Στο 55ο Δημοτικό σχολείο της Πάτρας 4 παιδιά έμειναν εκτός, καθώς οι γονείς τους δεν ήθελαν τα παιδιά να φορέσουν μάσκα. Είπαν, μάλιστα ότι θα συνεχίσουν αυτή την τακτική, καθημερινά, διότι δεν πιστεύουν όσα λένε οι λοιμωξιολόγοι.
Επίσης, ένας πατέρας από τη Θεσσαλονίκη, είπε στην κάμερα του ΣΚΑΪ ότι «αν χρειαστεί το παιδί μου δεν θα παρακολουθήσει μαθήματα για έναν χρόνο».
Και στην Κρήτη, υπήρξαν περιπτώσεις γονέων που δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο εξαιτίας του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
Κάποιοι γονείς ισχυρίζονται ότι τα παιδιά έχουν αναπνευστικά προβλήματα και γι’ αυτό δε μπορούν να φορούν μάσκα.
Άλλοι, αρνούνται εντελώς να τα στείλουν σχολείο λέγοντας ότι δεν θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι για όσο χρειαστεί.
Στο Κορδελιό μια μαθήτρια, σύμφωνα με το GR Times, αρνήθηκε να φορέσει μάσκα και έφυγε από το σχολείο, παρόλο που ενημερώθηκε ότι αν δεν φορέσει θα πρέπει να βγει εκτός σχολείου και θα πάρει τις αντίστοιχες απουσίες.
Παράλληλα, στο ίδιο σχολείο μια άλλη μητέρα μάλωσε το γιό της επειδή δέχτηκε να φορέσει μάσκα.
Η μητέρα, όπως αναφέρει το GR Times, υποστήριζε ότι με τη μάσκα θα δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία του και του ζήτησε να την πετάξει, ενώ αμέσως μετά μπήκε στο σχολείο για να ζητήσει εξηγήσεις από τον διευθυντή για το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
Στην Άρτα, πάλι, ένας εκπαιδευτικός αρνήθηκε να φορέσει μάσκα μέσα στην αίθουσα, σύμφωνα με καταγγελία του περιφεριακού διευθυντή εκπαίδευσης του νομού, και ενημερώθηκε ο εισαγγελέας.
Tα μέτρα στα σχολεία
Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.
– Οδηγίες ατομικής υγιεινής: Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
– Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
– Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
– Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20”,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
– Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.
Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.
Πηγή: skai