 99.
Ο γνωστός αθλητικός νόμος με τις όποιες τροποποιήσεις, ο οποίος ορίζει τον τόπο τέλεσης του εγκλήματος. Αυτό σημαίνει πρακτικά, εάν δεν υπάρχουν εξαιρετικές εμπλοκές και έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση δωροδοκίας, ότι το έγκλημα έχει τελεστεί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με βάση την πρόβλεψη του αθλητικού νόμου. Δίνει προτεραιότητα στον τόπο τέλεσης. Συμπέρασμα. Για να μιλάμε για διαβίβαση της δικογραφίας στη Θεσσαλονίκη σημαίνει ότι το έγκλημα τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη. Και το στήσιμο αγώνων είναι αθλητικό αδίκημα. Ειδικά για το αθλητικό αδίκημα, ο ειδικός αθλητικός νόμος, κρατάει μόνο τον τρόπο τέλεσης. Για αυτό εξηγείται και η εδώ διαβίβαση της δικογραφίας.
Το ποιος το τέλεσε, εάν τελέστηκε και υπό ποιες συνθήκες δεν το γνωρίζω. Τόπος τέλεσης είναι η Θεσσαλονίκη».
Πόσο χρονικό διάστημα θα μας πάρει για να λάμψει η αλήθεια;
«Οσον αφορά την επίσπευση της διαδικασίας είναι θέμα αυτού που χειρίζεται την υπόθεση. Εάν την χειριστεί ένας που δεν θέλει, θα την τελειώσει του… χρόνου. Αυτή είναι η άποψή μου γενικότερα. Ο νόμος μπορεί να λέει σε ένα μήνα τελείωνε. Αλλά αυτό πρέπει να το υλοποιήσει ένας άνθρωπος».
Πηγή: metrosport