O Πέδρο Μαρτίνς o οποίος έγινε ο πρώτος σε συμμετοχές (209) προπονητής όλων των εποχών στον Ολυμπιακό, ξεπερνώντας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, σε 19 ημέρες συμπληρώνει τέσσερα χρόνια, από την ημέρα που έφτασε στον πάγκο των «ερυθρολεύκων».
Ήταν 9 Απριλίου 2018, όταν ο Πορτογάλος προπονητής αντικατέστησε τον απολυμένο Όσκαρ Γκαρθία στον Ολυμπιακό, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
Ένα χρονικό διάστημα-τα τέσσερα χρόνια-, που επιτρέπει στον Μαρτίνς να βρίσκεται στην ξεχωριστή παρέα του 20% των προπονητών στον κόσμο, που την 1η Μαρτίου ήταν στη θέση τους για περισσότερα από δύο χρόνια.
Η τελευταία ανάλυση του CIES Football Observator, διεθνούς κέντρου αθλητικών ερευνών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA, αναλύει τα χαρακτηριστικά προπονητών από 1.866 ομάδες από 126 πρωταθλήματα σε 90 χώρες παγκοσμίως και κατατάσσει τα πρωταθλήματα σύμφωνα με τη μέση διάρκεια θητείας των προπονητών (σεζόν 2021/22 ή 2022 έως την 1η Μαρτίου).
Οι τιμές εκτείνονται από 1.536 ημέρες στη Βόρεια Ιρλανδία έως μόνο 156 ημέρες στη Σαουδική Αραβία.
Η ελληνική Super League 54η σχετικά με το χρόνο παραμονής προπονητών
Όταν ο Πέδρο Μαρτίνς πλησιάζει τα τέσσερα χρόνια παραμονής, σύμφωνα με τη μελέτη της CIES, η ελληνική Super League βρίσκεται στην 54η θέση σχετικά με το χρόνο των προπονητών στους συλλόγους, με μέσο όσο 377 ημέρες, με μόλις το 15,4% πάνω από δύο χρόνια και το 23,1% λιγότερο από έξι μήνες.
Η μέση διάρκεια θητείας των προπονητών στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ηπείρους: 506 ημέρες για συλλόγους σε ομοσπονδίες μελών της UEFA και 402 ημέρες για ομάδες σε άλλες ηπείρους, ενώ ακόμη μικρότερη μέση διάρκεια θητείας καταγράφηκε σε συλλόγους από τη συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής (303 ημέρες).
Να σημειωθεί ότι ενώ την 1η Μαρτίου, μόνο το 20% των προπονητών ήταν στη θέση τους για περισσότερα από δύο χρόνια, αντίθετα, το 39% ήταν σε θέση για λιγότερο από έξι μήνες.
Η μέση ηλικία
Η μέση ηλικία στο δείγμα που αναλύθηκε είναι 48,7 έτη. Οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 41,5 ετών για τη United Soccer League (USL) στις Ηνωμένες Πολιτείες και 58,6 ετών για την κορυφαία κατηγορία της Αλγερίας.
Σε επίπεδο UEFA, οι ακραίες τιμές μετρήθηκαν στη δεύτερη κατηγορία της Φινλανδίας (41,7 ετών) και στη γαλλική Ligue 1 (ηλικία 54,3 ετών).
Ο νεότερος και ο γηραιότερος
Ο νεότερος προπονητής του δείγματος είναι ο Ακχίλ Κοθάρι του ινδικού συλλόγου Κένκρε FC. Σε ηλικία μόλις 26 ετών, είναι επίσης ο νεότερος κάτοχος άδειας Α από την AFC. Στο άλλο άκρο βρίσκεται ο Γάλλος Ροζέ Λεμέρ, ο οποίος μόλις γιόρτασε τα 80α γενέθλιά του.
Από τον Νοέμβριο του 2021, ο πρώην προπονητής της Α’ εθνικής Γαλλίας προπονεί την Ετουάλ Σπορτίβ, στην κορυφαία κατηγορία της Τυνησίας.
