Ο Τιλ Ντάλιτς (Till Dahlitz) είναι ένα νέο παιδί, μόλις 22 ετών, ο οποίος ασχολείται τον τελευταίο χρόνο με τα διοικητικά της Βορειοανατολικής Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Eνωσης (NOFV), που είναι μία από τις πέντε Ενώσεις – μέλη της Γερμανικής Ομοσπονδίας. Υπό την ευθύνη της έχει κυρίως την 5η Κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος (από τις έξι συνολικά), που περιλαμβάνει και ερασιτεχνικά, αλλά και ημιεπαγγελματικά σωματεία.
Ο Ντάλιτς είναι μέλος του συμβουλίου και της επιτροπής αγωνιστικού, όπως θα το μεταφράζαμε στην Ελλάδα. Επίσης, τα προηγούμενα χρόνια ήταν προπονητής σε τμήματα υποδομής σε διάφορες ομάδες του Βερολίνου. Μιλώντας στην «Πελοπόννησο» για τον τρόπο με τον οποίο η Ενωση διαχειρίζεται την κατάσταση με τον κορονοϊό, ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς βιντεοδιασκέψεις με τα σωματεία για ενημέρωση, αλλά και για να υπάρχει επαφή μαζί τους, παραδέχεται ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στο οικονομικό και τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε και αν θα επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα.
Πόσο έχει επηρεαστεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
«Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σταμάτησε το καλοκαίρι και ξανά τον Νοέμβριο, ενώ σίγουρα δεν θα γίνουν αγώνες μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Οι επιπτώσεις της πανδημίας έπληξαν επίσης το ποδόσφαιρο, μαζί με άλλους τομείς της ζωής στη Γερμανία, οπότε δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό».
Ποια μέτρα σχεδιάζετε να πάρετε το επόμενο διάστημα;
«Εκτός από την επιστολή μας προς τους πρωθυπουργούς των έξι χωρών NOFV διοργανώνουμε τακτικά βιντεοδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των σωματείων, με τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές. Συζητάμε μαζί τους την κατάσταση, τους ακούμε και θέτουμε επί τάπητος τις επόμενες κινήσεις μας».
Υπάρχει κάποια οικονομική βοήθεια προς τις ομάδες;
«Οι αντίστοιχες κρατικές αθλητικές ομοσπονδίες παρέχουν οικονομικά πακέτα διάσωσης για συλλόγους. Οι σύλλογοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για πληρωμή ή αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος. Αυτές είναι οι κινήσεις που γίνονται προς το παρόν. Επίσης, το κράτος υποστηρίζει ήδη κεφάλαια διάσωσης για τους αθλητικούς συλλόγους της χώρας».
Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο εξαφάνισης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ή κάποιων ομάδων που θα δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν;
«Οχι, οι βάσεις του οικοδομήματος είναι σταθερές και δυνατές. Οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν θέλει ερώτημα, αλλά οι σύλλογοι και οι Ενώσεις μπορούν να κρατηθούν όρθιοι και να επιβιώσουν από αυτήν την κρίση».
Πιστεύετε ότι μπορεί να πάμε και μέχρι τον Μάρτιο για να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα;
«Πραγματικά, δεν μπορώ να πω κάτι πάνω σ’ αυτό. Κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα παίξουμε. Πρέπει να εμμείνουμε στην τρέχουσα κατάσταση και να περιμένουμε το “οκέι” από τους πολιτικούς».
Υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Γερμανίας;
«Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα και στη Γερμανία. Δεν είναι όλα ρόδινα. Για παράδειγμα, το οικονομικό είναι ένα θέμα. Απλώς εδώ συμβαίνει το εξής: Οι περισσότερες ομάδες συνεργάζονται με μακροχρόνιους χορηγούς, οι οποίοι συνεχίζουν να προσφέρουν καλή δουλειά και να ανταποκρίνονται στην κοινωνική τους ευθύνη. Βέβαια κι αυτό είναι θέμα πλέον, διότι λόγω της αποχής δυσκολεύονται, αλλά ελπίζω να το αντιμετωπίσουμε».
Τι σας λένε οι ομάδες; Θέλουν να παίξουν; Κατανοούν τα μέτρα της κυβέρνησης; Ζητούν οικονομική υποστήριξη;
«Φυσικά και θέλουν. Υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία των αθλητών, αλλά οι σύλλογοι έχουν υποβάλει εξαιρετικές ιδέες σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μόλυνση στον αθλητικό τομέα είναι πολύ χαμηλή. Οι ομάδες μας λένε ότι είναι πρόθυμες να επιστρέψουν στο γήπεδο το συντομότερο δυνατό».
Από την εμπειρία σας, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε μία χώρα;
«Οι προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν εκτός από τις εγκαταστάσεις, είναι να δημιουργηθούν οργανωμένα κλαμπ και να υπάρχουν καταρτισμένοι εκπαιδευτές. Δεν πρέπει να αγνοούμε το πέρασμα του χρόνου και να εξετάζουμε ξανά και ξανά τις συνθήκες που διαμορφώνονται σε κάθε χώρα, κοινωνικές, οικονομικές, ώστε να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».
Πηγή: Πελοπόννησος