Μια σημαντική απόφαση έλαβε το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, μετά από προσφυγή που κατέθεσε ο ποδοσφαιριστής Τέλης Καραγιαννίδης, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Πάρη Ατλαμάζογλου. Το δικαστήριο χαρακτήρισε ως «εργατικό ατύχημα» την αιφνίδια βλάβη της υγείας του ποδοσφαιριστή, που συνέβη κατά τη διάρκεια της προπόνησης, εξαιτίας της λιποθυμίας του τελευταίου.
Η συγκεκριμένη απόφαση έχει σημαντικές προεκτάσεις που οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:
1) Η βλάβη υγείας του ποδοσφαιριστή, συνδεόμενη με την παροχή των υπηρεσιών του, είναι, πλέον, εργατικό ατύχημα.
2) Η ΠΑΕ, ακόμη και αν έχει ασφαλισμένο τον εργαζόμενο [π.χ ΕΦΚΑ], είναι υποχρεωμένη να καλύψει το κόστος αποκατάστασης της υγείας του Ποδοσφαιριστή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει κάλυψη των νοσηλειών που δαπανήθηκαν στο εξωτερικό και
3) η ανωτέρω υποχρέωση επεκτείνεται και στις υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες, εκτός της SUPER LEAGUE.
Η πρόσφατη απόφαση σηματοδοτεί αφενός την αυξημένη φροντίδα των ΠΑΕ για την παροχή όλων των απαιτούμενων ιατρικών παροχών σε θέματα που άπτονται της υγείας των εργαζομένων της, αφετέρου τις υποχρεώνει να καλύψουν το οποιοδήποτε κόστος απαιτείται για νοσηλεία προς αποκατάσταση της υγείας τους, ακόμη και αν, είναι, ήδη, ασφαλισμένοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΠΑΕ είχε ασφαλίσει τους εργαζόμενους της στο ΕΦΚΑ και ήταν ενήμερη ως προς τις ασφαλιστικές παροχές.
Η εν λόγω απόφαση σηματοδοτεί την μετάβαση από το ελλιπές άρθρο 89 του Ν. 2725 / 1999, τις, μετέπειτα, ασαφείς προκηρύξεις των πρωταθλημάτων που αντιμετώπιζαν ανεπαρκώς την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών με την ανοχή της ΕΠΟ, σε ένα ασφαλές νομολογιακό περιβάλλον, αισίως εν έτει 2021, έτσι ώστε να κατακτήσουν οι ποδοσφαιριστές τα αυτονόητα.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου ήρθε σε συνέχεια της αρχικής απόρριψης της προσφυγής του Ποδοσφαιριστή από την Α ΕΕΟΔ με σημαντική μειοψηφία του εκπροσώπου του ΠΣΑΠ Θανάση Μακρυνιώτη, η άποψη του οποίου επικυρώθηκε, εν τέλει, από το ΔΔΠ.
Ο Δικηγόρος Πάρης Ατλαμάζογλου, που χειρίστηκε την υπόθεση, δήλωσε ότι η νομολογιακή αυτή εξέλιξη αναδεικνύει τις παθογένειες του «συστήματος» ασφάλισης των Ποδοσφαιριστών μέχρι σήμερα και σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας περιόδου στην οποία ο σεβασμός και η αυξημένη φροντίδα της υγείας τους οριοθετούνται από τις νομολογιακές εξελίξεις, δηλαδή, εκτός των στεγανών πλαισίων, των, καθ’ ύλη, αρμόδιων φορέων.
Το ιστορικό:
Τον Οκτώβριο του 2018 ο ποδοσφαιριστής Τέλης Καραγιαννίδης που αγωνιζόταν στον Καραϊσκάκη Άρτας έκανε προπόνηση και κατέρρευσε. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο και διεκομίσθη στο νοσοκομείο Αρτας. Η περίπτωση παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου δέχθηκε τις απαραίτητες φροντίδες, πλην όμως του είπαν ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο τμήμα για να τον θεραπεύσει. Είχε ένα σπάνιο θέμα με την καρδιά, δύο ουλές που προκαλούσαν αρρυθμία. Με μεσολάβηση της ομάδας του επισκέφθηκε και τον Ευαγγελισμό και το Ωνάσειο στην Αθήνα.
Δεν επιθυμούσε να σταματήσει το ποδόσφαιρο και αποφάσισε να μεταβεί στο εξωτερικό. Η ομάδα ήταν ενήμερη ασφαλιστικά στον ΕΦΚΑ, όμως δεν ανέφερε στον ΕΦΚΑ το περιστατικό και ο παίκτης με δική του δαπάνη αποφάσισε να μεταβεί στη συνέχεια στις Βρυξέλλες καλύπτοντας όλα τα έξοδα. Εκεί αποκαταστάθηκε η υγεία του και συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο, λαμβάνοντας με την πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού αποζημίωση για την αποκατάσταση της υγείας του στο εξωτερικό.
Πηγή: metrosport