Ο Γκαγιάρδο, η Βόρεια Ιρλανδία και το Περού
Την 1η Μαρτίου 2022, οι προπονητές των ομάδων που ελήφθησαν υπόψη ήταν κατά μέσο όρο στη δουλειά για 451 ημέρες, όμως η διάμεση τιμή είναι, ωστόσο, πολύ χαμηλότερη, 243 ημέρες. Αυτή η διαφορά δείχνει ότι ένας μικρός αριθμός προπονητών που είναι υπεύθυνοι για την ομάδα τους για πολύ περισσότερο από τη συνηθισμένη θητεία ανεβάζουν τον μέσο όρο.
Για παράδειγμα, στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Αργεντινής, ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο είναι προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ από τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή σχεδόν 3.000 ημέρες. Ο δεύτερος μακροβιότερος προπονητής, ο Μαουρίτσιο Πελεγκρίνι, ήταν στη Βελέζ Σάρσφιλντ μόνο για 683 ημέρες.
Οι διάμεσες τιμές ανά πρωτάθλημα ποικίλλουν μεταξύ κατ’ ανώτατο όριο 1.066 ημερών στην κορυφαία κατηγορία της Βόρειας Ιρλανδίας και τουλάχιστον 76 ημερών στην ανώτατη κατηγορία στο Περού. Οι πολύ χαμηλές τιμές που μετρήθηκαν στη Νότια Αμερική αντικατοπτρίζουν μια έντονη τάση αλλαγής προπονητή.
Στα 27 χρόνια και 7 μήνες ο προπονητής με τη μεγαλύτερη μακροζωία στους πάγκους
Ο προπονητής με τη μεγαλύτερη μακροζωία μεταξύ των ομάδων που αναλύθηκαν είναι ο Τζόμο Σόνο, ιδρυτής, πρόεδρος και προπονητής για 27 χρόνια και 7 μήνες με τον σύλλογο Τζόμο Κόσμος, που σήμερα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Νότιας Αφρικής.
Άλλοι έντεκα προπονητές βρίσκονται στην κεφαλή της ομάδας τους για τουλάχιστον δέκα χρόνια, μεταξύ των οποίων ο-9ος έ- Ντιέγκο Σιμεόνε της Ατλέτικο Μαδρίτης, με 10 χρόνια και δύο μήνες
Η κυριαρχία των προπονητών από την Αργεντινή
Κάτι λιγότερο από το 30% των προπονητών μεγάλωσαν σε άλλη χώρα από αυτή του συλλόγου που διοικούν. Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι η αγορά εργασίας για τους προπονητές είναι εξίσου διεθνής με αυτή των ποδοσφαιριστών.
Οι αλλοδαποί αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα των προπονητών σε πέντε κορυφαίες κατηγορίες: τρεις στην Ασία (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ) και δύο στη Λατινική Αμερική (Γουατεμάλα και Μεξικό). Αποτελούν τουλάχιστον τους μισούς προπονητές σε 30 από τα 126 πρωταθλήματα που μελετήθηκαν. Αντίστροφα, 15 πρωταθλήματα δεν έχουν ομογενή προπονητή.
Σε επίπεδο καθεμιάς από τις συνομοσπονδίες, ο συσχετισμός είναι ισχυρός: 56% στην AFC, 35,6% στην UEFA και 35,3% σε CONCACAF και CONMEBOL.
Η Αργεντινή είναι η πιο εκπροσωπούμενη χώρα μεταξύ των προπονητών. Οι 63 Αργεντινοί προπονητές που είναι παρόντες στο εξωτερικό την 1η Μαρτίου 2022 λειτουργούν σε 23 διαφορετικές χώρες. Από τους 63, οι 54 προπονούν σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κορυφαίοι προορισμοί τους είναι το Μεξικό και το Περού, με 7 Αργεντινούς προπονητές η καθεμιά χώρα.
Η Πορτογαλία που «εκπροσωπεί» ο Πέδρο Μαρτίνς, βρίσκεται στην 6η θέση της σχετικής κατάταξης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα για την Super League 2, τη Γ’ Εθνική και την ΕΠΟ στη Mikriliga.com
Διαβάστε επίσης:
Super League 2: Η απάντηση της ΑΣΑ στην ΑΕΛ – «Απαιτούμε σεβασμό»
Super League 2: Στα σκαριά συνάντηση Τομ Παπαδόπουλου με Ευγενίου για τον Ηρακλή
Super League 2: Ξέφυγαν ΑΕΛ και Κούγιας – Απίστευτη ανακοίνωση για Μπαντιμπανγκά, Κουτσιανικούλη