Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι επιβεβλημένο να τηρηθούν αυστηρά ενώ υπογράμμισε πως αυξάνονται τα πρόστιμα για όσους προχωρούν σε παραβάσεις. Τι ισχύει κατά περίπτωση.
Την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τα νέα μέτρα, μετά την επιβολή του lockdown από τα ξημερώματα (06:00) του Σαββάτου (07.11) έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως εξήγησε, οι μετακινήσεις απαγορεύονται αυστηρά κατά τη διάρκεια των μέτρων και θα επιτρέπονται μόνο κατ’ εξαίρεση.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις που θα γίνονται τη νύχτα θα πρέπει να αφορούν μόνο λόγους εργασίας ή υγείας, ενώ παράλληλα εξήγησε και τις περιπτώσεις όπου δεν ισχύει η αποστολή sms για να μετακινηθεί κανείς. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως οι εκκλησίες κλείνουν για τους πιστούς και οι μόνες τελετές που θα επιτρέπονται είναι οι κηδείες με παρουσία ως εννέα ατόμων.
Τι είπε ο Χαρδαλιάς για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Ο υφυπουργός έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με μεμονωμένος κλάδους ενώ αναφέρθηκε και στην επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου. «Το 2020 δεν γιορτάσαμε μαζί το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου και όλα όσα μας ενώνουν. Το ίδιο θα γίνει και με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ειδικότερα τη στιγμή που υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων. Ο εορτασμός θα γίνει με την κατάθεση στεφάνου κατά μόνας από τα κόμματα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως οι μετακινήσεις που γίνονται με το SMS στο 13033 γίνονται για τους εξής λόγους:
- Εργασία
- Μετάβαση στο σχολείο
- Μετάβαση σε καταστήματα τροφοδοσίας
- Μετάβαση σε τράπεζα
- Λόγοι υγείας
- Μετάβαση σε κηδεία
- Σωματική άσκηση
- Μετάβαση διαζευγμένων γονέων
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, οι λόγοι που μπορεί να μετακινηθεί κανείς μειώνονται και είναι οι εξής:
- Έκτακτη ανάγκη
- Εργασία
- Βόλτα κατοικίδιου
Διπλασιάστηκαν τα πρόστιμα
«Απευθύνουμε έκκληση για λελογισμένη χρήση της μετακίνησης. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς και εξήγησε πως το πρόστιμο ανέρχεται πλέον στα 300 ευρώ για παράνομη μετακίνηση εν μέσω του lockdown.
Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και για τη μη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση αποστάσεων. Θυμίζουμε πως μέχρι πρότινος το διοικητικό πρόστιμο ανερχόταν στα 150 ευρώ. Στα 300 ευρώ είναι το πρόστιμο και για ψευδείς δηλώσεις, μέσω SMS ή βεβαιώσεων, ενώ οι εργοδότες που θα κάνουν ψευδείς δηλώσεις θα τιμωρούνται με 500 ευρώ πρόστιμο. Τα καταστήματα που θα υποπιπτούν σε παράβαση αναστολής λειτουργίας, θα τιμωρούνται με 5.000 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τα φυσικά πρόσωπα, που έχονυ την ευθύνη λειτουργίας, ανέρχεται στις 3.000 ευρώ για την ίδια παράβαση.
Πού δεν ισχύουν τα SMS – Οι εξαιρέσεις σε Σάμο, Κάρδιτσα
Η μετακίνηση μέσω της χρήσης των SMS στο 13033 δεν θα είναι σε ισχύ στη Σάμο. «Για την περιοχή της Σάμου δεν θα ισχύει το SMS για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ στην Καρδίτσα, θα ισχύει το SMS, κανονικά, ενώ και στις δύο περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα, θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Τι ισχύει για τους νεοσύλλεκτους
Επίσης, έκανε γνωστό πως στα 26 κέντρα κατάταξης για την επόμενη ΕΣΣΟ θα γίνονται rapid tests σε όλους τους νεοσύλλεκτους ενώ θα επιτρέπεται να συνοδεύονται κατά τη μετάβαση τσα κέντρα κατάταξης αυστηρά και μόνον από τους δυο γονείς τους.
Επιπλέον, εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests θα γίνονται σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση. «Θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν εμπίπτουν στους λόγους μετακίνησης και έτσι δεν θα επιτρέπονται κατά τη διάρκεια του lockdown. Όσο για την είσοδο στη χώρα είτε αεροπορικά είτε στα χερσαία σύνορα, επιβεβαίωσε πως για να μπει κανείς στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει τεστ PCR 72 ωρών, με την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου να ξεκινάει από την Τετάρτη.
Ποια καταστήματα θα είναι ανοικτά απο το Σάββατο
Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε πως από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και σε όλη τη διάρκεια του lockdown θα επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, η λειτουργία των σούπερ μάρκετ, μίνια μάρκετ, pet shop, περιπτέρων, ψιλικών, φούρνων, μανάβικων, κρεοπωλείων ενώ τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν μόνο για delivery και take away.
Κανονικά λειτουργούν πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργασία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, φαρμακεία, δομές υγείας, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας (μόνο για υπηρεσίες πληρωμής, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης συσκευών, υπηρεσίες τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού εμπορίου), καθαριστήρια και υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ.
Ανοικτά κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο εκτός Θεσσαλονίκης, Σερρών
Στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σχολίασε ότι τα κομμωτήρια θα μπορούν να είναι ανοικτά αυτό το Σαββατοκύριακο κι όσοι θα επισκεφθούν τέτοιου τύπου καταστήματα, θα μπορούν να το κάνουν στέλνοντας το SMS με τον κωδικό «2» που αντιστοιχεί σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών.
Εξήγησε, ωστόσο, πως στις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών που είναι σε lockdown εδώ και μερικές ημέρες, δεν θα επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων και θα παραμείνουν κλειστά. Σχετικά με τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, αναστέλλονται, όπως και οι έλεγχοι ΚΤΕΟ πλην των βαρέων οχημάτων.
Τι ισχύει για τους μαθητές που μετακινούνται με ταξί στο σχολείο
Σχετικά με τους μαθητές που χρησιμοποιούν ταξί για να πάνε στο σχολείο, κάτι που συμβαίνει σε πολλές περιοχές της επικράτειας, ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινήσεις. Όπως εξήγησε στο όχημα θα μπορούν να επιβαίνουν μέχρι τέσσερα άτομα, με τους μαθητές να υποχρεούνται να έχουν μαζί τους σχετική βεβαίωση και από τον διευθυντή του σχολείου.
«Δεν θα περάσει κανείς που δεν μπορεί να αποδείξει τόπο κατοικίας»
Ιδιαίτερα αυστηρό ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και στους πολίτες που εγκαταλείπουν την Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα. Οι εικόνες με το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αττικής και των άλλων μεγάλων πόλεων έφεραν σχετική ερώτηση προς τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ήταν σαφής.
«Προφανώς μας προβληματίζει αυτή η κινητικότητα. Οι έλεγχοι θα ενταθούν. Στις πύλες εισόδου όλων των περιοχών δεν θα περάσει κανείς που δεν μπορεί να αποδείξει ότι επιστρέφει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως εν δυνάμει φορείς του ιού και να προστατεύσουν εκείνους με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή», ήταν τα λόγια του.