Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος είπε πως «φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα».
Τα 1.259 κρούσματα της Τρίτης δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν ένα νούμερο αναμενόμενο το οποίο τόσο η Πολιτεία όσο και οι επιστήμονες απλώς μετρούσαν αντίστροφα για το πότε θα εμφανιστεί. Είναι αδιαμφισβήτητο, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι οριακή -κάτι που υπογράμμισαν και στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας όλοι οι συμμετέχοντες. Άλλωστε αυτό αποκαλύπτει και η επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς ο ίδιος είχε πει πριν από αρκετό καιρό ότι η συμμετοχή του στις τακτικές ενημερώσεις θα σημαίνει ότι τα πράγματα είναι «πολύ σοβαρά».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κατάσταση μπορεί να είναι οριακή, ωστόσο υπάρχει μία χαραμάδα αισιοδοξίας καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν να εμφανιστεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των τελευταίων μέτρων που ελήφθησαν στην Αττική και σε άλλες περιοχές με βαρύ ιικό φορτίο. Από την άλλη, οι γνωρίζοντες των συζητήσεων που γίνονται στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια τονίζουν στο Newsbomb.gr πως η κατάσταση εκτός από οριακή είναι και πρωτόγνωρη αφού η διάδοση του ιού στην χώρα μας είναι πολλαπλάσια από αυτή που υπήρχε την Άνοιξη όταν και ανακοινώθηκε το lockdown σε όλη τη χώρα.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να τόνισε πως το lockdown δεν είναι στις επιλογές του, ωστόσο όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, τόσο τα διαθέσιμα «όπλα» για ανακοπή της διάδοσης του ιού στενεύουν. Παράλληλα υπάρχει και η κόπωση του πληθυσμού μετά από περισσότερους από οχτώ μήνες πανδημίας.
Υπενθυμίζεται πως σχολιάζοντας την κούραση του κόσμου από τα μέτρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο «Newsbomb» την Τρίτη είπε πως το «μήνυμα δεν είναι καθαρό εδώ και καιρό».
Είπε χαρακτηριστικά: «Την Άνοιξη ζήσαμε κάτι πρωτοφανές. Κλειστήκαμε όλοι στα σπίτια μας, χωρίς να έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πιθανόν φοβηθήκαμε και από την Ιταλία. Μία χώρα δίπλα μας, με παρόμοιο πολιτισμό και κοινωνική δομή με εμάς, καμμία σχέση με την Κίνα που ήταν μακριά μας, υπέφερε από την πανδημία. Το μήνυμα λοιπόν ήταν καθαρό: ‘μείνετε σπίτια σας για να σωθείτε’. Από το καλοκαίρι ωστόσο το μήνυμα ‘θόλωσε’. Η ανάγκη για επανεκκίνηση του τουρισμού, της οικονομίας κ.α. δημιούργησε μία αίσθηση στον κόσμο πως όποια μέτρα λαμβάνουμε είναι σε έναν βαθμό αντιφατικά».
Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πάντως πως το μήνυμα για την χρήση μάσκας είναι καθαρό και ευελπιστεί να αποδώσει.
Lockdown: Πότε και για πόσο
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχουν επισημαίνει αρκετοί λοιμωξιολόγοι, η Πολιτεία έχει θέσει ένα όριο στα 2.000 ημερήσια κρούσματα το οποίο εάν ξεπεραστεί θα πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε δραστικά μέτρα. Τούτων δοθέντων, στο κάδρο μπαίνουν δύο ημερομηνίες. Η 9η και η 15η Νοεμβρίου.
Κλείνοντας δύο εβδομάδες από την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων τα οποία είχε ανακοινώσει με μήνυμά του και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πολιτεία θα αποφασίσει είτε για την παράτασή τους είτε για την αυστηροποίησή τους.
Τα μέτρα που εξετάζονται είναι είτε μέτρα που θα θυμίζουν lockdown αφού δεν αποκλείεται η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και η απαγόρευση εξόδου από νομούς, είτε καθολικό lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Αττική.
Το δεύτερο σενάριο φαίνεται πως μέρα με την μέρα αποκτά ολοένα και περισσότερες πιθανότητες αφού όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στο «Newsbomb» «Όσο χειμωνιάζει οι δραστηριότητες των πολιτών θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους με το υπάρχον επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα θα είναι άκρως επικίνδυνο. Καλό θα ήταν να πάμε στα Χριστούγεννα με πολύ λιγότερα κρούσματα. Πάντως η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις μόνο βάσει των προτάσεων των επιστημόνων».
Πληροφορίες λοιπόν θέλουν την εφαρμογή lockdown για τις 09 ή 15 Νοεμβρίου με την διάρκειά του να τοποθετείται στις τρεις εβδομάδες.
Δείτε επίσης:
Δυνατό φινάλε με Γκανέζο επιθετικό η Ρόδος
«Λήξη συναγερμού» στην Ελπίδα Σαπών!
Επέτειος 28ης Οκτωβρίου: Οι λαοί πηγαίνουν μπροστά με τα «όχι»