Η δραματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους από κορονοϊό παρά το δεύτερο lockdown φέρνουν στο τραπέζι νέα μέτρα σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί η επέλαση του ιού στην Ελλάδα και να περιοριστεί η διασπορά στα κρούσματα.
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και από την εξέλιξη εξαρτάται εάν θα ληφθούν νέα πιο σκληρά μέτρα, όπως να κλείσουν όλα τα σχολεία, και τα δημοτικά σχολεία εκτός από τα γυμνάσια και τα λύκεια τα οποία πλέον λειτουργούν μόνο με τηλεκπαίδευση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες ημέρες, θα έλεγα η επόμενη εβδομάδα, οι επόμενες δέκα ημέρες, θα είναι ημέρες δύσκολες, ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες». Η ανησυχία είναι έκδηλη σε κυβέρνηση και ειδικούς για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς παρά το lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων διαρκώς αυξάνεται, φτάνοντας χθες τα 828, ενώ αυξητική είναι η τάση και στην Αθήνα.
δραματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους από κορονοϊό παρά το δεύτερο lockdown φέρνουν στο τραπέζι νέα μέτρα σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί η επέλαση του ιού στην Ελλάδα και να περιοριστεί η διασπορά στα κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και από την εξέλιξη εξαρτάται εάν θα ληφθούν νέα πιο σκληρά μέτρα, όπως να κλείσουν όλα τα σχολεία, και τα δημοτικά σχολεία εκτός από τα γυμνάσια και τα λύκεια τα οποία πλέον λειτουργούν μόνο με τηλεκπαίδευση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες ημέρες, θα έλεγα η επόμενη εβδομάδα, οι επόμενες δέκα ημέρες, θα είναι ημέρες δύσκολες, ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες». Η ανησυχία είναι έκδηλη σε κυβέρνηση και ειδικούς για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς παρά το lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων διαρκώς αυξάνεται, φτάνοντας χθες τα 828, ενώ αυξητική είναι η τάση και στην Αθήνα.
Αυτά τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί είναι τα εξής:
1.Στο τραπέζι καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου
Το πρώτο σενάριο είναι να πάμε σε καθολικό lockdown, ένα lockdown τύπου Μαρτίου σε όλη τη χώρα. Ετσι, αν φτάσουμε σε αυτό το καθολικό lockdown, τα μέτρα θα είναι:
Να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία (σ.σ. το άφησε ανοιχτό και ο Βασίλης Κικίλιας)
Να μπει «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες
Να κλείσουν τα σύνορα
Να υπάρξει περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις, δηλαδή τα 6 sms (κωδικοί) στο 13033 να γίνουν τρία
2.Eπιπλέον μέτρα μόνο για Θεσσαλονίκη
Το δεύτερο σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι όλα τα παραπάνω μέτρα να ισχύσουν για τη Θεσσαλονίκη, η οποία «βράζει» κυριολεκτικά από τον κορονοϊό. Αυτό που ανησυχεί, μάλιστα, τους ειδικούς είναι ότι ενώ στη Θεσσαλονίκη το lockdown ισχύει εδώ και 12 ημέρες, τα κρούσματα δεν μειώνονται.
Μητσοτάκης: Η ατάκα για το «ακορντέον»
Τη στρατηγική «ακορντεόν», δηλαδή άνοιγμα της οικονομίας για λίγο και κλείσιμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, άφησε ανοιχτή την Πέμπτη από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση που έχει συζητηθεί και ενόψει των Χριστουγέννων, η οποία προβλέπει τη λήξη του lockdown, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άνοιγμα της οικονομίας, των καταστημάτων κ.λπ. (υπό όρους) για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια μια περίοδος καραντίνας. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του: «Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Πέτσας: Στο τραπέζι κλείσιμο σχολείων και νέος περιορισμός μετακινήσεων
Ξεκάθαρος ότι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του κορονοϊού και με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να πάρει σκληρότερα μέτρα όπως τον περιορισμό των μετακινήσεων και το κλείσιμο των σχολείων δήλωσε την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, μιλώντας στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ποια είναι τα επόμενα μέτρα
«Πότε περιμένουμε το επόμενο βήμα;», ρωτήθηκε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος απάντησε πως «το βασικό είναι να αντέξει το ΕΣΥ γιατί η πίεση θα κορυφώνεται τις επόμενες 7 με 10 ημέρες ενώ για τα κρούσματα περιμένουμε επιπέδωση. Μόλις χθες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα προστεθούν 234 νέες κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα εντάσσουμε ακόμη 50 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Οσο αυξάνεται η πίεση τόσο θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ όσο μπορούμε φυσικά» Αναλύοντας τι περιμένουμε αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, 11 Νοεμβρίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
Πρώτον, ενδεχομένως να έχουμε περιορισμό έτη περαιτέρω των μετακινήσεων
Δεύτερον, περιορισμό κάποιων δραστηριοτήτων, οι οποίες σήμερα είναι ελεύθερες, όπως τα σχολεία αλλά και κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες που λειτουργούν σήμερα και ίσως αυτό αλλάξει.
«Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος», συνέχισε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown (σ.σ. έχει ανακοινωθεί ότι έχει ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου) λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο».
Το σχέδιο καραντίνα έως τον Μάρτιο
Αν τα κρούσματα δεν μειωθούν, τότε είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο καραντίνα μέχρι και τον Μάρτιο, όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο OPEN, στις 8 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής είχε εκτιμήσει ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Όπως είχε πει, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια. Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρίσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν θα αποφασιστεί καθολικό lockdown ή πιο σκληρά μέτρα για τη Θεσσαλονίκη ή παράταση του lockdown ως έχει θα γίνει γνωστό σύντομα και θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ.
Πηγή: ethnos